Το βραβείο LUX απονεμήθηκε στο "Γραφείο των Καθηγητών"

Το ηθογραφικό δράμα του Ιλκέρ Τσαλτάκ κέρδισε τις ψήφους των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωβουλευτών.

Στο Γραφείο των Καθηγητών ©Judith Kaufmann / Alamode Film

Σε τελετή του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, έγινε γνωστή η νικήτρια ταινία του φετινού βραβείου LUX.

Ο λόγος για το φιλμ "Στο Γραφείο των Καθηγητών" του Ιλκέρ Τσαλτάκ, το οποίο επικράτησε των ταινιών "20.000 Είδη Μελισσών" (Εστιμπαλίζ Ουρεσόλα Σολαγκουρέν), "Πεσμένα Φύλλα" (Άκι Καουρισμάκι), "Στο Ποταμόπλοιο" (Νικολά Φιλιμπέρ) και "Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας" (Άνα Χιντς).

Το δράμα του Τσαλτάκ περιστρέφεται γύρω από την Κλάρα Νόβακ, μια αφοσιωμένη στη δουλειά της νεαρή δασκάλα, η οποία νιώθει άβολα για τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοί της χειρίστηκαν την υπόθεση μιας σειράς κλοπών ανάμεσα στους μαθητές. Αποφασίζει να διαλευκάνει μόνη της το ζήτημα, διαταράσσοντας ακόμα περισσότερο τις τεταμένες ενδοσχολικές σχέσεις. Στην κριτική του "α", η ταινία σχολιάστηκε ως "ένας κοινωνικός μικρόκοσμος γεμάτος αντιθέσεις που γεννά ηθικά διλήμματα, τα οποία μέσα από ένα σφιχτογραμμένο σενάριο παίρνουν διαστάσεις ψυχολογικού θρίλερ".

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Λεόνι Μπένες, είχε μιλήσει στο "α" για τα συναισθήματά της όταν ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το σενάριο του Τσαλτάκ: "Θυμάμαι πως δεν ήξερα τι ακριβώς να νιώσω! Δεν ήμουν βέβαιη τι αφορά στον πυρήνα της η ταινία. Να ήταν το θέμα των κλοπών ή έννοια της ιδιωτικότητας; Από την άλλη, έχοντας δει και τις άλλες δουλειές του Ιλκέρ, συνειδητοποίησα πως σε αυτήν την ιστορία δεν απαιτούνται σαφείς απαντήσεις. Όταν ακόμα βρισκόμασταν στη διαδικασία του κάστινγκ και κάναμε μαζί μια βόλτα, τότε κατέληξα σε ένα δικό μου συμπέρασμα. Συνειδητοποίησα πως ο τρόπος που διαπληκτίζονται οι χαρακτήρες αντανακλά το πώς οι άνθρωποι επικοινωνούν πλέον γενικώς μεταξύ τους. Σε μια αντιπαράθεση καμία μεριά δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να ακούσει την άλλη, έτσι καταλήγουν απλώς στο να διατυπώνουν όσο πιο έντονα γίνεται τις θέσεις τους και να οχυρώνονται πίσω από αυτές". Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

Θυμίζουμε πως ο θεσμός του LUX βοηθά όχι μόνο στην προώθηση του ευρωπαϊκού σινεμά, αλλά και στο να αποκτήσουν οι ταινίες υποτίτλους σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και να προβληθούν στο φυσικό χώρο τους, τα σινεμά, ακόμα και σε χώρες όπου δεν είχαν προηγουμένως βρει διανομή. Οι προϋποθέσεις για να διεκδικήσει μια παραγωγή το βραβείο LUX είναι απλές. Το δυνάμει υποψήφιο φιλμ οφείλει να διαρκεί το λιγότερο 60’, να αποτελεί παραγωγή μίας ή περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και να θίγει ευρωπαϊκά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Η ταινία την οποία απονέμενεται το LUX προκύπτει μέσα από τις ψήφους Ευρωβουλευτών και πολιτών της Ευρώπης μέσα από τη ψηφιακή πλατφόρμα που βρίσκετε εδώ.

Η ταινία "Στο Γραφείο των Καθηγητών" προβάλλεται από 18/4 στους κινηματογράφους Ανδόρα, Cinobo Όπερα και WestCity Cinemas. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών, από αύριο, εδώ. Το φιλμ είναι, επίσης, διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Cinobo.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στο Γραφείο Καθηγητών

Das Lehrerzimmer / The Teachers' Lounge
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ίλκερ Τσαλτάκ

Η Κλάρα Νόβακ είναι μια αφοσιωμένη στη δουλειά της νεαρή δασκάλα, η οποία νιώθει άβολα για τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοί της χειρίστηκαν την υπόθεση μιας σειράς κλοπών ανάμεσα στους μαθητές. Αποφασίζει να διαλευκάνει μόνη της το ζήτημα, διαταράσσοντας ακόμα περισσότερο τις τεταμένες ενδοσχολικές σχέσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.