Το άστρο του αθηναϊκού bartending

H εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει την τοπική σκηνή αλλά και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έχουν συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον. Τι μένει να γίνει;

Το άστρο του αθηναϊκού bartending

Μπορεί όταν η Αθήνα ντύθηκε για λίγο στα λευκά στο κέντρο της Αθήνας να μην το έστρωσε παρά μόνο στα καπό των αυτοκινήτων, στα ποτήρια μας όμως στα μπαρ του Ιστορικού Κέντρου ο πάγος (νέας γενιάς, σε μεγάλα εντυπωσιακά σχήματα ανάλογα με το είδος του ποτηριού, ώστε να μην επηρεάζει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των δημιουργιών της μπάρας) δεν λιώνει ποτέ. Αυτή είναι μόνο μία από τις καινούργιες τάσεις που δοκιμάσαμε τελευταία στην ακόμη πιο αναβαθμισμένη μπαρ σκηνή της πόλης, που τουλάχιστον στο κέντρο έχει περισσότερους ξένους επισκέπτες από ποτέ.

Τις μέρες των γιορτών στα lounge bars των grand hotels του Συντάγματος με τα premium spirits υπήρχαν απογεύματα με λίστα αναμονής, ενώ τα brunch cocktails και οι ολοένα και πιο σοφιστικέ επιλογές σε mocktails (η μεγαλύτερη τάση διεθνώς αυτήν τη στιγμή, με ειδικά ποτά να τους δίνουν πιο σύνθετη γεύση) έδιναν κι έπαιρναν από νωρίς το μεσημέρι στα μοντέρνα bar-bistrots που σε γυρίζουν στιλιστικά πίσω στον Μεσοπόλεμο. Εξελιγμένα aperitivi, αρώματα ελληνικών μυρωδικών αλλά και μανιτάρια και κρίταμα, homemade υλικά που φτιάχνονται επιτόπου, επανάχρηση υλικών στο όνομα της βιωσιμότητας, classics with a twist και βέβαια κονσεπτικές λίστες που δεν στερεύουν σε έμπνευση και ολοένα και πιο αναβαθμισμένο bar food είναι μερικές από τις νέες ή συνεχιζόμενες τάσεις, που επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό bartending χαίρει άκρας δημιουργικότητας.

Tο ζητούμενο για το άμεσο μέλλον, τώρα που πέρασε το πρώτο κύμα της επανάστασης της μπάρας, είναι η απλοποίηση των μείξεων, η αποφυγή των υπερβολών χάριν εντυπωσιασμού και η επιστροφή σε κλασικές αξίες και στην ουσία μέσα από τα νέα δεδομένα.

Η ομάδα των Αθηνόραμα Bar Awards, η οποία γυρίζει την πόλη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα ώστε να ξεχωρίσει και στη συνέχεια να βραβεύσει τους καλύτερους, είναι πολύ απασχολημένη! Τόσο στο κομμάτι των ιδεών και της τεχνικής από την πλευρά των bartenders όσο και στα νέα υλικά και τις εξελίξεις στη βιομηχανία του ποτού αλλά και στις αφίξεις νέων μπαρ, η κινητικότητα που παρατηρείται είναι αξιοσημείωτη και σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζει σημάδια κορεσμού ή περιστασιακής μόδας.

Το άστρο του αθηναϊκού bartending - εικόνα 1

Μάλιστα, η εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει την τοπική σκηνή αλλά και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έχουν συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον, με τους ιδιοκτήτες των σημαντικών μπαρ του κέντρου να επιβεβαιώνουν ότι το κοινό που ταξιδεύει (και) για να πιει είναι ολοένα αυξανόμενο κι ενημερωμένο. Στο τελευταίο Bar Show πριν από μερικούς μήνες οι διεθνείς επισκέπτες που γύριζαν με τις βαλίτσες τους από μπαρ σε μπαρ είχαν να παρατηρήσουν ότι δύσκολα βρίσκεις σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τόσο πολλά και καλά μπαρ, αρκετά από αυτά κι εξειδικευμένα, σε τόσο μικρή ακτίνα όπως αυτή του αθηναϊκού κέντρου.

Tο ζητούμενο για το άμεσο μέλλον, τώρα που πέρασε το πρώτο κύμα της επανάστασης της μπάρας, είναι, όπως ήταν αναμενόμενο και όπως έχει συμβεί και στη γαστρονομία, η απλοποίηση των μείξεων, η αποφυγή των υπερβολών χάριν εντυπωσιασμού και η επιστροφή σε κλασικές αξίες και στην ουσία μέσα από τα νέα δεδομένα. Όπως επίσης και η έμφαση στην εμπειρία της φιλοξενίας, η οποία στην Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε σχέση με μπαρ του εξωτερικού. Σε αυτό το τελευταίο δηλώνουν αποφασισμένοι να επενδύσουν όλο και περισσότεροι πρωτοπόροι. Καλές μείξεις, λοιπόν!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.