Οι μέρες δεν είναι υπέροχες;

Η τελευταία ταινία του Βιμ Βέντερς μάς υπενθυμίζει πως κάθε μέρα είναι υπέροχη, ακόμα κι όταν δεν είναι.

Υπέροχες Μέρες

Αυτές τις μέρες θα ήθελα να βρίσκομαι μέσα στη νέα ταινία του Βέντερς. Τίποτα περισσότερο. Τίποτα λιγότερο. Ποιος θα το περίμενε άλλωστε; Να κάνει μια τόσο καλή ταινία μετά από τέσσερις δεκαετίες, λίγο πριν ο ίδιος κλείσει τα ογδόντα; Εκεί λοιπόν που η εποχή απαιτεί μια ταινία που θυμίζει τρέιλερ διαρκείας όπως το "Οπενχάιμερ" ή μια τέλεια εκτελεσμένη κινηματογραφική ιδέα για το Ολοκαύτωμα σαν τη "Ζώνη Ενδιαφέροντος", στις "Υπέροχες μέρες" βλέπουμε απλώς έναν τύπο που καθαρίζει τουαλέτες στο Τόκιο.

Ο κύριος Χιραγιάμα ζει σ’ ένα μικρό άδειο δωμάτιο, με μερικές κασέτες και λίγα βιβλία. Ξυπνάει, μαζεύει το στρώμα του, πλένει τα δόντια του και βγαίνει έξω. Οδηγεί ένα βανάκι, ακούγοντας ροκ τραγούδια στο κασετόφωνο. Καθαρίζει ντιζαϊνάτες δημόσιες τουαλέτες που βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη και στα διαλείμματά του κάθεται να φάει ένα σάντουιτς, φωτογραφίζοντας με μια αναλογική μηχανή τα κλαδιά των δέντρων που του δίνουν σκιά. Πριν κοιμηθεί, διαβάζει. Αυτά συμβαίνουν. Δεν συμβαίνουν σπουδαία πράγματα. Αλλά μήπως είναι αρκετά;

Διαβάστε Επίσης

Για τι πράγμα λοιπόν μιλάνε οι "Υπέροχες μέρες", εφόσον βέβαια συμφωνήσουμε πως οι ταινίες μιλάνε για κάτι; Μα για τις υπέροχες μέρες που είναι υπέροχες, ακόμα κι αν δεν δείχνουν υπέροχες. Για εκείνες τις ήσυχες μέρες, γεμάτες κούραση, αγωνία και βαρεμάρα, που καταλαβαίνουμε πως ήταν ωραίες, αφού έχουν σπαταληθεί. 

Να ξυπνάς νωρίς. Να πηγαίνεις στη δουλειά. Να ψωνίζεις και να μαγειρεύεις. Να βγαίνεις βόλτα. Να μιλάς με φίλους. Να φοβάσαι για το μέλλον, την υγεία και τα λεφτά. Όλα καλά. Αυτές είναι οι μέρες που μας αναλογούν. 

Υπέροχες_Μέρες_3

Ξαφνικά, η ταινία του Βέντερς γίνεται μια ελαστική μεμβράνη που περιλαμβάνει όλες τις καθημερινές μας κινήσεις, πηγαίνοντας από το ένα σημείο στο άλλο, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα το οποίο δεν επιλέξαμε ποτέ. Τα προγράμματα είναι σκληρά, αμείλικτα. Προκύπτουν, αυτόματα, για την ανθρωπότητα. Και οι "Υπέροχες μέρες" είναι μια ταινία συγκατάβασης που μας βοηθάει ν’ αποδεχτούμε την κατάσταση, προσφέροντας σαν δώρο εκείνο το φως που πέφτει πάνω στις τζαμαρίες και τρυπώνει ανάμεσα στα φύλλα, καθώς αφήνει ένα ελάχιστο περιθώριο γαλήνης για εμάς. 

Μετά από χρόνια ο Βέντερς γίνεται ξανά φιλόξενος. Μας φροντίζει. Όπως τότε που περιπλανιόταν στις πόλεις της μεταπολεμικής Γερμανίας και στις ερήμους της Αμερικής, ψάχνοντας τον εαυτό του. Για ν’ ανακαλύψει στα γεράματα πως η απόλυτη περιπλάνηση είναι η μινιατούρα της: η απαράλλακτη ρουτίνα που μας οδηγεί σαν όχημα από το ξημέρωμα στη νύχτα. Αδιάκοπα.

