Στα Άκρα

2,5

Το πολιτικό σινεμά του Κεν Λόουτς σμίγει με τους κανόνες ενός καλοκουρδισμένου θρίλερ που καταλήγει να επαναλαμβάνει τον εαυτό του.

Στα Άκρα1

Αργά ή γρήγορα, η ενήλικη ζωή προσφέρει απλόχερα ένα συγκεκριμένο μάθημα: Αν τα πράγματα πάνε στραβά, θα πάνε πολύ λάθος, πολύ γρήγορα και σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Μια μικρή αναποδιά είναι ικανή να φέρει τα πάνω-κάτω, ειδικά αν ζεις στον μεταμνημονιακό ευρωπαϊκό Νότο, όπου το να είσαι ενήλικος σημαίνει να δοκιμάζεις καθημερινά την ψυχική σου υγεία στην προσπάθεια να τακτοποιήσεις πιεστικές υποχρεώσεις, ενώ χρηματικά ο μήνας βγαίνει με το ζόρι. Υπό αυτές τις συνθήκες, απείρως πιο αδιέξοδες βέβαια, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν οι πρωταγωνιστές στο φιλμ του πρωτοεμφανιζόμενου Ισπανού Χουάν Ντιέγκο Μπότο. Πρόκειται για μια φτωχή εργάτρια, μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μόνη και έναν μαχητικό δικηγόρο, οι μοίρες των οποίων διασταυρώνονται καθώς καλούνται να λύσουν μια σειρά από ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα.

Στα Άκρα2

Ο Μπότο συνδυάζει την πολιτική ευαισθησία ενός Κεν Λόουτς με το ύφος ενός παλλόμενου θρίλερ (θυμίζοντας το γαλλικό "Full Time"), θέλοντας να αναδείξει τα κακώς κείμενα ενός κράτους σε ηθική και κοινωνική κρίση. Πρωτίστως, το ανθρώπινο κόστος που ενέχουν οι πλειστηριασμοι πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και η εργατική εκμετάλλευση, το οποίο δίνει το τόνο στην οδύσσεια που βιώνουν οι ήρωες. Όσα κερδίζει όμως ο σκηνοθέτης από τις καλές προθέσεις, την ταξική ευσυνειδησία του, αλλά και τις υποδειγματικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών Πενέλοπε Κρουζ και Λουίς Τοσάρ, τα χάνει σε ευφράδεια και σκηνοθετική συνοχή. Σταδιακά η πολιτική καταγγελία του φιλμ τείνει να επαναλαμβάνει τον εαυτό της, ενώ η επιβεβλημένη "ανάσα" στο φινάλε έρχεται βεβιασμένα και με χαρακτηριστική αργοπορία. Χωρίς, από την άλλη, να αναιρείται πόσο ανατριχιαστικά οικεία είναι όσα απεικονίζονται στην οθόνη.

Ισπανία. 2022. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Στα Άκρα

En los Márgenes / On the Fringe
2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 105 '
  • Χουάν Ντιέγκο Μπότο

Οι ζωές μιας φτωχής εργάτριας, μιας ηλικιωμένης και ενός μαχητικού δικηγόρου παίρνουν απρόβλεπτες στροφές καθώς προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις ασφυκτικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.