Οδηγός Cinema

Πράσινη Θάλασσα
2

Μινιμαλιστικό σινεμά χαρακτήρων και αφηγηματικής οικονομίας που διεκπεραιώνει χωρίς αναταράξεις μια επίπεδη ιστορία, η οποία δεν αρπάζει ποτέ φωτιά.

Πράσινη Θάλασσα

Χρόνια μετά το «Eduart» (2006), την τελευταία μυθοπλασία της, και αμέσως μετά το ντοκιμαντέρ «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» (2020), η Αγγελική Αντωνίου ακολουθεί με το φακό της έναν ακόμα πλάνητα. Την αμνησιακή Άννα, η οποία θυμάται μόνο το μικρό της όνομα και πως ξέρει να μαγειρεύει. Περιπλανώμενη, φτάνει σε μια λαϊκή παραθαλάσσια ταβέρνα που ανήκει στον μοναχικό Ρούλα (από το… Χάρης), ο οποίος της προσφέρει δουλειά και φιλοξενία. Τα φαγητά της γοητεύουν τους λιγοστούς πελάτες, ένας ηλικιωμένος ζωγράφος προστίθεται στη ζεστή παρέα και καθώς η Άννα αγωνίζεται να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της, ο Ρούλα πέφτει τυχαία πάνω στην «Πράσινη θάλασσα» και ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητά της.

Πράσινη Θάλασσα - εικόνα 1

Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα», το μινιμαλιστικό δράμα χαρακτήρων της Αντωνίου σχολιάζει τρυφερά την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία, μέσα από την οποία ο καθένας αναζητά την αληθινή ταυτότητά του. Κι αν στη μια μεριά του κινηματογραφικού κάδρου στέκεται η Άννα, ψάχνοντας ένα παρελθόν-οδηγό για το αβέβαιο μέλλον της, στην άλλη περιμένει ο Ρούλα, τραυματισμένος από ένα χθες το οποίο θέλει να ξεχάσει, προχωρώντας σε ένα αύριο που τώρα πια, με την Άννα και τους ευχαριστημένους πελάτες, μοιάζει αισιόδοξα υποσχόμενο.

Σινεμά χαρακτήρων και αφηγηματικής οικονομίας, η «Πράσινη Θάλασσα» διεκπεραιώνει στιλάτα και χωρίς αναταράξεις μια επίπεδη ιστορία, η οποία όμως δεν αρπάζει ποτέ φωτιά. Το μυστήριό της είναι ισχνό, δραματικά χλιαρό και το όποιο σασπένς σχεδόν υποτονικό. Σοφή η παραχώρηση ελεύθερου πεδίου στο εξαιρετικό πρωταγωνιστικό της δίδυμο (Παπούλια και Τσορτέκης μακριά από κάθε γνωστή ευκολία), πλαισιωμένο από σχηματικούς δεύτερους ρόλους και μερικούς ναΐφ συμβολισμούς.

Ελλάδα, Γερμανία. 2020. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Πράσινη Θάλασσα

2
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 95 '

H Άννα υποφέρει από αμνησία, όμως θυμάται πώς να μαγειρεύει. Βρίσκει δουλειά και φιλοξενία σε μια λαϊκή παραθαλάσσια ταβέρνα που ανήκει στον μοναχικό Ρούλα. Καθώς αγωνίζεται να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της, ο Ρούλα πέφτει τυχαία πάνω στην «Πράσινη θάλασσα» και ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Για Πάντα Κοντά σου

Η κοινωνική, οικογενειακή και ψυχολογική καθημερινότητα της βρετανικής εργατικής τάξης αποκαλύπτεται μέσα από μια ζυγισμένη συναισθηματικά ιστορία ενηλικίωσης και αποχαιρετισμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
13/01/2022

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Αδέξια προσπάθεια αποτύπωσης των ιδιαιτεροτήτων μιας καλλιτεχνικής περσόνας με τους δικούς της όρους (με "φασμπιντερικό" δηλαδή τρόπο).

Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό;

Οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας γίνονται ποιητικοί πρωταγωνιστές σε ένα σύγχρονο ρομαντικό παραμύθι.

Σχέδιο Διάσωσης

Μια πολλά υποσχόμενη ιδέα αναπτύσσεται με φρεσκάδα, χάνει όμως σταδιακά τη δυναμική και το χιούμορ της, για να καταλήξει σε μια προκάτ διδακτική περιπέτεια για το προεφηβικό κοινό.

Ο "Spider-man" συνεχίζει να καταρρίπτει τα εισπρακτικά ρεκόρ

Αδέξιο ξεκίνημα για τις "Πράκτορες 355" στα αμερικανικά σινεμά, την ώρα που ο "Spider-man" σπάει τα κοντέρ.

Εισιτήρια του τετραημέρου των Φώτων: Το "Σμύρνη μου Αγαπημένη" αντεπιτίθεται

Για πρώτη φορά από την πρεμιέρα τους, η ελληνική υπερπαραγωγή έβαλε περισσότερους θεατές στις αίθουσες από το υπερηρωικό "Spider-man: No Way Home".

Οι ταινίες του Πολ Τόμας Άντερσον στη σωστή σειρά

Με αφορμή την καινούρια ταινία τού οκτώ φορές υποψήφιου για Όσκαρ Αμερικανού σκηνοθέτη "Πίτσα Γλυκόριζα", ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του με αυστηρά αξιολογική σειρά.