Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου "Κύματα" στην Κεφαλονιά επιστρέφει πιο δυναμικό από ποτέ

Το Αργοστόλι μετατρέπεται σε σκηνή διεθνούς κινηματογράφου, με το 4ο Φεστιβάλ «Κύματα» να φέρνει στο νησί σπουδαίους καλλιτέχνες, μοναδικές προβολές, masterclass και συναυλίες δίπλα στη θάλασσα.

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κύματα»

Η Κεφαλονιά ετοιμάζεται να βυθιστεί στον κόσμο της έβδομης τέχνης με το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου "Κύματα", που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 31 Αυγούστου στον πολιτιστικό χώρο του Θαλασσόμυλου, στο Αργοστόλι. Το φεστιβάλ, που έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να κερδίσει τη δική του θέση στον κινηματογραφικό χάρτη, φέτος φιλοξενεί σημαντικούς δημιουργούς, εκλεκτούς καλεσμένους, συναυλίες, προβολές και εκθέσεις, μετατρέποντας το νησί σε κέντρο πολιτισμού και καλλιτεχνικής έμπνευσης.

Η μούσα του σπουδαίου Πολωνού δημιουργού Κριστόφ Κισλόφσκι Ιρέν Ζακομπ θα βρίσκεται στην Κεφαλονιά όλες τις ημέρες της διοργάνωσης και στις 27 Αυγούστου θα είναι παρούσα στην προβολή της ταινίας "Η διπλή ζωή της Βερόνικα" για να συνομιλήσει με το κοινό.

Ιρέν Ζακομπ
Ιρέν Ζακομπ

Ο δημοφιλής ράπερ Λεξ θα είναι μέλος της κριτικής επιτροπής που θα απονείμει τα βραβεία της 4ης διοργάνωσης στην καλύτερη μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Στις 30 Αυγούστου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το making of της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη "Σπασμένη φλέβα", σε σκηνοθεσία Μιλτιάδη Χρηστίδη, παρουσία του Λεξ, της Μαρίας Κεχαγιόγλου και του Γιάννη Αναστασάκη που θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των θεατών, ενώ την ίδια μέρα ο Λεξ θα παρουσιάσει στους θεατές το ομώνυμο τραγούδι που έγραψε για την ταινία με τους "Kepler is free"

Στις 27 Αυγούστου οι ηθοποιοί Γιάννης Αναστασάκης και Μαρία Κεχαγιόγλου θα δώσουν masterclass με θέμα "Δουλεύοντας ως ηθοποιός στις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη", ενώ στις 29 Αυγούστου το δικό του masterclass θα δώσει και ο σκηνοθέτης Χρήστος Δήμας, ο οποίος θα παρουσιάσει επιλεγμένες ταινίες του.

Το Φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί στον πολιτιστικό χώρο του Θαλασσόμυλου στο Αργοστόλι, δίπλα στη θάλασσα, θα κλείσει στις 31 Αυγούστου με μία συναυλία του Αργύρη Μπακιρτζή και των Χειμερινών Κολυμβητών

Μία μέρα νωρίτερα (30/8) θα προβληθεί η ταινία του Σταύρου Τσιώλη "Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε" παρουσία του Αργύρη Μπακιρτζή, ενώ το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έκθεση Ειδικών Εφέ (SFX) και masterclass (25-26/8) των αδερφών Αλαχούζου, έκθεση με σχέδια, σκίτσα και κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, έκθεση κόμικς του Αντώνη Βαβαγιάννη (Κουραφέλκηθρας), προβολή της ταινίας "To εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι" με ζωντανή μουσική από το Νίκο Βελιώτη (24/8) και το ρεσιτάλ κιθάρας "Ο κινηματογραφικός Θεοδωράκης" από τον Κωνσταντίνο Μανωλκίδη (31/8). Ο Λευτέρης Λαμπράκης θα παρουσιάσει τις εκθέσεις αφίσας του ΕΟΤ και Ιστορικών αντικειμένων του κινηματογράφου από το αρχείο του, στις 24/8, ημέρα έναρξης του φεστιβάλ.

Το Διαγωνιστικό Τμήμα

Το φετινό Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους, περιλαμβάνει δύο κατηγορίες: ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, διάρκειας έως 30 λεπτά.

Στην κριτική επιτροπή, εκτός από τον Λεξ, συμμετέχουν οι: Χρήστος Δήμας, σκηνοθέτης, Ρόμπυ Εκσιέλ, κριτικός κινηματογράφου, Μαρία Κεχαγιόγλου, ηθοποιός και Μαρίνος Σκλαβουνάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ "Κύματα".

Τις παρουσιάσεις των ταινιών του προγράμματος έχει αναλάβει ο κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος, εμπνευστής του Midnight Express.

Ακολουθούν οι ταινίες που προκρίθηκαν και θα διεκδικήσουν τα τρία βραβεία της διοργάνωσης:

Κατηγορία Μυθοπλασία 

  • The Contact – Mert Erez 
  • Delulu – Michalis Alexakis 
  • Cats – Danilo Stanimirović 
  • Ker – Sajad Soleymani 
  • Smother – Anne-Laure Gruet 
  • Skeleton Tree – Haris Zalavras 
  • Greenhouse – George Georgakopoulos 
  • Baozhda – Keran Abukasimu 
  • Numb – Despina Kourti 
  • The Choice – Marko Crnogorski 
  • Taxidermist – Behzad Alavi & Sousan Salamat 
  • The Island – Félicien Forest & Bruno Coulon 
  • Extracurricular Activity – Dean Wei & Yidan Xu 
  • Stay – Nikos Vittis 
  • 11.01 – Jimi Drosinos
  • Tsikitigklon, The Fairy and The Man – Marios Mettis.

Κατηγορία Ντοκιμαντέρ

  • A Winter’s Return – Stratis Alvanos 
  • Mahjong and Mahashas – Carolyn Saul 
  • Mukunan Aprendiz de Pajé – Rodrigo Sena 
  • The Village of Ballet Dancers – Fatih Diren 
  • Tree Crown – Predrag Todorović 
  • Coming Soon. –Liza Themeli
  • Roots – Mikel Aristregui & Alfonso Moral 
  • Prikosýmphono – Elena Gazi, Dolan Bailey, Alejandra Diaz, Leonardo Dal Fabbro

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός θα προλογίσει αρκετές από τις ταινίες του αφιερώματος, ενώ θα δώσει και masterclass αφιερωμένο στις διαφορές μεταξύ θεατρικής και κινηματογραφικής ερμηνείας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2025

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 09/10

Ένα sci-fi μπλοκμπάστερ, ένα πρωτότυπο horror και ο Τσάνινγκ Τέιτουμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αληθινές ιστορίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα

Μια επιλογή ταινιών οι οποίες βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα.

Τι νέο βλέπουμε τώρα στα σινεμά

Οι πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτές.

Πώς θα δείτε πρώτοι την ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες

Ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί παρουσιάζει το νέο του φιλμ "Ένα απλό ατύχημα", που θα κυκλοφορήσει στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 16 Οκτωβρίου.

"Βουγονία": Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ξεκίνησε το κινηματογραφικό της ταξίδι στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Η ταινία κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (02-08/10)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.