Είδαμε την ακραία ταινία που κάνει ριμέικ ο Γιώργος Λάνθιμος

Το νοτιοκορεάτικο φιλμ στο οποίο βασίζεται το «Bugonia» επιτίθεται σε όλες τις αισθήσεις.

Save the Green Planet 1

Το 2003, την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε στις αίθουσες το υπερηχητικά βίαιο "Oldboy" (Παρκ Τσαν-Γουκ), έκανε την εμφάνιση της μια ακόμα νοτιοκορεάτικη ταινία που μοιράστηκε τα ίδια επίπεδα κινηματογραφικής επιθετικότητας και ωμού ρεαλισμού, ψηλαφώντας την έννοια της εκδίκησης. Ήταν το "Save the Green Planet" ("Jigureul Jikyeora!") του Τζανγκ Τζουν-γουάν, το οποίο παρότι, αδίκως, δε γνώρισε την ευρεία απήχηση του "Oldboy", παρέμεινε στη σφαίρα του cult μέχρι σήμερα. Η είδηση πως το "Bugonia", η επόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, αποτελεί ριμέικ αυτού του εξωφρενικού όσο και αταξινόμητου φιλμ, μας "υποχρέωσε" να το θυμηθούμε ώστε να προετοιμαστούμε επαρκώς για το νέο πόνημα του Έλληνα σκηνοθέτη.

Πρώτα από όλα, το "Save the Green Planet" συντονίζεται με την οπτική ακραιότητα, τη σκηνοθετική πληθωρικότητα και την απέχθεια προς τις ηθικές συμβάσεις που χαρακτηρίζουν διαχρονικά το νοτιοκορεατικό σινεμά. Έτσι, η αισθητική του αποτελεί συγκερασμό διαφορετικών ειδών και τάσεων, για αυτό και παραμένει μια ειλικρινά απολαυστική ταινία. Από τη μια σκηνή στην άλλη, η αφήγηση δανείζεται το ύφος του ψυχολογικού θρίλερ, της παροξυσμικής κωμωδίας, του ρομαντικού μελοδράματος, του αποκαλυπτικού sci-fi, ακόμα και του torture porn εν ριπή οφθαλμού. Αν αλληθωρίσατε διαβάζοντας τον τελευταίο χαρακτηρισμό, έχετε υπόψη πως ο Τζουν-γουάν δε λυπάται καθόλου τις σκηνές βασανισμού, οι οποίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευφάνταστες και αναπόφευκτα αξέχαστες.

Save the Green Planet 2

Φυσικά, τίποτα δε συμβαίνει αναίτια. Η τελείως φευγάτη πλοκή περιστρέφεται γύρω από ένα νεαρό συνωμοσιολόγο - μελισσοκόμο, ο οποίος είναι πεπεισμένος πως το πρώην αφεντικό του και πρόεδρος πολυεθνικής δεν είναι άνθρωπος, αλλά εξωγήινος πράκτορας σταλμένος από τον πλανήτη Ανδρομέδα με σκοπό να καταστρέψει τη Γη. Καθώς ο ήρωας πιστεύει ακράδαντα πως είναι ο μοναδικός που τον έχει καταλάβει, αποφασίζει να τον απαγάγει για να σώσει τον κόσμο. Τότε στο κόλπο μπαίνουν η ερωτευμένη με εκείνον βοηθός του, όπως επίσης ένας σκληροτράχηλος και αντισυμβατικός ντετέκτιβ, με ιδιαίτερη αδυναμία στις μεθαμφεταμίνες. Εάν διαβάζετε ακόμα, περιμένετε, έχει κι άλλο. Ο φέρελπις σωτήρας μας έχει έναν ακόμη λόγο που κινητοποιεί τις πράξεις του. Θεωρεί πως το αφεντικό - εξωγήινος(;) ευθύνεται για το εργατικό ατύχημα που οδήγησε τη μητέρα του στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται για χρόνια σε κώμα. Βαρύ.

