Οι ιρλανδικές (και όχι μόνο) παμπ των Αθηνών

Εκείνα τα μέρη της πόλης που μοιάζουν ιδανικά για να γιορτάσεις καταλλήλως την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Παμπ στην Αθήνα, ο χώρος της Molly Malone's © Λεωνίδας Τούμπανος

Ξεκινάω με ένα hot take: Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου (λαμβάνοντας υπόψιν πως θα βρεις ένα τέτοιο σε κάθε γωνιά του κόσμου) σε μπαρ, είναι η ιρλανδική παμπ. Ωραία; Προχωράμε. Τα έφερε έτσι η μοίρα ώστε με "Τα Πνεύματα του Ινισέριν" και την επερχόμενη Ημέρα του Αγίου Πατρικίου (αυτή που στο χωριό λέμε St. Patrick's Day και γιορτάζεται ετησίως στις 17/03), να ασχολούμαστε αυτό το διάστημα με τους Ιρλανδούς και την πολύ συμπαθή γενικότερα χώρα που επιπλέει στα δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Και OK, η Αθήνα δε θα θυμίζει ακριβώς Δουβλίνο, Κορκ, Λίμερικ ή Σάμροκ αλλά όπως και να έχει είναι μία καλή ευκαιρία να βγεις, να πιεις μπύρα ή (ιρλανδικό) ουίσκι και να φας πληθωρικά, όπως άλλωστε είθισται σε αυτού του ύφους τα σποτ. Στις παμπ(ς) λοιπόν.

Στην Ιρλανδία και κάπου εκεί κοντά

"James Joyce" 

Από τον Οκτώβριο του 2007 όταν και άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της έως σήμερα, η χαρακτηριστική ιρλανδική παμπ στο Μοναστηράκι θεωρείται μία από τις αυθεντικότερες του είδους, με ζεστό χώρο -σκούρο ξύλο, μακρύ μπαρ- και πάντοτε κοινωνικούς θαμώνες. Εννοείται πίνεις dry stout και δοκιμάζεις fish n' chips και παραδοσιακή Steak και Guinness pie, ενώ καλό θα ήταν να γνωρίζεις πως εδώ παίζει ένα από τα καλύτερα τηγάνια της Αθήνας.

Η παμπ James Joyce στο Μοναστηράκι
© Λεωνίδας Τούμπανος
James Joyce
Μπύρα Γκίνες στην παμπ Molly Malone's στη Γλυφάδα
© Λεωνίδας Τούμπανος
Molly Malone's

"Molly Malone's"

Πίσω στο 2003, γινόταν η πρώτη ιρλανδέζικη pub που άνοιγε στην Αθήνα 'βαπτίστηκε' από το ιστορικό τραγούδι (που, για την ιστορία, είναι επίσης γνωστό ως "Cockles and Mussels" ή "In Dublin's Fair City") που θεωρείται από πολλούς ο ανεπίσημος εθνικός ύμνος της χώρας. Στον πολυεπίπεδο χώρο του "Molly Malone's" κυριαρχεί το ξύλο και η Guinness. Συνυπάρχουν με παραδοσιακά πιάτα και μουσικά live, που παίζουν ανάμεσα σε ποπ, ροκ και ιρλανδική country.

"O' Canto Pub"

Ο χώρος της παμπ O' Canto στον Άλιμο
© O' Canto Pub

Εντός ενός ιδιαίτερου νεοκλασικού κτιρίου στον Άλιμο, θα συναντήσεις μία παμπ που κάνει το μυαλό σου να ταξιδέψει κάπου στην Ιρλανδία και σε κάποια χαρακτηριστική παμπ του νησιού. Σε έναν κάζουαλ χώρο με χαλαρή ατμόσφαιρα, έχεις πολλές επιλογές σε βαρελίσια μπύρα καθώς και μπόλικες προτάσεις για λαχταριστά συνοδευτικά. Μάλιστα, για τη φετινή St. Patrick's Day, η "O' Canto Pub" θα φιλοξενήσει, μετά τις 21.00, το κέλτικο κουαρτέτο Noriana.

"The Local Pub"

Πίσω στο 2010, ο Φώτης Αναστασίου έπαιρνε την απόφαση να δημιουργήσει ένα τελείως διαφορετικό spot, μια πολύ ιδιαίτερη pub, στημένη στα ιρλανδικά και βρετανικά πρότυπα, ακολουθώντας ευλαβικά όλα όσα μεγιστοποιούν τη διαδικασία της ποιοτικής ζυθοποσίας, πλαισιώνοντάς τα με αυθεντικό ντεκόρ και βασικά στοιχεία όπως τα ποτήρια-pint.

Παμπ στην Αθήνα_Μπύρα στη Local Pub

Παμπ στην Αθήνα_Το εσωτερικό της Local Pub

Αργότερα, στο πολύ ιδιαίτερο concept προσαρμόστηκε και η μικροζυθοποιία Αναστασίου, που προμηθεύει πια με ολόφρεσκη μπίρα τις κάνουλες, παράλληλα και συμπληρωματικά με αρκετά ακόμη craft beer labels. Όλα αυτά, έχουν δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό παλιών και νέων φίλων της μπίρας, που δίνει τακτικά ραντεβού στην εσωτερική αυλή της Χαϊμαντά, για να δοκιμάσει παλιές και νεότερες "σοδειές" από τις βρύσες εντός του μπαρ.

