Το Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς

1

Weird σάτιρα δια χειρός Ευθύμη Φιλίππου. Έχει το χαβαλέ της, αλλά αυτοϋπονομεύεται από την υπερβολική παραξενιά της, καταλήγοντας ένα χλιαρό ανέκδοτο περί καπιταλιστικής ασυδοσίας και διάχυτου αμοραλισμού.

Το Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς 5

Με την πρώτη του σεναριακή συμμετοχή σε διεθνή συμπαραγωγή η οποία δεν φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιώργου Λάνθιμου, ο σταθερός συνεργάτης του Ευθύμης Φιλίππου διασκευάζει ελεύθερα το "Γροθιές στην Τσέπη" (1965), την ταινία που ανέδειξε τον Μάρκο Μπελόκιο σε ανερχόμενο ταλέντο του ιταλικού σινεμά των 60s. Εδώ τη θέση του επιληπτικού Αλεσάντρο παίρνει ο Εντ, μέλος μιας πάμπλουτης αμερικανικής οικογένειας η οποία ζει απομονωμένη σε μια ισπανική έπαυλη. Όταν εκείνος αποφασίζει να εγκαταλείψει το οικείο περιβάλλον, καλά κρυμμένα μυστικά, τραύματα και σχέσεις εξάρτησης θα έρθουν στην επιφάνεια, ανατρέποντας με πάταγο μια πλήρως ασταθή ισορροπία.

Η αναρχική, ψυχαναλυτικά τολμηρή για την εποχή της σάτιρα του Μπελόκιο γεμίζει weird πινελιές, οι οποίες αποδομούν σαρκαστικά ένα διαβρωτικό, all-star cast οικογενειακό δράμα. Οι πατριαρχικοί μηχανισμοί εξουσίας αποκαλύπτουν τα ανθρωποφάγα γρανάζια τους, η αδελφική αφοσίωση μετατρέπεται σε ματαιόδοξο ανταγωνισμό και ο "οίκος των Άσερ" καταρρέει όχι με τρομακτικό κρότο, αλλά με ένα ηχηρό, υστερικά σαρκαστικό γέλιο. Ο Καρίμ Αϊνούζ ("Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο"), όμως, νιώθει πλήρως αμήχανος απέναντι στο ιδιότυπα λοξό, φάλτσο χιούμορ του Φιλίππου. Το οποίο εδώ αυτοϋπονομεύεται από την υπερβολική παραξενιά του, υποβαθμίζοντας τη ταινία σ’ ένα χλιαρό, κιτς ανέκδοτο περί καπιταλιστικής ασυδοσίας και διάχυτου αμοραλισμού.

Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία. 2026. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς

Rosebush Pruning
1
  • Σινεφίλ
  • 2026
  • Διάρκεια: 95 '
  • Καρίμ Αϊνούζ

Μια πάμπλουτη αμερικανική οικογένεια ζει απομονωμένη σε μια έπαυλη στην Ισπανία. Όταν ο μεγαλύτερος γιος αποφασίζει να εγκαταλείψει το οικείο περιβάλλον, καλά κρυμμένα μυστικά, τραύματα και σχέσεις εξάρτησης έρχονται στην επιφάνεια, ανατρέποντας με πάταγο μια πλήρως ασταθή ισορροπία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εκδικητές. Η Τελευταία Πράξη Encore

Η μητέρα των κόμικς μαχών κορυφώνεται λιγότερο θεαματικά του αναμενομένου, αλλά με μερικούς συγκινητικούς αποχαιρετισμούς.Μια έξτρα σκηνή ρίχνει γέφυρα με το επερχόμενο "Εκδικητές: Η Άνοδος του Doctor Doom".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
24/09/2026

Το Άλογο του Τορίνο

Απόλυτα μινιμαλιστικό και βαθιά αλληγορικό σινεμά (πάνω στη νιτσεϊκή σκέψη και το τέλος του κόσμου) μεγάλης διάρκειας πλάνων, εσωτερικών ρυθμών και υπνωτιστικής δύναμης. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και κριτικών στο φεστιβάλ Βερολίνου.

Κομμένη Κλωστή

Κωμικό θρίλερ που προσπαθεί αδέξια να μιμηθεί το "Τρέξε Λόλα Τρέξε". Είναι γεμάτο σκόρπιες ιδέες, άλλες διασκεδαστικές και πολύ περισσότερες εξωφρενικά εξυπνακίστικες.

Uchronia

Ο Γκοντάρ συναντά τους Τζάρμαν και Μαντικό σε ένα φλύαρο, μα τολμηρά πληθωρικό και αβάν-γκαρντ σινε-δοκίμιο πάνω στην έννοια της επαναστατικής στάσης, από την πολιτική ως την τέχνη, τον 20ο αιώνα.

Στην Καρδιά του Κτήνους

Ο δυνατός δεσμός των δύο ηρώων αποτελεί τον βασικό συναισθηματικό άξονα μιας συμβατικής περιπέτειας επιβίωσης με σεναριακές ευκολίες.

Μια Φάρμα στην Πορτογαλία

Γαλήνιος, τρυφερός και βαθιά ανθρώπινος στοχασμός πάνω στη δύναμη των αναμνήσεων, την αναζήτηση ταυτότητας και την ανάγκη επιστροφής στην "εστία".

Σον το Πρόβατο & το Τέρας της Φάρμας

Ακόμα μια ευρηματικότατη, ξεκαρδιστική και άκρως σινεφίλ κωμική περιπέτεια χωρίς διαλόγους, με την τεχνική της πλαστελίνης και του stop–animation, από τους δημιουργούς των "Γουάλας και Γκρόμιτ" και "Οι Κότες το ‘Σκασαν".