Ευτυχισμένος Λάζαρος

Άνισο αγροτικό δράμα το οποίο μετατρέπεται απροσδόκητα σε αλληγορία μαγικού ρεαλισμού. Βραβείο σεναρίου στις Κάνες για τη σκηνοθέτιδα των «Θαυμάτων», που κορυφώνει το μοντέρνο παζολινικό παραμύθι της μ’ ένα φτηνό και διδακτικό φινάλε.

Ευτυχισμένος Λάζαρος

Πατώντας με το ένα πόδι στη νεορεαλιστική παράδοση και με το άλλο στη φελινική φαντασία, η Αλίτσε Ρορβάκερ, μικρότερη αδελφή της ηθοποιού Άλμπα, είχε εντυπωσιάσει πριν τέσσερα χρόνια το φεστιβάλ Κανών με τα λυρικά της «Θαύματα», αποσπώντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Η περσινή επιστροφή της στην Κρουαζέτ συνοδεύτηκε με το βραβείο σεναρίου για μια εξαιρετικά πρωτότυπη όσο και άνιση ταινία, η οποία ξεκινά ως ένα αγροτικό δράμα με πρωταγωνιστή τον νεαρό Λάζαρο.

Έναν καλόκαρδο στα όρια της αφέλειας (και λίγο πέρα απ’ αυτά) νεαρό χωρικό, ο οποίος κάποια στιγμή γνωρίζεται και γίνεται φίλος με τον αριστοκράτη Τανκρέντι. Μέλος της οικογένειας που εκμεταλλεύεται τη γη των αγροτών, ο τελευταίος θα σκεφτεί πως για να σκοτώσει την ώρα του και να εκνευρίσει τους δικούς του θα μπορούσε να σκηνοθετήσει την ίδια του την απαγωγή. Έτσι, όταν ζητάει από τον πάντα πρόθυμο Λάζαρο να τον βοηθήσει, εκείνος δεν μπορεί να του αρνηθεί τη χάρη.

Ευτυχισμένος Λάζαρος - εικόνα 1

Η αιφνιδιαστική εξέλιξη θα είναι δραματική, με την Ρορβάκερ να αναπτύσσει εύστοχα ταξικές και ψυχολογικές σχέσεις εξουσίας, περιγράφοντας με ρεαλιστική απλότητα έναν ξεχασμένο από το χρόνο μικρόκοσμο. Όταν εκείνος χαθεί με μια τολμηρή κίνηση ποιητικού ρεαλισμού, η ταινία της θα αλλάξει ύφος, χώρο και χρόνο, για να μετατραπεί σε μια κοινωνική αλληγορία πάνω στη σύγχρονη Ιταλία. Ως μοντέρνο παζολινικό παραμύθι θα μπορούσε να παραμείνει μέχρι τέλους συναισθηματικά ζωντανό και διηγηματικά ενδιαφέρον αν, προχωρώντας όλο και πιο βαθιά σε πολιτικοκοινωνικά μονοπάτια, ήξερε πού να σταματήσει. Επιστρατεύοντας όμως απλοϊκά σύμβολα (ο αθώος λύκος) και κραυγαλέες καταγγελίες (οι αδίστακτες τράπεζες), γλιστρά αναίτια στη διδακτική παραβολή, κορυφώνοντάς τη με ένα φτηνό, χοντροκομμένο φινάλε.

Ιταλία, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ευτυχισμένος Λάζαρος

Lazzaro Felice / Happy as Lazzaro
2,5
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 127 '
  • Αλίτσε Ρορβάκερ

Ο Λάζαρο είναι ένας καλόκαρδος στα όρια της αφέλειας νεαρός χωρικός, ο οποίος γίνεται φίλος με τον αριστοκράτη Τανκρέντι. Ευτυχισμένος από τη σχέση τους, δεν θα διστάσει να βοηθήσει τον τελευταίο όταν εκείνος του ζητάει να σκηνοθετήσουν την ίδια του την απαγωγή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2022

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο Ντογκτανιάν και οι Τρεις Σωματοφύλακες

Οι "Τρεις σωματοφύλακες" διασκευάζονται σε μια διασκεδαστικά παιδική, καρτούν εκδοχή, πιστή στο περιπετειώδες πνεύμα του Αλέξανδρου Δουμά.

Αδελαΐδα

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν στη μελαγχολική ποιητική ελεγεία για έναν αδύνατο έρωτα.