RoboCop

2

Ανέμπνευστο ριμέικ της κλασικής sci-fi αστυνομικής περιπέτειας του Πολ Βερχόφεν, με περισσότερο οικογενειακό δράμα και πολύ λιγότερο μαύρο χιούμορ.

RoboCop

Στο Ντιτρόιτ του 2028 ο οικογενειάρχης και αδιάφθορος αστυνομικός Άλεξ Μέρφι τραυματίζεται θανάσιμα, δίνοντας στην αδίστακτη πολυεθνική OmniCorp την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο ρομπότ-υπερασπιστή του νόμου και να αστυνομεύσει μ’ αυτόν τον τρόπο ολόκληρες τις ΗΠΑ. Ανέμπνευστο ριμέικ της κλασικής sci-fi αστυνομικής περιπέτειας του Πολ Βερχόφεν, με περισσότερο οικογενειακό δράμα και πολύ λιγότερο μαύρο χιούμορ.

RoboCop - εικόνα 1

Πριν από 27 χρόνια, σε ένα φανταστικό Ντιτρόιτ του μέλλοντος, που δεν απέχει και πολύ από το σημερινό­ (η πρώτη επίσημα χρεοκοπημένη μεγαλούπολη των ΗΠΑ), εμφανίστηκε ένα καινούργιο όπλο καταπολέμησης του εγκλήματος. ο Ρόμποκοπ.
Η sci fi αστυνομική περιπέτεια του Πολ Βερχόφεν είδε το αύριο με ένα σαρκαστικά προφητικό τρόπο και γνώρισε εμπορική επιτυχία που συνοδεύτηκε από ένα ειδικό Όσκαρ (ηχητικών εφέ), δύο σίκουελ, ­τηλεοπτικές σειρές, βιντεογκέιμ και κόμικς. Απ’ ό,τι φαίνεται τα πράγματα στον πρώην βιομηχανικό παράδεισο του Μίσιγκαν δεν θα βελτιωθούν δραματικά μέχρι το 2028, οπότε ο Ρόμποκοπ θα κληθεί και πάλι να επέμβει, στο πλαίσιο ενός προγράμματος της εταιρείας OmniCorp, η οποία δια­σφαλίζει με τους μηχανικούς στρατιώτες της την αμερικανική υπεροχή ­παγκοσμίως. Η αμφιλεγόμενη τεχνολογία της όμως δεν της επιτρέπει να κάνει το ίδιο κι εντός των συνόρων, εκτός αν ένα ανθρώπινο ρομπότ κάμψει τις αμφιβολίες της κοινής γνώμης. Ο ημιθανής –ύστερα από μια απόπειρα με παγιδευμένη βόμβα– αστυνομικός Άλεξ Μέρφι θα γίνει το ζωντανό κομμάτι του πειραματικού υπερόπλου και σύντομα όλα θα εξελιχτούν σύμφωνα με τα συμφέροντα της αδίστακτης πολυεθνικής.
Ή σχεδόν όλα…

RoboCop - εικόνα 2

Σχεδόν όλα θα μπορούσαν να εξελιχτούν και κινηματογραφικά πολύ καλύτερα αν το ριμέικ του Χοσέ Παντίγια εκσυγχρόνιζε δια­κριτικότερα την πρωτότυπη cult ταινία, διατηρώντας τουλάχιστον το ειρωνικό μαύρο χιούμορ της (που ξεκινούσε από τους χαρακτήρες κι έφτανε στη γραφική βία). Ο καινούργιος «RoboCop», ωστόσο, μας κλείνει πονηρά το μάτι μόνο σε ό,τι αφορά τον υπερσυντηρητικό κι εθνικιστή τηλε­παρουσιαστή Πατ Νόβακ, αυτοσυστηνόμενος σαν ακόμη μία straight, σοβαροφανής περιπέτεια συγκρατημένου θεάματος, στην οποία το οικογενειακό δράμα του ήρωα απορροφά υπερβολικά μεγάλο­ μερίδιο της πλοκής. Το ίδιο και η σχέση του Μέρφι με τον ­γιατρό του ή οι εσωτερικές ίντριγκες της OmniCorp, αφήνοντας τον βραβευμένο με Χρυσό Λιοντάρι στο Βερολίνο Παντίγια («Οι Επίλεκτοι») να προσδώσει ένταση και τέμπο σε ένα αναποφάσιστο σεναριακό υλικό. Κι εκείνος κάνει ό,τι μπορεί για να πιάσει την (μπλοκμπάστερ) βάση.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

RoboCop

2
  • Περιπέτεια
  • 2014
  • Διάρκεια: 118 '
  • Χοσέ Παντίλα

Στο Ντιτρόιτ του 2028 ο οικογενειάρχης και αδιάφθορος αστυνομικός Άλεξ Μέρφι τραυματίζεται θανάσιμα, δίνοντας στην αδίστακτη πολυεθνική OmniCorp την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο ρομπότ-υπερασπιστή του νόμου και να αστυνομεύσει μ’ αυτόν τον τρόπο ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.