Πού θα πιούμε Piña Colada στην Αθήνα;

Το σχεδόν λευκό και πληθωρικά κρεμώδες ρουμένιο ποτό είναι το καλοκαίρι σε ποτήρι και τώρα ήρθε η στιγμή να το απολαύσεις στα αθηναϊκά μπαρ.

Pina colada Abstract

Μάθε, παιδί μου, ιστορία


Ο παλαιότερος μύθος ως προς τη δημιουργία της έχει τις ρίζες του πίσω στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο πειρατής/καπετάνιος Roberto Cofresi, στην προσπάθειά του να αναπτερώσει το ηθικό του πληρώματός του, σέρβιρε ένα ποτό με ρούμι, καρύδα και ανανά – το συνδυασμό δηλαδή που αργότερα έγινε γνωστός ως η συνταγή του δημοφιλούς cocktail. Μετά το θάνατο του Cofresi η αρχική συνταγή χάθηκε για αρκετές δεκαετίες. Η ιστορία αυτή βέβαια αμφισβητείται έντονα από την Πορτορικάνα ιστορικό Haydée Reichard, η οποία το 1950 γράφει σε άρθρο της στους "New York Times" ότι το ποτό μπορεί να έχει κουβανέζικη καταγωγή.

Η επικρατέστερη εκδοχή φέρει ως δημιουργό της τον Ramón Monchito Marrero, bartender στο ξενοδοχείο "Caribe Hilton" του Σαν Χουάν, το 1954. Μάλιστα, το 2004 η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο τίμησε το εν λόγω ξενοδοχείο για τα 50 χρόνια της Piña Colada, καθώς από το 1978 αποτελεί το εθνικό cocktail της χώρας. Και μπορεί η 10η Ιουλίου –δηλαδή η Παγκόσμια Ημέρα της Piña Colada– να έχει περάσει, αλλά κάθε θερινό εικοσιτετράωρο είναι μια καλή αφορμή για να πιεις μια καλοφτιαγμένη εκδοχή της. Αν βρίσκεσαι στην Αθήνα και όχι σε κάποιο –εξωτικό ή λιγότερο εξωτικό– νησί, ένα είναι το ερώτημα: πού πίνουμε και τι;

Pina Colada Tiki Bar
 Στο "Tiki Bar Athens" το κοκτέιλ νοστιμίζει με ανανά


Piña Colada, η αθηναϊκή


Ξεκινώντας από το κέντρο και το "Tiki Bar Athens", οι Βασίλης Ρούσσος και Γιάννης Πετρής παρουσιάζουν μια από τις νοστιμότερες εκδοχές της, χρησιμοποιώντας φρέσκο χυμό ανανά και ένα blend από ρούμια, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω προχωρώντας προς το Κουκάκι θα συναντήσεις μια ακόμη αρκετά κλασική εκδοχή της στο ολόφρεσκο μπαρ "Babushka". Όπως και κάθε άλλο ποτό στη signature λίστα του νέου παγκρατιώτικου νεο-μπιστρό/street μπαρ "Abstract", έτσι και η Piña Colada επηρεάζεται από τη μεταμοντέρνα τέχνη. Η Memphis Colada λοιπόν είναι μια πραγματικά ιδιαίτερη πρόταση, καθώς μεταξύ άλλων περιέχει κόκκινο λάχανο σε blended fuse με γάλα καρύδας, κουρκουμά και παντζάρι. Στο χαλανδριώτικο "White Monkey" η παραδοσιακή συνταγή έχει μικρά αλλά πολύ στοχευμένα twists: στο κλασικό ποτήρι της συνυπάρχουν αρμονικά Angostura Reserva και Alamea Coconut, γάλα καρύδας και πουρές ανανά μαζί με φρέσκο lime και σιρόπι βανίλιας.

Διαβάστε Επίσης

Κατηφορίζοντας προς τα νότια, το πάντοτε κεφάτο "Holy Spirit" στη Γλυφάδα δίνει τη δική του πρόταση με τη Melon Colada· το "κρυφό" συστατικό αναζητήστε το στο όνομα. Ένα blend από ρούμια αναμειγνύεται με λικέρ πορτοκαλιού, γάλα καρύδας και φρέσκο lime, με την προσθήκη όμως πεπονιού να είναι εκείνη που κάνει τη γευστική διαφορά. Τέλος, στο πολυσυζητημένο "Gajah" στον Πειραιά συναντάς μια φίνα, frozen πρόταση που τιτλοφορείται "Exotic Colada" και δικαιολογεί στο απόλυτο το όνομά της με πλούσιο και γλυκόξινο σώμα και φρουτένιο εξωτισμό. 

Περισσότερες πληροφορίες

Tiki Bar Αthens

Φαλήρου 15, Κουκάκι
  • Bars

White Monkey

Γρ. Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι
  • Bars

Abstract Athens

Αρκτίνου 10, Παγκράτι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Altos x The World's 50 Best Bars: Όταν ένας μοναδικός θεσμός συναντά μια κορυφαία τεκίλα

Κάθε χρόνο, τα The World’s 50 Best Bars συγκεντρώνουν όλο το bar & spirits industry σε μια μοναδική γιορτή. Ως Official Tequila Partner, η Altos προσφέρει γεύση αλλά δίνει παράλληλα την ευκαιρία στους bartenders να ψηφίσουν για τους συναδέλφους τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
21/10/2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Ένα Halloween πάρτυ βγαλμένο από τα 80s στο A Liar Man

Η Angelika Dusk επιστρέφει δυναμικά στη σκηνή και μας προσκαλεί σε μια φθινοπωρινή, γεμάτη ρυθμό και ενέργεια βραδιά.

Don’t be a Dick: Καλή πίτσα, cocktails και soft clubbing στο νέο spot των Εξαρχείων

Το φρέσκο στέκι της Φειδίου άνοιξε λίγο καιρό πριν και ήδη ξεχωρίζει τόσο για την αισθητική όσο και για τη φιλοσοφία του.

Είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις τη μαστίχα... όπως ποτέ πριν;

Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μαστίχας είναι ένα σύγχρονο, premium απόσταγμα με καθαρό χαρακτήρα, διακριτικά αρώματα και εκλεπτυσμένη, extra-dry γεύση. Και το λένε Axia.

Στο θρυλικό μπαρ όπου ο Picasso πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Coco Chanel, Alberto Giacometti, Yves Saint Laurent, Henri Matisse, Richard Strauss, Joan Miró, Pablo Picasso. Το Kronenhalle της Ζυρίχης είχε την ίσως πιο εκλεκτή πελατεία στην ιστορία των μπαρ.

Πώς είναι να πίνεις στο Bar Leone, το καλύτερο μπαρ του κόσμου

Μία επίσκεψη και μερικές σκέψεις για τον ευ πίνειν ναό του Lorenzo Antinori στο Χονγκ Κονγκ, που βρέθηκε στο νο.1 της φετινής λίστας των The World's 50 Best Bars.