Στα Άκρα

2,5

Το πολιτικό σινεμά του Κεν Λόουτς σμίγει με τους κανόνες ενός καλοκουρδισμένου θρίλερ που καταλήγει να επαναλαμβάνει τον εαυτό του.

Στα Άκρα1

Αργά ή γρήγορα, η ενήλικη ζωή προσφέρει απλόχερα ένα συγκεκριμένο μάθημα: Αν τα πράγματα πάνε στραβά, θα πάνε πολύ λάθος, πολύ γρήγορα και σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Μια μικρή αναποδιά είναι ικανή να φέρει τα πάνω-κάτω, ειδικά αν ζεις στον μεταμνημονιακό ευρωπαϊκό Νότο, όπου το να είσαι ενήλικος σημαίνει να δοκιμάζεις καθημερινά την ψυχική σου υγεία στην προσπάθεια να τακτοποιήσεις πιεστικές υποχρεώσεις, ενώ χρηματικά ο μήνας βγαίνει με το ζόρι. Υπό αυτές τις συνθήκες, απείρως πιο αδιέξοδες βέβαια, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν οι πρωταγωνιστές στο φιλμ του πρωτοεμφανιζόμενου Ισπανού Χουάν Ντιέγκο Μπότο. Πρόκειται για μια φτωχή εργάτρια, μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μόνη και έναν μαχητικό δικηγόρο, οι μοίρες των οποίων διασταυρώνονται καθώς καλούνται να λύσουν μια σειρά από ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα.

Στα Άκρα2

Ο Μπότο συνδυάζει την πολιτική ευαισθησία ενός Κεν Λόουτς με το ύφος ενός παλλόμενου θρίλερ (θυμίζοντας το γαλλικό "Full Time"), θέλοντας να αναδείξει τα κακώς κείμενα ενός κράτους σε ηθική και κοινωνική κρίση. Πρωτίστως, το ανθρώπινο κόστος που ενέχουν οι πλειστηριασμοι πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και η εργατική εκμετάλλευση, το οποίο δίνει το τόνο στην οδύσσεια που βιώνουν οι ήρωες. Όσα κερδίζει όμως ο σκηνοθέτης από τις καλές προθέσεις, την ταξική ευσυνειδησία του, αλλά και τις υποδειγματικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών Πενέλοπε Κρουζ και Λουίς Τοσάρ, τα χάνει σε ευφράδεια και σκηνοθετική συνοχή. Σταδιακά η πολιτική καταγγελία του φιλμ τείνει να επαναλαμβάνει τον εαυτό της, ενώ η επιβεβλημένη "ανάσα" στο φινάλε έρχεται βεβιασμένα και με χαρακτηριστική αργοπορία. Χωρίς, από την άλλη, να αναιρείται πόσο ανατριχιαστικά οικεία είναι όσα απεικονίζονται στην οθόνη.

Ισπανία. 2022. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Στα Άκρα

En los Márgenes / On the Fringe
2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 105 '
  • Χουάν Ντιέγκο Μπότο

Οι ζωές μιας φτωχής εργάτριας, μιας ηλικιωμένης και ενός μαχητικού δικηγόρου παίρνουν απρόβλεπτες στροφές καθώς προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις ασφυκτικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν

Πρώτο μέρος ενός σίκουελ στο οποίο η σεναριακή και σκηνοθετική ευρηματικότητα του οσκαρικού πρώτου animation εμπλουτίζεται με σχεδιαστική φαντασία, αλλά ταυτόχρονα υπερφορτώνεται με έναν ανοικονόμητο αφηγηματικό παροξυσμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
01/06/2023

Αγάπη και Μίσος

Δυσκίνητο οικογενειακό (μελό)δραμα με προβλέψιμη εξέλιξη, παγιδευμένο σε μια στείρα και σοβαροφανή κινηματογραφική φλυαρία.

Ο Μεγαλόδοντας

Κακοφτιαγμένο και αταίριαστα σοβαροφανές b-movie, το οποίο χάνεται στο κενό μεταξύ "Sharknado" και "Σαγονιών του Καρχαρία".

Πρόσκληση σε Φόνο

Μια ερασιτεχνικού επιπέδου κόπια του "Στα Μαχαίρια", τόσο κωμικοτραγικά προχειροφτιαγμένη που την ξεχνάς την ώρα που τη βλέπεις.

Ο Μπαμπούλας

Εφηβικό δράμα με horror περιτύλιγμα, αρκετά σκοτεινό για να ανατριχιάσει, αλλά όχι για να κρύψει τα δομικά ψεγάδια του.

Το Έγκλημά μου

Μυστήριο επιθεωρησιακού χαρακτήρα με επίκεντρο τη μάχη των φύλων που ωστόσο προφυλάσσεται από το ανάλαφρο και λαϊκής απεύθυνσης στιλιζάρισμά του.

Επίδοξοι Κληρονόμοι

Κωμωδία καταστάσεων που πείθει ως τέτοια μόνο στα χαρτιά, εξαιτίας του χιούμορ που αναζητείται με amber alert.