Το Σκαρί

3,5

Βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια νταρντενική περιπέτεια επιβίωσης η οποία συνδέει με κινηματογραφική ευθύτητα το αυστηρά προσωπικό δράμα με την κοινωνική τραγωδία.

To_skari

Ο Άλεξ Καμιλέρι είναι ένας Αμερικανομαλτέζος σκηνοθέτης ο οποίος έχει δουλέψει χρόνια ως μοντέρ (κυρίως σε ταινίες του Ραμίν Μπαχρανί) και ντοκιμαντερίστας. Στην πρώτη του μυθοπλαστική ταινία μεγάλου μήκους θα αξιοποιήσει την πείρα του και θα στραφεί στις αληθινές ιστορίες των ψαράδων του νησιού του. Της μικροσκοπικής Μάλτας, που στη μέση της Μεσογείου μοιάζει με βαρκάκι στην ανοιχτή θάλασσα. Ο Καμιλέρι συνδέει τη μοίρα της με αυτή του Τζέσμαρκ, ενός νεαρού ψαρά ο οποίος προσπαθεί με την πατροπαράδοτη ξύλινη βάρκα του, κληρονομιά του πατέρα και του παππού του, να κερδίσει τα προς το ζην για τη σύζυγο και το νεογέννητο παιδί τους. Έρχεται όμως αντιμέτωπος με τις μεγάλες τράτες, την παράνομη αλιεία, τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κλίκες που λυμαίνονται την ιχθυαγορά του νησιού. Ταυτόχρονα, απαξιώνεται από την οικογένεια της γυναίκας του, λόγω της φτωχικής καταγωγής του, και στριμώχνεται ακόμα περισσότερο όταν η παιδίατρος διαπιστώνει ότι το μωρό του χρειάζεται ειδική φροντίδα γιατί δεν παίρνει βάρος.

Αυτό που ακούγεται σαν υπόθεση ενός κοινωνικού μελοδράματος καταγγελίας γίνεται στα χέρια του σκηνοθετικά στιβαρού Καμιλέρι μια νταρντενική περιπέτεια επιβίωσης. Με την κάμερα σε απόσταση αναπνοής από τα πρόσωπα, η ταινία του περιγράφει ψύχραιμα και χωρίς να σηκώνει στιγμή τους τόνους μια σκληρή ιστορικά αλήθεια. Το τέλος ενός παραδοσιακού οικονομικού μοντέλου παραγωγής και εκμετάλλευσης (φυσικών πόρων), το οποίο φέρνει μαζί του την αλλαγή ηθικών αξιών και ολόκληρου τρόπου ζωής. Το "Σκαρί" είναι το χρονικό της σταδιακής "διαφθοράς" μιας κοινωνικής τάξης που δεν έχει τρόπο να αντισταθεί στις αλλαγές των καπιταλιστικών καιρών, καταρρέοντας οικονομικά, ψυχολογικά και εντέλει πολιτικά. Πιστές στα νεορεαλιστικά χνάρια του βισκοντικού "Η Γη Τρέμει", οι ζωντανές, καθαρές εικόνες του συνδέουν άμεσα το αυστηρά προσωπικό δράμα με την κοινωνική τραγωδία, ενώ την αλήθεια του παγιδευμένου ήρωα υπερασπίζεται ο ερασιτέχνης ηθοποιός και πραγματικός ψαράς Τζέσμαρκ Σκικλούνα, βραβευμένος για την ερμηνεία του στο φεστιβάλ του Σάντανς.

Μάλτα. 2021. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Σκαρί

Luzzu
3,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 94 '
  • Άλεξ Καμιλέρι

Ο Τζέσμαρκ είναι ένας νεαρός ψαράς που προσπαθεί με την ξύλινη βάρκα του να κερδίσει τα προς το ζην για τη σύζυγό του και το νεογέννητο παιδί τους. Έρχεται όμως αντιμέτωπος με τις μεγάλες τράτες, την παράνομη αλιεία, τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κλίκες που λυμαίνονται την ιχθυαγορά του νησιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.