Διαβάστε Επίσης

"Green Rose"

Ζύθος, πληθωρικό φαγητό, φροντισμένος χώρος και προσεκτικά διαλεγμένες μουσικές συνθέτουν το τοπίο για πάνω από μία δεκαετία στο "Green Rose", που ισορροπεί κάπου ανάμεσα σε beer restaurant και ιρλανδική/ αγγλική παμπ. Ετικέτες από κάθε γωνιά της γης, ηχητικό χαλί που εναλλάσσεται σε κλασικό ροκ, jazz, blues, funky και soul καθώς και το highlight σούπερ πιάτο του ενός μέτρου, με επιλογές -κυριολεκτικά- για όλους.

"Σποράκι"

Πρόκειται για ένα από τα λιγότερο συζητημένα σποτ της Αρχελάου. Το πλήρες όνομά του τα λέει όλα για τη φυσιογνωμία του: "Sporaki seed rock irish pub". Εδώ και μερικούς μήνες έχει διευρύνει τη γκάμα των επιλογών σε φαγητό, όπως επίσης και εκείνη της μπύρας.

Πέρα από την Ιρλανδία

"Tyson Comfort Pub"

Μπύρα μετά φαγητού στην Tyson Comfort Pub της Γλυφάδας
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ενδιαφέρουσα γκάμα από μπύρες σε φιάλη και βαρέλι που εκτείνεται σε όλες τις ζυθόφιλες γωνιές του πλανήτη, προσεγμένη λίστα από cocktails αλλά και καλοφτιαγμένο φαγητό που μοιράζεται ανάμεσα σε πληθωρικά πιάτα με κρέας και νόστιμο finger food. Νομίζω πως αυτά αρκούν κι ας μη μιλάμε για μία καθαρόαιμη παμπ αλλά για μία πιο αστικά εξευγενισμένη εκδοχή της. 

"Red Lion"

Με πάνω από μισό αιώνα ιστορίας (άνοιξε το 1972), η "Red Lion" είναι η πιο ιστορική του είδους της στην Αθήνα. Περνώντας σταδιακά πια στην επόμενη γενιά της οικογένειας Αμπανούδη, συνεχίζει να υπηρετεί το κόνσεπτ της κλασικής βρετανικής παμπ, με σύμβολο πάντοτε το χαρακτηριστικό κόκκινο λιοντάρι.

Η παμπ Red Lion
© Λεωνίδας Τούμπανος

Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της έχει ζήσει ένδοξες στιγμές με non stop drinking από ναύτες του 6ου στόλου και πληρώματα αεροπορικών εταιρειών, γυρίσματα και διαφημιστικά σποτ, ενώ το αυθεντικό παμπίστικο σκηνικό (από την αρχή ίδιο) ξυπνά μέχρι σήμερα το feel-like-home αίσθημα στους Αγγλοσάξονες τουρίστες. Στο λιτό κατάλογο φιγουράρουν περίπου δεκάδες ετικέτες, βαρέλια και μερικές επιλογές από ελληνικές μικροζυθοποιίες. 

"Wee Dram"

Σε (πολύ) ελεύθερη μετάφραση, το όνομα αυτής της pub είναι "άλλο ένα ποτηράκι" και αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος (όχι φυσικά ο μοναδικός) για να παρατείνεις την παραμονή σου στη ζεστή, φιλόξενη μπάρα που σε ταξιδεύει στη Σκωτία με τις κρεμασμένες γκάιντες ή στον καλυμμένο ημιυπαίθριο χώρο με τις σκοτσέζικες σημαίες και τα κέλτικα ξυλόγλυπτα.

Ο Ross Szifris από το Εδιμβούργο, που αποφάσισε να φτιάξει τη "Wee Dram" λίγα χρόνια μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς, μεταφέροντας το φιλικό κλίμα των παμπ της πατρίδας του. Δεκάδες επιλογές σε σκοτσέζικες μπίρες και ουίσκι και παραδοσιακά εδέσματα από την χώρα στα βόρεια της Αγγλίας. Ο fun χαρακτήρας επιβεβαιώνεται συχνά, όταν και διοργανώνονται ομαδικά events όπως παιχνίδια γνώσεων και βραδιές καραόκε.

Διαβάστε Επίσης

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Disable checkingPremium suggestionsDisable checkingPremium suggestions

Περισσότερες πληροφορίες

James Joyce (The)

Άστιγγος 12, Μοναστηράκι
  • Εστιατόρια

Wee Dram (The)

Κονοπισοπούλου 23 και Λογοθετίδη, Αμπελόκηποι
  • Εστιατόρια

Sporaki seed rock irish pub

Αρχελάου 9-11, Παγκράτι
  • Bars

Molly Malone's Irish Pub

Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Local Pub (The)

Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι
  • Bars

Tyson Comfort Pub

Κύπρου 18, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Red Lion Pub

Νηρηίδων 16, Παγκράτι
  • Bars

Green Rose

Αιμιλίου Βεάκη 72, Περιστέρι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.