Η ποτοαπαγόρευση στο μικροσκόπιο

Μέχρι και σήμερα, η περίοδος της ποτοαπαγόρευσης και τα «κρυμμένα» bar, αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και αφορμές  για επιστροφή σε έναν γοητευτικό κόσμο, με jazz ακούσματα, ρυθμικές μπάντες, ασπρόμαυρα σκηνικά, παιχνιδιάρικα cocktails και συνωμοτική διασκέδαση μέχρι το πρωί.

Η ποτοαπαγόρευση στο μικροσκόπιο

Η Αμερική δηλώνει «dry»

Στις 16 Ιανουαρίου το 1920, οι Αμερικάνοι βγήκαν στα μπαρ και στις κάβες για να αγοράσουν το τελευταίο νόμιμο ποτό τους. Από την επόμενη ημέρα ξεκίνησε επίσημα η ποτοαπαγόρευση. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ψηφίστηκε νομοθεσία, που απαγόρευε την παραγωγή, τη διανομή και την πώληση αλκοόλ, όχι όμως και την in house κατανάλωση. Η προεργασία, βέβαια, είχε γίνει μερικά χρόνια πριν, με υποστηρικτές κυρίως θρησκευτικές οργανώσεις και δυνάμωσε μετά το τέλος του πολέμου. Οι ένθερμοι του κινήματος κατά του αλκοόλ είχαν για επιχειρήματα τη μείωση της εργασιακής παραγωγικότητας, την αύξηση των ασθενειών και την παρακμή της ηθικής. Σε αυτά προσθέτουμε έναν under cover βασικό λόγο: τον αφορισμό των δημητριακών για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, γιατί ήταν γερμανικής ανακάλυψης. Η αμερικανική κοινωνία δεν υποδέχτηκε προφανώς ευχάριστα το νόμο και από το πρώτο κιόλας βράδυ, έσκασαν οι παραβάτες. Οι περισσότεροι πολίτες ζούσαν στα άκρα, μπήκαν σε ένα mood ξέφρενου party και έντονης κατανάλωσης παράνομου αλκοόλ… και έμεινα για πολύ. Συνέχισαν τη dolce vita, μέχρι την άρση, το 1933.

Το απαγορευμένο είναι πιο… αλκοολικό

Η ποτοαπαγόρευση στο μικροσκόπιο - εικόνα 1

Όταν σε οτιδήποτε μπαίνει η στάμπα "δεν επιτρέπεται", γίνεται αμέσως πιο ελκυστικό. Η ποτοαπαγόρευση ενθάρρυνε την κατανάλωση, την παράνομη διακίνηση και προκάλεσε τους πιο ευφάνταστους και δημιουργικούς τρόπους, ώστε να ρέει άφθονο αλκοόλ. Αρκούσε μια βόλτα στους δρόμους, από νωρίς και καλή παρατηρητικότητα. Σε κάθε στενό υπήρχε ένα καλά κρυμμένο αυτοσχέδιο μπαρ, με μικροσκοπικό πορτάκι και κουδούνι. Έπρεπε να το χτυπήσεις και να πεις χαμηλόφωνα το σύνθημα...
Αυτά ήταν τα θρυλικά Speakeasy bar. Σκοτεινά, με πίσω πόρτες, vintage διακόσμηση και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και με πιάνο. Από το πρώτο βράδυ έγιναν viral και άρχισαν σαν μανιτάρια να ξεφυτρώνουν παντού, από τις καλύτερες μέχρι τις πιο κακόφημες γειτονιές της πόλης. Παλιά κτίρια, σπίτια, γνωστά εστιατόρια, κτίρια σε στοές, υπόγεια, πατάρια, μαγαζιά, μεταμορφωνόντουσαν σε spot απόλαυσης του απαγορευμένου ποτού. Έμπαινες και γινόσουν ένα με το κλίμα, παράνομος και συνωμότης. Το πέπλο μυστηρίου, ο κίνδυνος του παράνομου, ανέβαζε την αδρεναλίνη και την διάθεση για δοκιμές. Υπήρχε πολύ κέφι, dress code με καπέλα και αστραφτερά ρούχα και πολύ περισσότερο… μουσικάρες. Ήταν η εποχή που κινήθηκαν στο γρήγορα ρυθμό του τσάρλεστον και ανακάλυψαν την αλήτικη γοητεία της τζαζ και τη μελωδικότητα του swing. Άκουσαν live τον Louis Armstrong και τον Duke Ellington.
Στην πράξη, τα χαμηλόφωνα μπαρ δεν ήταν το μοναδικό hot drinking spot, στο παιχνίδι είχαν μπει πολύ έντονα και τα φαρμακεία, που πουλούσαν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, με το πρόσχημα της φαρμακευτικής συνταγής. Οι γκάνγκστερς είχαν βρει το αντικείμενο τους: διακινούσαν παράνομα αλκοόλ και είχαν βαφτιστεί bootleggers. Από τους πιο διάσημους του επαγγέλματος, ο Al Capone, που φημολογείται ότι το 1929 έβγαλε 60 εκατομμύρια δολάρια!

