Jurassic World: Κυριαρχία

2

Οι έννοιες της συνύπαρξης και της κυριαρχίας συγκρούονται μέσα από την επανάληψη της περιπετειώδους ιουρασικής συνταγής, η οποία κλείνει εδώ χωρίς κραδασμούς μια ακόμα τριλογία της κινηματογραφικής δεινοσαυρικής μυθολογίας.

Jurassic-World-Kiriarxia

Η κολοσσιαία επιτυχία του "Jurassic World" (2015), reboot της "Jurassic Park" τριλογίας, οδήγησε τους παραγωγούς στη δημιουργία ενός καινούριου σετ τριών ταινιών σε σεναριακή επιμέλεια Κόλιν Τρέβοροου και Ντέρεκ Κόνολι. Εναλλάσσοντας συνσεναριογράφους, οι δυο τους έφτιαξαν ένα κόσμο προβληματικής συνύπαρξης ανθρώπων και δεινοσαύρων, ο οποίος στην "Κυριαρχία" μετρά τέσσερα χρόνια από την καταστροφή του πάρκου Jurassic World στο νησί Νούμπλαρ. Οι προϊστορικοί γίγαντες αποτελούν πλέον κομμάτι της γήινης καθημερινότητας, η οποία προσπαθεί να αναπτύξει νέες συνήθειες "καλής γειτονίας", με την πολυεθνική Biosyn να πειραματίζεται πάνω στο γονιδίωμα των δεινοσαύρων που μαζεύει σε ένα τεράστιο, προστατευμένο πάρκο στις Άλπεις. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν ένα είδος γιγαντιαίων, μεταλλαγμένων ακριδών κάνει την καταστροφική εμφάνισή του στον αμερικανικό νότο και ταυτόχρονα η μικρή Μέισι Λόκγουντ, την οποία ο Όουεν και η Κλερ έχουν υπό την προστασία τους, απαχθεί. Όλοι οι ύποπτοι δρόμοι οδηγούν στην Biosyn, φέρνοντας ως τις καλά φρουρούμενες εγκαταστάσεις της την Κλερ, τον Όουεν, αλλά και τους επιστήμονες Έλι Σάτλερ, Άλαν Γκραντ και Ίαν Μάλκολμ του πρώτου "Jurassic Park".


Μετά το σκηνοθετικό διάλειμμα του "Jurassic World: Το Βασίλειο Έπεσε", στο οποίο τον αντικατέστησε ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, ο Κόλιν Τρέβοροου αναλαμβάνει να ολοκληρώσει την τριλογία με επική (146΄ διάρκεια) και συνάμα νοσταλγική διάθεση. Τονίζει έντονα τις έννοιες της συνύπαρξης και της κυριαρχίας – μια πολιτική νύξη που γίνεται εντονότερη στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής δεινοσαυρικής μυθολογίας – και φέρνει σε πρώτο πλάνο τις προμηθεϊκές διαστάσεις μιας ηθικά ανεξέλεγκτης τεχνολογίας. Από εκεί και πέρα εμπιστεύεται τυφλά την περιπετειώδη ιουρασική φόρμουλα, όπου στοιχεία θρίλερ (δεινόσαυροι εναντίον ανθρώπων) ενσωματώνονται σε μια πλοκή καταιγιστικής δράσης. Με αποκορύφωμα τη σεκάνς της Μάλτας, όπου η Βαλέτα προσφέρει το γραφικό σκηνικό, και με το τελευταίο κεφάλαιο να τραβάει και να τραβάει σε μάκρος επαναλαμβάνοντας τον εαυτό του, ο δεύτερος "Jurassic" κύκλος ολοκληρώνεται εδώ χωρίς απρόσμενες ανορθογραφίες, αναμένοντας την ταμειακή ετυμηγορία για μια ακόμα πιθανή σινε-επιστροφή στο Μεσοζωϊκό αιώνα.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 146΄. Διανομή: TULIP

Περισσότερες πληροφορίες

Jurassic World: Κυριαρχία

Jurassic World: Dominion
2
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 146 '
  • Κόλιν Τρέβοροου

Άνθρωποι και δεινόσαυροι συνυπάρχουν σε μια εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων, η οποία κινδυνεύει να χαθεί όταν ένα είδος γιγαντιαίων, μεταλλαγμένων ακριδών κάνει την καταστροφική εμφάνισή του στον αμερικανικό Νότο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
23/03/2023

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.

Μια Απροσδόκητη Σχέση

Δράμα χαρακτήρων και ερμηνειών, το οποίο προδίδεται από ένα ζαχαρωμένα μελοδραματικό σενάριο που εξαφανίζει σταδιακά κάθε υπόσχεση δραματικού ρεαλισμού και συναισθηματικής ειλικρίνειας.

Στο Τέλος Ξυρίζουν το Γαμπρό

Ο δημιουργός τού "I Love Karditsa" ξαναχτυπά με μια αφόρητα κακόγουστη και απίστευτα κακοφτιαγμένη "κωμωδία" παρεξηγήσεων μετά… φόνων (καλλιτεχνικών και μη).

Salò, 120 Μέρες στα Σόδομα

Ταινία – σκάνδαλο και τελευταία της παζολινικής φιλμογραφίας, μεταγράφει με απίστευτη ωμότητα και 70s προβληματισμό τις ιδέες του Μαρκήσιου Ντε Σαντ στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτικο-φιλοσοφική πραγματικότητα.

Τα Αβγά και τα Πασχάλια

Μετά τους "Φύλακες του Χρυσού Αυγού" (2017) ο ατίθασος Μαξ επιστρέφει σε μια παραλλαγή της ίδιας παιδικής περιπέτειας, η οποία ενισχύει τα μηνύματα ομαδικής δουλειάς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.