Υπέροχες Μέρες

Ο κύριος Χιραγιάμα δεν έχει κουζίνα, λουτρό. Οι τουαλέτες που καθαρίζει είναι πιο άνετες από το σπίτι του. Μετά τη δουλειά, κυκλοφορεί με ποδήλατο μέσα στη βροχή, τρώει σε φτηνά μαγαζιά βλέποντας τηλεόραση, κάνει μπάνιο στα δημόσια λουτρά του Τόκιο, εκεί οπού ο Βέντερς μάς επιτρέπει να δούμε το λιπόσαρκο κορμί του. Τίποτα δεν περισσεύει πάνω του. Ο Χιραγιάμα το καθαρίζει σχολαστικά. Όπως τις κοινόχρηστες λεκάνες. Το σώμα του είναι κοινόχρηστο, εύθραυστο, αναλογικό. Αντιστέκεται στο τεράστιο σώμα της ψηφιακής εικόνας που έχει γίνει ιδιωτική υπόθεση, όταν το αληθινό σινεμά ήταν πάντα δημόσιο.

Βγαίνω από το συνοικιακό σινεμά, κάπου στο Αιγάλεω, και κατευθύνομαι προς το μετρό.  Σκέφτομαι πως αυτή η ταινία δεν έχει έρθει από τα εργοστάσια εικόνας της εποχής μας. Είναι μια ταινία εκτός εποχής. Και ύστερα φοράω τ’ ακουστικά μου και βάζω στο κινητό ν’ ακούσω Λου Ριντ: "Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Υπέροχες Μέρες

Perfect Days
3,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 123 '
  • Βιμ Βέντερς

Ο Χιραγιάμα εργάζεται ως καθαριστής δημόσιων τουαλετών στο Τόκιο. Οι μέρες του κυλούν πανομοιότυπα, δουλεύοντας, ακούγοντας μουσική, φωτογραφίζοντας τη φύση και διαβάζοντας. Μια ρουτίνα, την οποία θα χρωματίσουν ο καινούργιος βοηθός του και η επίσκεψη της νεαρής ανιψιάς του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Πικρές Γιορτές": Τα 5 αλμοδοβαρικά στοιχεία που επικρατούν στη νέα ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ δεν αποχωρίζεται όσα στοιχεία έχουν καθορίσει το σύνολο της φιλμογραφίας του. Διαβάστε τα κυριότερα στοιχεία που εντοπίσαμε στη νέα του ταινία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
04/06/2026

Thesis: Το ανατριχιαστικό ντεμπούτο του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ έρχεται στα θερινά

Ένα από τα πιο πρωτοποριακά σκηνοθετικά ντεμπούτα κλείνει φέτος τα 30 και παίζεται στα θερινά σινεμά από τις 4 Ιουνίου σε μια επετειακή, ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια 4K.

To "Ελλάδα 3.0" είναι 3 κωμωδίες σε 1

Μια ενιαία εμπειρία -πολυφωνική, σύγχρονη και απόλυτα συντονισμένη με το σήμερα, καταφθάνει στους κινηματογράφους.

Στο Ηρώδειο για το εμβληματικό Blade Runner με ζωντανή μουσική

Απόψε, το εμβληματικό Blade Runner του Ρίντλεϊ Σκοτ θα προβληθεί σε μια μνημειακών διαστάσεων HD οθόνη, ενώ η θρυλική μουσική του Vangelis θα εκτελείται ζωντανά και απόλυτα συγχρονισμένα από το 11μελές διεθνές σύνολο The Avex Ensemble.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 4 Ιουνίου.

Ελλάδα 3.0

Η νεοελληνική πραγματικότητα ξετυλίγεται γλαφυρά και διασκεδαστικά μέσα από τρεις σατιρικά ευρηματικές, αλλά αναγκαστικά άνισες μεταξύ τους μικρού μήκους ταινίες.

Πικρές Γιορτές

Πολλές, παλιές και νέες, ιδέες πάνω στην καλλιτεχνική δημιουργία διασταυρώνονται σε μια τυπικά αλμοδοβαρική ιστορία-μέσα-στην-ιστορία, η οποία αν και στιλάτη, είναι αυτή τη φορά υπερβολικά "κατασκευασμένη" και εσωστρεφής.