Spirits Selection 2021: Τα αποτελέσματα και οι νέες τάσεις

Ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός για spirits ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τις ετικέτες που βραβεύτηκαν. Βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες και μεταφέρουμε εντυπώσεις για όσα είδαμε και όσα δοκιμάσαμε.

Spirits Selection 2021: Τα αποτελέσματα και οι νέες τάσεις

Περίπου εκατό κριτές, ανάμεσά τους και εμείς, φτάσαμε πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, για να συμμετέχουμε στον πιο γνωστό διαγωνισμό της παγκόσμιας βιομηχανίας των spirits. Ο λόγος για το Spirits Selection, που διοργανώνεται από την ομάδα του διάσημου παγκόσμιου οινικού διαγωνισμού Concours Mondial de Bruxelles. Το εντυπωσιακό είναι ότι, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων δύο χρόνων που δημιούργησε η πανδημία, φέτος στο διαγωνισμό συγκεντρώθηκαν περισσότερα δείγματα από κάθε άλλη χρονιά, ξεπερνώντας συνολικά τις χίλιες συμμετοχές.

Spirits Selection 2021: Τα αποτελέσματα και οι νέες τάσεις - εικόνα 1

Το Spirits Selection ξεχωρίζει καθότι συγκεντρώνει τα πάντα: τεκίλες, ρούμια, τζιν, κονιάκ, αρμανιάκ, γκράπες, λικέρ, κασάσες, ουίσκι, βότκες, πίσκο και ό,τι άλλο απόσταγμα υπάρχει, από όλο τον κόσμο και φυσικά από την Ελλάδα, τα οποία εξετάζονται από έμπειρους κριτές, που προέρχονται από τριάντα διαφορετικές χώρες. Τα καλύτερα από αυτά βραβεύονται με τρία διαφορετικά μετάλλια.

Spirits Selection 2021: Τα αποτελέσματα και οι νέες τάσεις - εικόνα 2

Για τρεις ημέρες, δίναμε κάθε πρωί ραντεβού σε μια κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα δοκιμών με έντονο φωτισμό, απουσία οσμών και θορύβων, εξοπλισμένη με τα σωστά εργαλεία (ποτήρια και πτυελοδοχεία) και, αφού χωριζόμασταν σε ομάδες των πέντε ατόμων, ξεκινάγαμε τις δοκιμές. Σε κάθε πάνελ κριτών αντιστοιχούσε ένας αριθμός δειγμάτων από περίπου 45 φιάλες ανά ημέρα, μοιρασμένες σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με το είδος του αποστάγματος. Στη δική μας ομάδα είχαμε την τύχη να βάλουμε στα ποτήρια μας ρούμι, μεσκάλ, τζιν, κονιάκ, ουίσκι, λικέρ, κασάσα και το εξωτικό baijux από την Κίνα. Η κασάσα ήταν πραγματική αποκάλυψη. Στην Ελλάδα έχουμε μία ή δύο το πολύ ετικέτες και αυτές καλύπτουν ανάγκες δευτερεύοντος συστατικού σε κοκτέιλ. Η ποιότητα, η πολυπλοκότητα και ο χαρακτήρας αυτών που δοκιμάσαμε, όμως, ήταν μια ένδειξη ότι το εν λόγω ποτό έχει μέλλον στο χώρο των spirits.

Οι ανερχόμενες τάσεις

Spirits Selection 2021: Τα αποτελέσματα και οι νέες τάσεις - εικόνα 3

Όπως κάθε χρόνο, από το 1999 που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός, τα αποτελέσματα διαμορφώνουν την αγορά και αποτελούν προάγγελο των νέων trends της παγκόσμιας βιομηχανίας. Φέτος, με βάση τον αριθμό των βραβείων, το ρούμι έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, παίρνοντας πανηγυρικά τα ηνία από το ουίσκι και το τζιν. Μεγάλη έκπληξη ωστόσο αποτελούν οι δύο επόμενες κατηγορίες που συγκέντρωσαν τα περισσότερα βραβεία και είναι το κονιάκ και το πίσκο. Το κονιάκ τα τελευταία χρόνια είχε πέσει αρκετά και το πίσκο ήταν σχετικά άγνωστο στους καταναλωτές. Σύμφωνα με το διαγωνισμό, όμως, το κονιάκ επιστρέφει δυναμικά στην αγορά, ενώ το δεύτερο σιγά σιγά αρχίζει να αποκτάει τη δική του ανταγωνιστική μερίδα στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Από την ερμηνεία των αποτελεσμάτων προκύπτει και μια ενδιαφέρουσα άνοδος των οργανικών ποτών και της κασάσα. Όσο για τις χώρες που κέρδισαν τις περισσότερες διακρίσεις, αυτές ήταν, κατά σειρά, η Γαλλία, η Κίνα και η Βραζιλία.

