Oldboy

2,5

Αυτό που ξεκινάει ως ένας σαρωτικά βίαιος καφκικός εφιάλτης εξελίσσεται σε μια επώδυνη υπαρξιακή οδύσσεια, η οποία χαντακώνεται από τη βεβιασμένη αμφισημία της.

Oldboy 2003

Σε ένα κομβικό έτος για το νοτιοκορεατικό σινεμά, καθώς το 2003 συνέπεσαν χρονικά πρεμιέρες που το εδραίωσαν στο δυτικό προσκήνιο ("Μνήμες Φόνων", "Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας... και Άνοιξη"), το δυστοπικά νιχιλιστικό "Oldboy" του Παρκ Τσαν-γουκ ήταν εκείνο που άφησε διαχρονικό αποτύπωμα στην ποπ κουλτούρα. Στην ταινία, χωρίς προφανή αιτία, ένας άντρας απαγάγεται και φυλακίζεται για 15 χρόνια. Όταν, εξίσου ανεξήγητα, βρεθεί ξαφνικά ελεύθερος, αποφασίζει να εντοπίσει και να εκδικηθεί τους δυνάστες του.

Η ελκυστικά στιλιζαρισμένη οργουελική ατμόσφαιρα, η οικεία κομιξάδικη απεικόνιση της βίας σε συνδυασμό με τη μεθυστική σκηνοθετική βιρτουοζιτέ του Τσαν-γουκ, αλλά και την εμβληματική ερμηνεία του πρωταγωνιστή Τσόι Μιν-σικ, αποδείχθηκαν τα κατάλληλα συστατικά ενός φιλικού προς τους Δυτικούς ποτ πουρί ώστε το "Oldboy" να αναδειχθεί σε κινηματογραφικό φαινόμενο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο αντιφατικές όψεις σε αυτό το αδύνατο να του αντισταθείς φιλμικό φαινόμενο. Στη μία πλευρά, το δεύτερο κεφάλαιο της "Τριλογίας της Εκδίκησης" στήνεται ως ένα ακαταμάχητο υφολογικό καλειδοσκόπιο, ανακατεύοντας τα είδη και τις αισθητικές συμβάσεις, καθώς σμίγει το νεονουάρ με το θρίλερ και τον νεοκλασικισμό (στο σάουντρακ) για να φτιάξει κάτι οπτικά καινοτόμο. Παράλληλα, ο Τσαν-γουκ προετοιμάζει διεξοδικά μια απρόβλεπτη ανατροπή, η οποία προσδίδει διαστάσεις αρχαίου δράματος στην οδύσσεια του "καταραμένου" ήρωά του. Τα προβλήματα, τώρα, παραμονεύουν στην άλλη πλευρά.

Διότι, για να καταφέρει να αιφνιδιάσει αφηγηματικά, ο Τσαν-γουκ επενδύει γενναιόδωρα στο θόλωμα των ορίων μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, παίρνοντας σωρεία "ποιητικών αδειών", οι οποίες ελάχιστα πείθουν (χρήση ύπνωσης). Την ίδια στιγμή, το φιλμ αντιμετωπίζει πολύ και καθόλου σοβαρά τον εαυτό του, οδηγώντας τις προθέσεις του Τσαν-γουκ σε διαδοχικές αντιφάσεις που κορυφώνονται στο φινάλε. Ένα τέλος στο οποίο η κούφια χρήση του ποιήματος της Έλα Γουίλερ Γουίλκοξ ("Γέλα και ο κόσμος θα γελάσει μαζί σου, δάκρυσε και θα δακρύσεις μόνος") μετουσιώνεται σε μια αταίριαστα τρυφερή σκηνή, ανοιχτή σε περισσότερες ερμηνείες από όσες επιτρέπει το άλλοθι της αμφισημίας.

Νότια Κορέα. 2003. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: FILM GROUP.

Περισσότερες πληροφορίες

Oldboy

2,5
  • Θρίλερ
  • 2003
  • Διάρκεια: 120 '
  • Παρκ Τσαν-Γουκ

Ύστερα από 15 χρόνια ανεξήγητης αιχμαλωσίας, ένας άντρας αναζητά τους υπεύθυνους της φυλάκισής του ζητώντας εκδίκηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.