Atomic Blonde

2,5

Στιλιζαρισμένη κατασκοπική περιπέτεια, που δανείζεται τις ανατροπές ενός Λε Καρέ και τις μπλέκει με αμείλικτες σκηνές δράσης.

Atomic Blonde

Μια πράκτορας της MI6 αναλαμβάνει τον εντοπισμό μιας λίστας πρακτόρων στο Βερολίνο λίγο πριν από την πτώση του τείχους. Στιλιζαρισμένη κατασκοπική περιπέτεια, που δανείζεται τις ανατροπές ενός Λε Καρέ και τις μπλέκει με αμείλικτες σκηνές δράσης.

Atomic Blonde - εικόνα 1

Δεκάδες είναι στην ιστορία του σινεμά οι επικίνδυνοι μυστικοί πράκτορες που μάχονται –κρυμμένοι σε κοινή θέα– για την επικράτηση σε έναν αόρατο πόλεμο. Στην πρώτη του ατομική σκηνοθετική δουλειά μετά το «John Wick», που τη μοιράστηκε με τον Τσαντ Σταέλσκι, ο Ντέιβιντ Λιτς συστήνει μια γυναίκα στον ρόλο της κατασκόπου, ανανεώνοντας έτσι συνολικά το ανδροκρατούμενο είδος της κατασκοπικής περιπέτειας.

Με φόντο τις τελευταίες ημέρες του τείχους του Βερολίνου, η πράκτορας της MI6 Λορέν Μπράουτον (Σαρλίζ Θερόν) φτάνει στη γερμανική πρωτεύουσα για να εντοπίσει μια λίστα με ονόματα διπλών κατασκόπων, η οποία θα διαιωνίσει τον Ψυχρό Πόλεμο αν βρεθεί σε λάθος χέρια. Έτσι πυροδοτείται ένας αγώνας δρόμου μεταξύ των τριών μεγάλων μυστικών υπηρεσιών (MI6, CIA, KGB) για την ταχύτερη απόκτησή της

Ήδη από την εντυπωσιακή εισαγωγή του ο Λιτς ξεκαθαρίζει πως αυτή η ταινία δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν· βλέπουμε το σώμα της Θερόν γεμάτο μώλωπες και την προσπάθειά της να απαλύνει τον πόνο με μια βότκα με πάγο, μια πρώτη ένδειξη για τα όσα πρόκειται να συμβούν. Η ηρωίδα συγκρούεται ολοκληρωτικά με τους αντιπάλους της σε μερικές από τις καλύτερες σκηνές δράσης που είδαμε φέτος, δίχως όμως να βγαίνει αλώβητη από αυτές, όπως έχουμε συνηθίσει στις ταινίες του είδους.

Ο Λιτς επιδιώκει την απεικόνιση ενός μιας «αποθεραπείας» πριν από κάθε μάχη, ώστε να νιώσει τον πόνο της ακόμη και ο θεατής! Χάρη στο κασκαντερικό παρελθόν του σκηνοθέτη, μάλιστα, οι σκηνές δράσης είναι αμείλικτες και η μαεστρική κινηματογράφηση αποφεύγει τη χρήση περιττών εφέ. Πρόκειται εξάλλου για μια γνήσια παλιομοδίτικη περιπέτεια που δανείζεται τις ανατροπές ενός Λε Καρέ και τις μπλέκει με την εφηβική ορμή ενός b-movie χωρίς να παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό της.

Atomic Blonde - εικόνα 2

Στα παραπάνω προστίθενται το γοητευτικό στιλιζάρισμα, που βασίζεται στο φουτουριστικό μπλε νέον, και το διασκεδαστικό ’80s σάουντρακ, στο οποίο αναγνωρίζονται πασίγνωστες επιτυχίες της εποχής. Η ταινία αποδυναμώνεται προς το τέλος, με την αποκάλυψη διαδοχικών ανατροπών, αφού όμως έχει προηγηθεί ένα χορταστικό μπαράζ σκηνών ανθολογίας, όπου η Σαρλίζ Θερόν διαλύει τους πάντες.

Κι εδώ εντοπίζεται και το πραγματικό ατού της ταινίας, καθώς ο Λιτς δεν απλούστευσε τις χορογραφίες της μάχης για να ταιριάξουν στο γυναικείο σωματότυπο, οπότε και οι αντίπαλοι τις Θερόν δεν χαρίζονται εύκολα. Η ηθοποιός, αφού έκλεψε τις εντυπώσεις ως Φουριόζα στο «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής», πλέον γίνεται η απόλυτη σταρ της περιπέτειας.

Γερμανία, Σουηδία, ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Περισσότερες πληροφορίες

Atomic Blonde

3
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 115 '
  • Ντέιβιντ Λιτς

Μια πράκτορας της MI6 αναλαμβάνει τον εντοπισμό μιας λίστας πρακτόρων στο Βερολίνο λίγο πριν από την πτώση του τείχους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.