Αν νιώθεις τολμηρός, δοκίμασε ένα Blue Blazer

Ένα φλογερό ποτό, ιδανικό για τις πιο κρύες ημέρες. Αρκεί να έχεις και έναν πυροσβεστήρα κάπου κοντά.

Αν νιώθεις τολμηρός, δοκίμασε ένα Blue Blazer

Οk, μπορεί οι εποχές του flair bartending να ανήκουν (μάλλον) στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ωστόσο ελάχιστα ποτά προκαλούν τόσο μεγάλη εντύπωση όσο το Blue Blazer. Είναι από εκείνα τα cocktails που εκτός από τα υπόλοιπα συστατικά διαθέτουν το wow factor που δουλεύει κάθε, μα κάθε, φορά. Κι ας λες μετά φιγουρατζή τον όποιο bartender. Άλλοι πάλι, όπως ο David Wondrich του Esquire, το θεωρούν ακόμη και επικίνδυνο.

Η ιστορία

Όλο και κάπου θα έχει πάρει το αυτί σου το όνομα του Jerry Thomas. Ο Αμερικανός pioneer του ποτού ήταν ιδιοκτήτης και bartender σε διάφορα saloons στη Νέα Υόρκη κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ αποτέλεσε τον πρώτο που έγραψε βιβλίο για ποτά και cocktail στις ΗΠΑ - το Bar-Tender's Guide (που θα το βρεις επίσης και με τον τίτλο How to Mix Drinks ή The Bon-Vivant's Companion). Σε αυτό συγκέντρωνε συνταγές από τις πρώιμες ημέρες της κουλτούρας των cocktails.

Κατά τη διάρκεια του περιβόητου Gold Rush, πήγε και αυτός στην Καλιφόρνια για να ψάξει για χρυσό, χωρίς ποτέ να εγκαταλείπει την τέχνη του.

Για την ακρίβεια συνέχιζε να πειραματίζεται με τα ποτέ καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Το 1862 λοιπόν, στο gambling saloon El Dorado του Σαν Φρανσίσκο (ναι, σαν αυτά που βλέπεις στα γουέστερν - δεν υπήρχαν ακριβώς μπαρ τότε), ο Jerry Thomas έβαλε φωτιά στο ουίσκι που πηγαινοέφερνε ανάμεσα σε δύο μεταλλικά κύπελλα, δημιουργώντας μία τοξοτή φλόγα. Όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό, κάνοντας λόγο για ένα "ποτό από άλλο κόσμο".

Το Blue Blazer δεν άργησε να γίνει το signature drink του Thomas και να αναπτύσσονται διάφοροι αστικοί μύθοι γύρω από αυτό, όπως ας πούμε πως ο δημιουργός του το έφτιαχνε μόνο τις ημέρες που η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από τους 10°C.

Η συνταγή

Σε περίπτωση που έχεις διάθεση να πειραματιστείς με το Blue Blazer καλό θα είναι να έχεις στο μυαλό σου κάποια πράγματα. Αρχικά, η ασφάλεια. Δεδομένου πως θα πρέπει να βάλεις φωτιά στο ποτό και να τη "μεταφέρεις" μεταξύ δύο διαφορετικών ποτηριών, φρόντισε να το κάνεις σε ένα περιβάλλον που δε θα υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς. Έπειτα, χρειάζεσαι οπωσδήποτε δύο μεταλλικά κύπελλα με χερούλι - το μπρίκι δε θα βοηθήσει αρκετά.

Υλικά (για 2 ποτά)

  • 4 μεζούρες σκωτσέζικο ουίσκι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη Demerara
  • 150 ml βρασμένο νερό
  • 2 φλούδες λεμονιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζεις την περιοχή που θα φτιάξεις το cocktail από οτιδήποτε εύφλεκτο και απλώνεις στο τραπέζι δύο βρεγμένες πετσέτες για κάθε ενδεχόμενο (είπαμε, safety first).
  2. Βάζεις βραστό νερό στα δύο μεταλλικά κύπελλα. Τα αδειάζεις.
  3. Ρίχνεις το ουίσκι, τη ζάχαρη και το υπόλοιπο βρασμένο νερό σε ένα από τα κύπελλα. 
  4. Ανάβεις προσεκτικά φωτιά με ένα σπίρτο.
  5. Μεταφέρεις το ποτό από το ένα δοχείο στο άλλο, πάρα πολύ προσεκτικά, για περίπου 5 φορές.
  6. Σβήνεις τη φλόγα σκεπάζοντας με τον πάτο του ενός κυπέλλου, αυτό στο οποίο καταλήγει τελικά το "υγρό πυρ".
  7. Μοιράζεις ομοιόμορφα το ποτό σε δύο ποτήρια (ιδανικά snifter glass) και γαρνίρεις με τη φλούδα λεμονιού.

Αν έχεις απορίες, τσέκαρε το παρακάτω βίντεο της Diageo:

Πηγή: esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Οι "Fixers" σου φτιάχνουν υπέροχο καφέ, λαχταριστά σνακ, αλλά κυρίως τη διάθεση

Μία στάση στην πλατεία Παγκρατίου αρκεί για να ανακαλύψεις ένα ολόφρεσκο, ποιοτικό και -κυρίως- νόστιμο σύμπαν, με επίκεντρο τον καφέ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/02/2023

"Τράγος", το επόμενο hit του Ψυρρή;

Ένα ολοκαίνουριο all day spot μας συστήνεται ως μοντέρνο καφενείο και στρέφει τα φώτα στην πλατεία Αγίων Αναργύρων.

Ένα κοκτέιλ μπαρ με ελληνικά αποστάγματα στο Ωδείο Αθηνών

Αυτή την Κυριακή, πίνουμε Negroni με τσίπουρο, Bloody Mary με ούζο και Pina Colada με μαστίχα.

Ο 'Κύριος' πάει 'Διακοπές' στον Άλιμο

Το δημοφιλές μπαρ της Μαβίλη κατεβαίνει στα νότια και καταλαμβάνει για μία βραδιά μπάρα και μουσικές στις 'Διακοπές'.

Το 'Athénée' υποδέχεται τον Leonardo Zanini

Ο Bar Manager του 'Bvlgari Hôtel Paris' και η ομάδα του για ένα Masterpiece Cocktail Experience στο δημοφιλές σποτ του κέντρου.

Για bar hopping στο Κουκάκι

Τελικά, πού περνάμε καλά τα βράδια στη γειτονιά του Airbnb;

Το "Baba Au Rum" για μία βραδιά στην Θεσσαλονίκη

Από το αθηναϊκό κέντρο, στην μπάρα του ιστορικού "Θερμαϊκού" παρέα με το κορυφαίο ελληνικό premium gin Mataroa.