Πάρτι με... Λουκάνικα

4

Αυστηρώς ακατάλληλο για ανηλίκους… υπαρξιακό οδοιπορικό στη χοντροκομμένα –πολύ χοντροκομμένα– αστεία πλευρά της ηθικής, της πολιτικής, της μεταφυσικής και του ίδιου του σινεμά.

Πάρτι με... Λουκάνικα

Αυστηρώς ακατάλληλο για ανηλίκους… υπαρξιακό οδοιπορικό στη χοντροκομμένα –πολύ χοντροκομμένα– αστεία πλευρά της ηθικής, της πολιτικής, της μεταφυσικής και του ίδιου του σινεμά.

Πάρτι με... Λουκάνικα - εικόνα 1

Κατά το «all dogs go to heaven» και όλα τα χοτ ντογκ πάνε άραγε­ στον παράδεισο; Αυτήν την απορία φαίνεται πως είχε κάποιο πολύ… θολό βράδυ η παρέα των Τζόνα Χιλ, Σεθ Ρόγκεν και Ίβαν Γκόλντμπεργκ και συνέλαβε την ιστορία του Φρανκ, ενός λουκάνικου με υπαρξιακές ανησυχίες. Οι τελευταίοι δύο, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί πολλές φορές ως συν-σεναριογράφοι («Superbad», «Pineapple Express», «The Green Hornet») και συν-σκηνοθέτες («Το Τέλος του Κόσμου», «The Interview»), φώναξαν τους Κάιλ Χάντερ και Άριελ Σάριφ, οι οποίοι έγραψαν για τον Ρόγκεν το περσινό «The Night Before», και όλοι μαζί ανέπτυξαν την ιδέα σε ένα σενάριο για ταινία animation στα όρια του χολιγουντιανά αποδεκτού, πιστή όμως στα δικά τους μαστουρωμένα, αθυρόστομα και χοντροκομμένα γούστα.

Αυτό δεν εμπόδισε ένα πρωτοκλασάτο καστ (από τους Κρίστεν Γουίγκ, Πολ Ραντ κι Έντουαρντ Νόρτον μέχρι τους Σάλμα Χάγεκ και Τζέιμς Φράνκο) να δανείσει πρόθυμα τη φωνή του στους ήρωες, ενώ οι mainstream animators Κόνραντ Βέρνον («Σρεκ 2», «Τέρατα κι Εξωγήινοι») και Γκρεγκ Τίρναν (τηλεοπτικά επεισόδια για το παιδικό «Τόμας το Τρενάκι») αποφάσισαν να κάνουν με αυτό το ακατάλληλο για ανηλίκους –και πουριτανούς– σκηνοθετικό βήμα τους.

Πάρτι με... Λουκάνικα - εικόνα 2

Με προκλητικό κι επιθετικό χιούμορ, που σπρώχνει την πολιτικά μη ορθή κωμική σχολή των αδερφών Φαρέλι, του Τζαντ Άπατοου και του «The Hangover» στα άκρα, το «Πάρτι με… Λουκάνικα» είναι την ίδια στιγμή ένα love story, μια φιλοσοφική παραβολή, μια περιπέτεια καταδίωξης και μια πολύ αστεία κωμωδία. Ξεκινώντας με ένα χορευτικό αλά Μπάσμπι Μπέρκλεϊ, μας συστήνει τον κόσμο ενός σούπερ μάρκετ από την πλευρά των τροφίμων και των προϊόντων, τα οποία υποδέχονται χαρούμενα ακόμη μία ημέρα στην οποία μπορούν να αγοραστούν από κάποιον πελάτη και να πάνε μαζί του στον... παράδεισο­. Στο σπίτι του δηλαδή, όπου θα ζουν ευτυχισμένα για πάντα. Μια σειρά από συμπτώσεις όμως θα εμπλέξουν ένα λουκάνικο, το ψωμάκι με το οποίο είναι ερωτευμένο, μια αραβική πίτα κι ένα εβραϊκό μπάγκελ σε ένα επικίνδυνο οδοιπορικό μέχρι την επώδυνη αλήθεια για τον «άλλο κόσμο».

Μια αλήθεια βαθιά φιλοσοφημένη (πανηδονιστική­ και κυνικά υπαρξιστική), η οποία εντυπωσιάζει με το αναρχικό θάρρος της αλλά και με την ξεκαρδιστική διαδρομή των αντισυμβατικών ηρώων –στους οποίους σύντομα προστίθεται ένα τάκο με λεσβιακές διαθέσεις, ένα κακιασμένο κολπικό κλύσμα κι ένα λουκάνικο χωρίς… εντυπωσιακά προσόντα– προς αυτήν. Έτσι μια παράτολμη ιδέα που εύκολα μπορούσε να καταλήξει σε κακόγουστο ανέκδοτο γίνεται μια αντισυμβατική, ξεσαλωμένη, ανισόρροπη και απενοχοποιημένη αλληγορία πάνω σε πολιτικά και ηθικά ερωτήματα, σεξουαλικές επιλογές, φιλοσοφικές αλήθειες (πίστη εναντίον σκεπτικισμού) και –στην τελική ιδιοφυώς αστεία «αποκάλυψη»– το ίδιο το σινεμά.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Πάρτι με... Λουκάνικα

Sausage Party
4
  • Animation
  • 2016
  • Διάρκεια: 89 '
  • Κόνραντ Βέρνον

Σε ένα σούπερ μάρκετ όπου τα τρόφιμα και τα άλλα προϊόντα πιστεύουν πως, όταν αγοραστούν, οι πελάτες τα περιποιούνται και περνούν μαζί τους μια ευτυχισμένη ζωή, ένα λουκάνικο ανακαλύπτει τη φρικτή πραγματικότητα που τα περιμένει «εκεί έξω».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

32ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "ΝΑΖΑ" σε πανελλήνια πρώτη προβολή

Το ντοκιμαντέρ των Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Σορ για το εσωτερικό του ισραηλινού στρατιωτικού και πληροφοριακού μηχανισμού έρχεται στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/09/2026

H άδεια Αθηνάς γίνεται υπαίθριο σινεμά δωρεάν προβολών

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα Midnight Express θα ξεκινήσει στις 23:00 γεμίζοντας με τη νοσταλγία του σελιλόιντ τον άδειο από οχήματα δρόμο.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Όλιβερ Λάσε τον Νοέμβριο στο 67ο ΦΚΘ

Ως guest curator του φετινού αφιερώματος με τίτλο "Καλωσήλθατε στην Έρημο", ο σκηνοθέτης του "Sirat" θα παρευρεθεί στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δίνοντας μια ομιλία αλλά και συμμετέχοντας σε μία πολυμεσική εγκατάσταση.

Πιερφραντσέσκο Φαβίνο: Άσε με να κάνω λάθος

Ο κορυφαίος Ιταλός ηθοποιός μιλάει για τον απαιτητικό ρόλο του αντισυμβατικού προπονητή που υποδύεται στο "Tennis Maestro" του Αντρέα Ντι Στέφανο και απομυθοποιεί το εμμονικό κυνήγι της τελειότητας πάνω, αλλά και έξω από τη μεγάλη οθόνη.

Η Αθήνα έχει νέα κινηματογραφικά ήθη και μας αρέσουν

Οι μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες που παίζουν την ίδια ταινία όλη την εβδομάδα δίνουν τη θέση τους σε κινηματογράφους ρεπερτορίου και νέες boutique αίθουσες με λιγότερες θέσεις, premium ατμόσφαιρα και εξοπλισμό.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (17-23/09)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.