Παρά το γεγονός πως το "Save the Green Planet" δρασκελίζει τόσα στιλ, θεματικές και πλοκές, εκείνο που το σώζει στο να μην είναι τελείως αποτυχημένο είναι η προσέγγιση του Τζουν-γουάν. Αφενός προστατεύοντας υπομονετικά την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει χτίζοντας άψογα το σασπένς, αφετέρου ισορροπώντας μεταξύ ειρωνείας, κωμικού και τραγικού. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας εμφανώς ελαττωματικός άντρας παγιδευμένος στα συμπλέγματά του, τα οποία επικαλείται για να δικαιολογήσει τη βία την οποία ασκεί γενναιόδωρα στο θύμα του. Σε αυτές τις στιγμές η υπερβολή του φιλμ μοιάζει αταίριαστη, χωρίς να αποδυναμώνει, βέβαια, συνολικά το κλίμα - βοηθάει και η αδύνατον να την περιμένεις επεξήγηση του φινάλε.

Save the Green Planet 3

Τώρα, τι να περιμένουμε από το "Bugonia" του Λάνθιμου; Προφανώς, με την παραγωγή να ξεκινά γυρίσματα το καλοκαίρι, είναι πολύ νωρίς να πούμε. Σίγουρα, ωστόσο, δε θα περάσει απαρατήρητο, ειδικά εάν μείνει πιστό έστω και λίγο στην ένταση της βίας που απεικονίζει. Πρόκειται, εξάλλου, για συστατικό σταθερό στη λανθιμική συνταγή, ανά περιπτώσεις κομβικό στην ανάπτυξη των ηρώων του Έλληνα σκηνοθέτη, έτσι δεν έχουμε αμφιβολία πως θα χρησιμοποιηθεί με την αντίστοιχη ευστοχία. Από εκεί και έπειτα, αποτελεί έναν ακόμη λόγο να ανυπομονούμε ότι τη σεναριακή διασκευή υπογράφει ο Γουίλ Τρέισι. Δημιουργός βραβευμένος με έξι Έμι και ο οποίος έχει σκαρφιστεί τρία επεισόδια του αριστουργηματικού "Succession", έχει συμμετάσχει σε δεκάδες της εξαιρετικής εκπομπής πολιτικής σάτιρας "Last Week Tonight with John Oliver", ενώ πρόσφατα για το σινεμά έγραψε το "Μενού". Κατά τα άλλα, η οσκαρική Έμα Στόουν ("Ευνοούμενη", "Βληχή", "Poor Things", "Ιστορίες Καλοσύνης") συνεργάζεται για πέμπτη φορά με τον Λάνθιμο, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη ο Τζέσι Πλέμονς ("Ιστορίες Καλοσύνης").

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

20 ταινίες που μίλησαν για τοξικές σχέσεις προς αποφυγή

Από τον "Πόλεμο των Ρόουζ" μέχρι την "Ιστορία γάμου" και τις "500 μέρες με τη Σάμερ" η συλλογή περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα ταινιών για προβληματικές σχέσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/01/2026

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους το ΠΣΚ

Μία ιστορία αστικής επιβίωσης με την υπογραφή του Σον Μπέικερ, το πορτραίτο ενός συζύγου που θρηνεί και όλες οι ταινίες που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη 08/01.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (8-14/1)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Τι είδαν οι Έλληνες στο σινεμά το 2025;

Με μια ελληνική ταινία στην κορυφή για δεύτερη συνεχόμενη φορά έκλεισε η κινηματογραφική χρονιά, η οποία πρόσφερε τις δικές της εκπλήξεις και απογοητεύσεις.

Το όνομά του είναι Τέρνερ, Κάλουμ Τέρνερ: Το φαβορί για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ

Αρραβωνιασμένος με την Ντούα Λίπα, υποστηρικτής της Τσέλσι και πρωταγωνιστής σε ταινία του Τζόρτζ Κλούνει. Τι ξέρουμε για τη νέα εκδοχή του πράκτορα 007;

Ο Καποδίστριας, ο Άγιος Παΐσιος και πώς οι πιστοί βρίσκουν το δρόμο για τις αίθουσες

Η "επιστροφή της θρησκείας" δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την πολιτιστική βιομηχανία ανοίγοντας το δρόμο για την προσέλκυση ενός νέου ειδικού κοινού.

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, πώς ήταν να συμπρωταγωνιστείς με ένα κοράκι;

Συναντήσαμε το διάσημο ηθοποιό στο Βερολίνο για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την ταινία του Ντίλαν Σάουθερν, όπου υποδύεται έναν πατέρα που καταρρέει από το πένθος.