Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Ανάμεσα στους δραστήριους πολυχώρους, στα εμβληματικά cocktail bars και τα hip στέκια του εμπορικού τριγώνου, η Πλατεία της Αγίας Ειρήνης είναι ο νέος τόπος όπου οι πιστοί του κέντρου κάνουν νυχτερινό… τάμα. 

Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Ανάμεσα στους δραστήριους πολυχώρους, στα εμβληματικά cocktail bars και τα hip στέκια του εμπορικού τριγώνου, η Πλατεία της Αγίας Ειρήνης είναι ο νέος τόπος όπου οι πιστοί του κέντρου κάνουν νυχτερινό… τάμα.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης - εικόνα 1

Τι ζητάει κάποιος από μια βόλτα στο downtown; Εναλλαγές προσώπων, πολυκοσμία παντρεμένη με χαλαρότητα, εύκολη πρόσβαση, νέα στέκια, τη χαρά της εξερεύνησης ή αξιοπρεπή μουσική; Αν υπάρχει ένα σημείο της πόλης όπου όλα αυτά ισχύουν χωρίς το ένα να αναιρεί το άλλο, αυτή είναι η μέχρι πρόσφατα ήσυχη πλατεία του ναού της Αγίας Ειρήνης, ο οποίος ήταν –για την ιστορία– ο σημαντικότερος ναός της Αθήνας όταν η τελευταία ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της απελευθερωμένης Ελλάδας.

Στη γειτονιά όμως που τείνει να πάρει ως προορισμός εξόδου στο κέντρο τα ηνία από το Γκάζι, το σκηνικό αλλάζει συνεχώς, με τις πρόσφατες αφίξεις να δίνουν νέα πνοή. Το «Tailor Made», ένα εντυπωσιακό καφεκοπτείο και cocktail bar σε ένα παλιό νεοκλασικό κτίριο του Τσίλερ (ακριβώς δίπλα από τα famous και yummy σουβλάκια του κυρ Κώστα), είναι ό,τι πρέπει για socializing ακόμη και χωρίς μουσική από DJ. Τα τραπεζάκια έξω είναι αρκετά, αλλά ο κόσμος ακόμη περισσότερος. Έτσι, ειδικά τα παρασκευοσάββατα, τη θέα του bar καλύπτει ένα τείχος από όρθιους και όρθιες 30something με tres chic ντύσιμο κι ένα πολύχρωμο (διά χειρός Βar Philosophy) κοκτέιλ στο χέρι.

Το κοινό μπερδεύεται με εκείνο του παρακείμενου bar «Throubi», το οποίο μπορεί –δυστυχώς– να μη λειτουργεί φέτος στις Σπέτσες, ωστόσο κρατάει εδώ ψηλά τη σημαία της καλής nu jazz κι εναλλακτικής μουσικής. Το κρυμμένο πίσω από την εκκλησία «Καπάκι» είναι ό,τι πρέπει για ρομαντικά τετ-α-τετ στις παρυφές της πλατείας, το «Mama Roux» και ο «Μελίλωτος», δύο μοντέρνας αντίληψης all day restos, ήρθαν πρόσφατα για να προσθέσουν τη γευστική διέξοδο που έλειπε από την περιοχή – κι έγιναν αυτομάτως hit.

Επί της οδού Αγίας Ειρήνης άνοιξαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο νέα αντικριστά στέκια με πανομοιότυπη πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική: το «Caminando» έχει μινιμαλιστικό νεοϋορκέζικο στιλ, με τις οθόνες να φιλοξενούν εικαστικές εκθέσεις και το υπόγειο stage του χώρου να ετοιμάζεται για dance και art δράσεις από την ερχόμενη χειμερινή σεζόν. Το «Zaf», πάλι, παντρεύει το βιομηχανικό και το χειροποίητο. Είναι ένας χώρος που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα κι έχει πολύ ωραίες γωνιές για να αράξεις με το βιβλίο ή το laptop σου. Το άνοιξαν δύο ζευγάρια φίλων και του έδωσαν το όνομα του κολλητού τους, του Ζαφείρη, ο οποίος προσωποποιεί τη φιλική κι έξω καρδιά διάθεση που οραματίζονται για το στέκι τους^ νομίζω ότι την πετυχαίνουν.