Τα Grand Gold και η Ελλάδα

Spirits Selection 2021: Τα αποτελέσματα και οι νέες τάσεις - εικόνα 4

Δώδεκα ποτά έλαβαν τη μεγαλύτερη διάκριση του Grand Gold: Grappa Invecchiata Blend 18 Cavallina Bianca, Cierto Tequila Reserve Collection – Reposado, Père Magloire VSOP, Mezcal Cómplice de Pasión Tobalá, Middas Reserva dos Proprietários 6 years, Cachaça Imigrante Ouro – 5 Años, Admiral Rodney Officer’s release 2, Shanguo 52% vol, Mujeres Almolonga de Tixtla, Guerrero, De Cort Oude Pajotse Jenever, Cognac Delpech-Fougerat VSOP και Cachaça Matuta Single Blend 3.5 Years. Στα δικά μας, τώρα, η Ελλάδα κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο για το ούζο Καρδάση και τρία αργυρά για το Meteoro, το Homeric Cru και το O/Purist.

Τα ελληνικά spirits που βραβεύτηκαν

Spirits Selection 2021: Τα αποτελέσματα και οι νέες τάσεις - εικόνα 5

Golden Recipe Καρδάση: Αυτό το ούζο αναμειγνύει 16 διαφορετικά βότανα και είναι αφιερωμένο στην πρώτη μυστική συνταγή που έφερε μαζί της η οικογένεια από την Σμύρνη. Στη μύτη βγάζει απίστευτη φρεσκάδα και βοτανικότητα και το στόμα είναι πλούσιο, με μεσογειακές νότες και μεγάλη επίγευση.
Homeric Cru: Ένα παλαιωμένο τσίπουρο από το αποστακτήριο της Λευκάδας συνδυάζει μύτη με έντονα γοητευτικά αρώματα μπαχαρικών και στόμα με αποξηραμένα φρούτα και βελούδινο τελείωμα.
Meteoro
: Τσίπουρο από τη Θεσσαλία, χωρίς γλυκάνισο, με νεανική μύτη, πλούσια σε νότες Μοσχάτου και γεμάτο στόμα με νύξεις λουλουδιών.
Ο/Purist: Το τσίπουρο που έφτιαξαν 10 Έλληνες bartenders. Ένα ισορροπημένο απόσταγμα με αρώματα φρούτων, μπαχαρικών και βοτάνων στη μύτη και στο στόμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Ένα κοκτέιλ μπαρ με ελληνικά αποστάγματα στο Ωδείο Αθηνών

Αυτή την Κυριακή, πίνουμε Negroni με τσίπουρο, Bloody Mary με ούζο και Pina Colada με μαστίχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
27/01/2023

Ο 'Κύριος' πάει 'Διακοπές' στον Άλιμο

Το δημοφιλές μπαρ της Μαβίλη κατεβαίνει στα νότια και καταλαμβάνει για μία βραδιά μπάρα και μουσικές στις 'Διακοπές'.

Το 'Athénée' υποδέχεται τον Leonardo Zanini

Ο Bar Manager του 'Bvlgari Hôtel Paris' και η ομάδα του για ένα Masterpiece Cocktail Experience στο δημοφιλές σποτ του κέντρου.

Για bar hopping στο Κουκάκι

Τελικά, πού περνάμε καλά τα βράδια στη γειτονιά του Airbnb;

Το "Baba Au Rum" για μία βραδιά στην Θεσσαλονίκη

Από το αθηναϊκό κέντρο, στην μπάρα του ιστορικού "Θερμαϊκού" παρέα με το κορυφαίο ελληνικό premium gin Mataroa.

Πραξιτέλους σε ενδιαφέρον update

Ο πάλαι ποτέ εμπορικός δρόμος στην καρδιά της πόλης δε σταματά στιγμή να ανθίζει, με φρέσκα spots να προστίθενται στα διαχρονικά σουξέ της.

Το 'Feelin' Good' είναι ένα μπαρ που θα σε κάνει να νιώσεις καλά

Η νέα άφιξη στο Κουκάκι είναι χαλαρή, νόστιμη και έχει κάτι να πει.