Cuttypaizei στα Speakeasy

Η ποτοαπαγόρευση στο μικροσκόπιο - εικόνα 2

Αρκετά από τα speakeasy μπαρ δεν ήταν μεγάλων αξιώσεων, υπήρχαν πολλά μονότονα κελάρια ακόμα και άκομψα οικήματα. Aνάμεσα τους όμως εντόπιζες πολλά με μαγική ατμόσφαιρα, γούστο, χαμηλό φωτισμό και ντελικάτο σκηνικό. Ένα από τα πιο διάσημα και εμβληματικά ήταν το "21 club" της Νέας Υόρκης. Με βιτρίνα ένα πολύ καλό εστιατόριο, έκρυβε ένα από τα πιο ζωντανά και πολυσύχναστα μπαρ. Ακολουθούν το 300 Club και το El Fey, με τα χορευτικά θεάματα και το Cotton Club, με τα ξακουστά μουσικά live. Τέτοια μαγαζιά μέχρι και σήμερα αποτελούν έμπνευση για πάρα πολλούς bartenders και συνεχίζουν να ανοίγουν σε όλες τις μητροπόλεις του cocktail. Τα ποτά που έβρισκες τότε ήταν από πολύ καλά μέχρι πολύ κακά. Πολλά από τα ποτά και τα μιξαρίσματα πλασάρονταν με παιχνιδιάρικους όρους, όπως το Gordon Water και τα homemade moonshine και bathtub gin. Στην περίπτωση του Bathtub, γινόταν κυριολεκτικά ανάμειξη gin και νερού… στη μπανιέρα. Πέρα όμως από αυτά, υπήρξαν και λαμπρές cocktail στιγμές -βλέπετε το French 75, το Attaboy, το Alexanders sister και το Royal Smile, που σερβίρονται μέχρι και σήμερα.

Σε roaring '20s ρυθμούς

Η ποτοαπαγόρευση στο μικροσκόπιο - εικόνα 3

Στην πόλη υπάρχουν πολλές καλές αφορμές για να πάρουμε λίγο από την χρυσόσκονη, της πιο ιδιαίτερης εποχής. Το σκωτζέζικο Cutty Sark μας οδηγεί με την νέα έκδοση του Cutty Sark Prohibition Edition, στα στυλ Speakeasy μπαρ της πόλης - που είναι αρκετά και καλά. Όνομα και πράμα είναι το Speakeasy μπαρ στη Λέκκα, η ακριβής του διεύθυνση είναι μυστική, πρέπει να βρεις τη πόρτα του, να χτυπήσεις το κουδούνι και να κατέβεις σε ένα υπόγειο μπαρ με χαμηλό φωτισμό. Άλλη περίπτωση είναι το CV distiller, με εντυπωσιακή ξύλινη μπάρα αισθητικής του '20 και υπόγειο "κρυφό" κελάρι, που πρέπει να επισκεφτείς. Να σημειώσουμε ότι αυτό το μαγαζί έχει από τις καλύτερες και μεγαλύτερες κάβες της Αθήνας. Στην speakeasy agenda μπαίνει σίγουρα και το Minie the Mootcher. Έχει το όνομα από το ομώνυμο τραγούδι, που έκανε επιτυχία την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης έχει όμως και τη χάρη, με πολλές 20 και 30ς γωνιές. Στα πιο πρόσφατα, είναι το Barreldier με πολλές αντίκες, σκαλιστά ποτήρια, ξύλινα stooles και βαρελάκια με παλαιωμένα cocktails.

#cuttypaizei tip

Η ποτοαπαγόρευση στο μικροσκόπιο - εικόνα 4

Για να βρείς ακόμα περισσότερες speakeasy στάσεις κλείσε θέση στο www.urbanadventures.gr και ζήσε for free την εμπειρία ενός Whisky Urban Adventures Τour. Ανακάλυψε ό,τι πιο retro vintage «κρύβεται» στην πόλη…από δισκάδικα γεμάτα επιτυχίες άλλων δεκαετιών, μέχρι retro κουρεία για το πιο vintage look, κι από pre-owned έπιπλα μέχρι dance halls που μαθαίνουν φιγούρες οι Swing dancers, το crew του Cutty Sark σου υπόσχεται ότι μετά από αυτό θα δεις την Αθήνα με άλλο μάτι. Άσε που μετά από κάθε tour ακολουθεί party, όπου θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις μοναδικά ένα από το classis whisky cocktails με Cutty Sark, ή κάποιο με ένα Cutty twist cocktails και dj sets! Ψήθηκες, έτσι;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.