Μετά τα Μεσάνυχτα

5

Μεταφυσικό μυστήριο, υπαρξιακή απόγνωση και ένα υπνωτιστικό φιλμ-εφιαλτικός λαβύρινθος χτισμένος από τα (ανθρωπίνως ακατανόητα) παιχνίδια της μοίρας. Η καλύτερη βρετανική ταινία τρόμου, με την ερωτικότερη σκηνή στην κινηματογραφική ιστορία.

Μετά τα Μεσάνυχτα

Η αγαπημένη του Άλφρεντ Χίτσκοκ («Η Ταβέρνα της Τζαμάικα», «Ρεβέκκα», «Τα Πουλιά»), Βρετανίδα συγγραφέας Ντάφνι ντι Μοριέ προμηθεύει στον τολμηρό κι απρόβλεπτο Νίκολας Ρεγκ («Ο Άνθρωπος που Έπεσε στη Γη», «Η Δύναμη της Σάρκας») ένα εκτενές διήγημα πάνω στην εύθραυστη σχέση ενός ζευγαριού. Του Τζον και της Λόρα Μπάξτερ, οι οποίοι βρίσκονται στη Βενετία για τις εργασίες αναστήλωσης μιας εκκλησίας. Εκεί θα βιώσουν μια σειρά από παράξενες εμπειρίες, μετά τη συνάντησή τους με δυο ηλικιωμένες γυναίκες με πνευματιστικές ικανότητες οι οποίες ισχυρίζονται ότι επικοινωνούν με το πνεύμα της πρόσφατα χαμένης κόρης τους.

Παρελθόν, παρόν και μέλλον διασταυρώνονται σε ένα περιβάλλον σήψης και παρακμής, καθώς οράματα, αναμνήσεις και παρόντα γεγονότα ενώνονται σε ένα απειλητικό παζλ με φόντο τη χειμερινή, ημιφωτισμένη πόλη των Δόγηδων. Έναν τόπο όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και η μοίρα στήνει τα ακατανόητα στους ανθρώπους παιχνίδια της, βγαλμένα από τους προσωπικούς πόθους και τους πλέον μύχιους φόβους τους. Είμαστε σε θέση να τους τιθασεύσουμε; Μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τα σημάδια μιας μεταφυσικής «πλεκτάνης» που μας παρασύρει σ’ έναν αδιέξοδο λαβύρινθο;

Μετά τα Μεσάνυχτα - εικόνα 1

Χειριζόμενο ευρηματικά κι εντελώς πρωτότυπα την αντίληψη του κινηματογραφικού χρόνου, το «Μετά τα Μεσάνυχτα» είναι μια αντονιονική ματιά στην κρίση του σύγχρονου ζευγαριού (τραυματισμένου εξ αρχής από την απώλεια), το οποίο «παγιδεύεται» μέσα στο ζωντανό μαυσωλείο του δυτικού πολιτισμού (τη Βενετία) και σ’ έναν αναπόδραστο υπαρξιακό εφιάλτη. Με ένα φινάλε πραγματικό σοκ και την ερωτικότερη σκηνή στην κινηματογραφική ιστορία, το φιλμ του Νίκολας Ρεγκ αποτελεί μια αλησμόνητη κατάβαση στο σκοτεινότερο βάθος του ανθρώπινου υποσυνείδητου, εκεί όπου συγκατοικούν έρωτας και θάνατος.

Μ. Βρετανία. 1973. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS.

Περισσότερες πληροφορίες

Μετά τα Μεσάνυχτα

Don't Look Now
5
  • Τρόμου
  • 1973
  • Διάρκεια: 110 '
  • Νίκολας Ρεγκ

Το ζεύγος Μπάξτερ βρίσκεται στη Βενετία για τις εργασίες αναστήλωσης μιας εκκλησίας. Εκεί θα βιώσει μια σειρά από παράξενες εμπειρίες, μετά τη συνάντηση με δύο ηλικιωμένες με πνευματιστικές ικανότητες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι επικοινωνούν με το πνεύμα της πρόσφατα χαμένης κόρης τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Φόνισσα

Η αριστουργηματική νουβέλα του Παπαδιαμάντη διασκευάζεται σαν ένας καφκικός, έμφυλα και κοινωνικά προσδιορισμένος υπαρξιακός εφιάλτης. Υποβλητική ατμόσφαιρα, συγκροτημένη σκηνοθεσία και μια πληθωρική ερμηνεία από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
30/11/2023

Πεσμένα Φύλλα

Λιτά, αλλά πολύχρωμα πλάνα, σινεφιλία, χιούμορ, πολλά πολλά τραγούδια και η πιο μελαγχολική αλλά και αισιόδοξη ιστορία αγάπης: μια χαμηλόφωνη σινε-μπαλάντα για όλες τις φθινοπωρινές καρδιές.

Παιχνίδια Θανάτου

Ανερμάτιστη ταινία υπερφυσικού τρόμου, στην οποία δεν λειτουργούν ούτε οι στοιχειώδεις συμβάσεις του είδους.

Σιωπηλή Οργή

Μια μονοδιάστατη και ωραιοποιημένα βίαιη περιπέτεια εκδίκησης χορογραφείται χωρίς στάλα αληθοφάνειας και χωρίς καθόλου διαλόγους.

Callas - Paris, 1958

Μια μυθική συναυλία επιχρωματίζεται και αποκαθίσταται ηχητικά, "εκσυγχρονίζοντας" μια μυθική στιγμή του σύγχρονου λυρικού θεάτρου.

Φαντάσματα, ιρλανδικές παμπ και πολιτική στο 14o Ethnofest

Το φεστιβάλ - γιορτή του εθνογραφικού κινηματογράφου παρουσιάζει τρεις μοναδικές ταινίες γύρω από τη μνήμη, τις προσωπικές μυθολογίες και την πνευματική κληρονομία.

Το IndieWire επιλέγει τις 25 καλύτερες ταινίες του 2023

Δείτε τους τίτλους που ξεχώρισε ως κορυφαίους του σημαντικό αμερικάνικο κινηματογραφικό μέσο.