Άκουσέ με

2

Μετρημένο και ειλικρινές, αν και σεναριακά αμήχανο και επαναλαμβανόμενο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ματιά πάνω στη σύγχρονη αδυναμία επικοινωνίας.

Άκουσέ με

Στο "Το Δέντρο και η Κούνια" του 2013, μια Ελληνίδα και μια Σέρβα συναντιούνται στην επαρχιακή Βόρεια Ελλάδα, με τη γνωριμία τους να ξεκλειδώνει μια σειρά από επώδυνα οικογενειακά μυστικά. Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Μαρίας Ντούζα, η μετανάστευση, η οικογένεια και η διαφορετική γλώσσα επιστρέφουν ως κυρίαρχες έννοιες, μέσα από τη ιστορία της Βαλμίρας, μιας έφηβης την οποία οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν να αφήσει το σχολείο κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της. Εκείνος είναι παντρεμένος ξανά με μια Βουλγάρα, ενώ μαζί τους μένει και ο Άρης, γιος της από τον προηγούμενο γάμο της. Η Βαλμίρα δεν βλέπει την ώρα να γυρίσει πίσω, στοχεύοντας σε σπουδές χορού, αντιμέτωπη τόσο με την περιθωριοποίηση εκ μέρους των συμμαθητών της όσο και με την αδιαφορία του πατέρα της, ο οποίος έχει παγιδευτεί σε επαγγελματικό αδιέξοδο.


Η ελληνική επαρχία σκιαγραφείται, με λιγοστές υπερβολές, ως ένας κόσμος προκαταλήψεων, οι οποίες έχουν να κάνουν με το οικείο και το ξένο, τη διαφορά των γενεών, το φόβο του Άλλου. Η γλώσσα, το φύλο, η ηλικία, η καταγωγή, όλα στέκονται ως εμπόδιο στη συνεννόηση των ενηλίκων μεταξύ τους, αλλά και με τη νέα γενιά, η οποία παρουσιάζεται επίσης διχασμένη κι αποπροσανατολισμένη. Το "άκουσέ με" που απευθύνει η Βαλμίρα στους γύρω της αφορά λοιπόν μια ολόκληρη κοινωνία, εγκλωβισμένη σε στερεότυπα που υψώνουν τοίχους στην ανθρώπινη επαφή.


Όλα αυτά κυκλοφορούν ασθμαίνοντας μέσα σε μια μετρημένη και ειλικρινή, αν και σεναριακά αμήχανη και επαναλαμβανόμενη μελέτη χαρακτήρων με κοινωνική ματιά πάνω στη σύγχρονη αδυναμία επικοινωνίας. Ο ρεαλισμός της δεν είναι απόλυτα στέρεος και το δραματικό ζουμί της αποδεικνύεται λιγοστό, το ίδιο και οι αληθινά συγκινητικές στιγμές της (εύκολο το τρικ της τελικής λύσης των αντιθέσεων). Η γεμάτη κατανόηση προσέγγιση στους βασικούς χαρακτήρες είναι όμως εμφανής, κάτι που τη γεμίζει ζεστή ανθρωπιά και της χάρισε διεθνή φεστιβαλική πορεία.

Ελλάδα, Βουλγαρία. 2022. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Άκουσέ με

2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 108 '
  • Μαρία Ντούζα

Οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν την έφηβη Βαλμίρα να αφήσει το σχολείο κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της, όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με την περιθωριοποίηση και την αδιαφορία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/05/2024

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.