Τα gay friendly all day cafe-bars «Μαγκαζέ» και «Rooster» συμπληρώνουν την εικόνα μιας χαμηλών τόνων πλατείας, στην οποία οι ώρες, οι θαμώνες και τα ποτά ρέουν αβίαστα και απλά, χωρίς φανφάρες, εκκεντρικότητες, δυνατή μουσική και ποζεριλίκι. Αν μάλιστα έλειπαν και οι οδηγοί που επιμένουν να σταθμεύουν στους πεζόδρομους (κερδίζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις το ροζ χαρτάκι της δημοτικής αστυνομίας), η όλη κατάσταση θα είχε αύρα κλασικής ευρωπαϊκής μητρόπολης.

Όμως και στα γύρω στενά της ευρύτερης περιοχής του εμπορικού τριγώνου (η οποία αριθμεί πλέον περισσότερα από 50 bars) υπάρχουν αλλαγές και αφίξεις. Το «Faust», το νέο bar του Αλέκου Πετράκη (γνωστός μας από τα ζογκλερικά του ενσταντανέ στο «Seven Jokers» της οδού Βουλής) και του ηθοποιού Αλέκου Συσσοβίτη, έκανε φέτος τη διαφορά μέσα από τις συναυλιακές του δράσεις και την έντονα ερωτική του ατμόσφαιρα. Καθώς όμως δεν έχει πρόσβαση στο δρόμο, θα επιστρέψει στις νύχτες μας μετά το καλοκαιρινό break.

Το «Aperitif» της οδού Καλαμιώτου, έχοντας μόλις διπλασιάσει το μέγεθός του, βάζει πλώρη για δυνατές βραδιές και συσπειρώνει γύρω τους γνωστούς DJs και ομάδες της πόλης (Ινώ Μέη, Fresh & Yellow, Κορμοράνος κ.ά.). Λίγο πιο ψηλά, στο στενάκι της Θησέως, μόλις άνοιξε το ωραίο, μακρόστενο bar «Drunk Sinatra» με funky –και funny– μουσικές. Οι μορφές του Frank Sinatra και της παλιοπαρέας του Rat Packs δεσπόζουν στο χώρο αποδίδοντας αυτό το vintage στιλ που τελευταία φοριέται πολύ. Στην Κολοκοτρώνη ήρθαν το «9» και η street μπιραρία «Barley Cargo» και στην Πραξιτέλους το «Νox». Στην Πλατεία Καρύτση, τέλος, απέναντι από το «Gin Joint», έρχεται νέο bar, ενώ κάτι μεγάλο ετοιμάζεται στο πανέμορφο κτίριο όπου άλλοτε ήταν το υφασματάδικο του Συμεωνίδη. Δεν τα λες και λίγα…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Γνώριζες πως στο Παλαιό Φάληρο υπάρχει μια αυλή του Negroni;

Και κοντά σε αυτήν, ένα από τα πιο ιστορικά ιταλικά ρεστοράν της Αθήνας;

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
15/07/2025

Κουίζ: Πέρνα μια νύχτα στη disco και δες πόσα θυμάσαι για τη θρυλική εποχή!

Τέσταρε τις γνώσεις σου παρέα με τo νέo Schweppes Tropical Fusion, που ήρθε για να φέρει το μοβ στο καλοκαίρι σου!

Στο Περιστέρι υπάρχει μια από τις πιο cool ταράτσες της Αθήνας

Ιντριγκαδόρικα signature cocktails, ενδιαφέρον crowd και αίσθηση χαλαρότητας.

Στον Κόκορα, τη νέα ταράτσα της Κυψέλης

Ένα φρέσκο μπαρ σε μια από τις κλασικότερες αθηναϊκές γειτονιές επιβλέπει την πόλη από ψηλά, σερβίρει φροντισμένα ποτά και έχει διάθεση για πάρτι.

Βασίλη Κυρίτση, πώς έγιναν ξανά της μόδας τα disco drinks;

Μία κουβέντα με τον κορυφαίο bartender και Lead Activation Strategist, στο πλαίσιο του προγράμματος Schweppes Brand Ambassadors, με αφορμή το νέο Schweppes Tropical Fusion.

Πώς είναι να πίνεις σε ένα από τα ομορφότερα μπαρ της Ασίας

Όλα όσα κάνουν το Sunset Park στο Desa Potato Head του Μπαλί ένα από τα κορυφαία μπαρ στα πέριξ του Ινδικού ωκεανού.