Χάνει το Όσκαρ η Έμα Στόουν; Τα βραβεία SAG "μίλησαν"

Μειώνονται οι οσκαρικές ελπίδες για την πρωταγωνίστρια του «Poor Things» μετά την απονομή των βραβείων του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών.

Poor Things Emma Stone 3 cropped «Poor Things»

Η απονομή των 30ων βραβείων SAG ανέδειξε θριαμβευτή το "Όπενχάιμερ", ωστόσο μία ακόμα βράβευση του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών χρήζει σχολιασμού.

Μιλάμε συγκεκριμένα για το βραβείο α' γυναικείου ρόλου, το οποίο μέχρι την τελευταία στιγμή "παιζόταν" ανάμεσα στις Λίλι Γκλάντστοουν ("Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού") και Έμα Στόουν ("Poor Things"). Η πρωταγωνίστρια στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε θεωρούταν αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κατηγορία, ωστόσο τους τελευταίους μήνες η Στόουν είχε αναπτύξει μια δυναμική η οποία έδειχνε πως μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Βοηθός της, επίσης, οι πρόσφατες βραβεύσεις της σε Critics Choice και BAFTA, ενώ αμφότερες απέσπαν Χρυσή Σφαίρα ως υποψήφιες σε διαφορετικές κατηγορίες.

Εν τέλει, τα βραβεία SAG αποδείχθηκαν η μεγάλη βραδιά της Γκλάντστοουν, η οποία κερδίζοντας το αγαλματίδιο α' γυναικείου ρόλου οδεύει ολοτοχαχώς προς το αντίστοιχο Όσκαρ, με την Στόουν να είναι πια αουτσάιντερ. Ο λόγος που η απονομή του Σωματείου "κλειδώνει" σε σημαντικό βαθμό το Όσκαρ είναι διότι όσοι το απαρτίζουν αποτελούν ψηφοφόρους - ρυθμιστές στην οσκαρική κούρσα. Οι ηθοποιοί συγκροτούν την πλειοψηφία των μελών της Ακαδημίας και έτσι, συχνά το πώς θα προτιμήσουν να κινηθούν στην απονομή των SAG "προδίδει" ποια ονόματα καταλήγουν αργότερα στους νικητήριους φακέλους της Ακαδημίας. Αξίζει να θυμήσουμε πως πέρσι όλοι όσοι κέρδισαν στα SAG αργότερα θριάμβευσαν και στα Όσκαρ, όπως οι πρωταγωνιστές του "Τα Πάντα Όλα" και ο Μπρένταν Φρέιζερ ("Η Φάλαινα").

Ανατομία μιας Πτώσης νέο 2
"Ανατομία μιας Πτώσης"

Την ώρα, λοιπόν, που οι πιθανότητες της Γκλάντστοουν για μια οσκαρική νίκη αυξήθηκαν θεαματικά και περιορίστηκαν εκείνες της Στόουν, από τη συζήτηση δεν πρέπει να βγάζουμε τη Σάντρα Χίλερ ("Ανατομία μιας Πτώσης"). Όπως γράφεται σε έγκριτα αμερικανικά μέσα, η Γερμανίδα ηθοποιός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των μελών της Ακαδημίας, έτσι δεν είναι απίθανο να στερήσει ψήφους από τις δύο συναδέλφισσές της. Τώρα, το να καταφέρει μια ολική ανατροπή είναι τρομερά δύσκολο, όχι όμως και πρωτοφανές. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει τρεις ηθοποιοί που απέσπασαν Όσκαρ χωρίς προηγουμένως να έχουν κερδίσει σε SAG, Critics Choice, BAFTA και Χρυσές Σφαίρες. Πρόκειται για τους Μάρια Γκέι Χάρντεν ("Πόλοκ, ο Ασυμβίβαστος"), Ντένζελ Γουάσινγκτον ("Ημέρα Εκπαίδευσης") και Άντριεν Μπρόντι ("Ο Πιανίστας").

Όλα θα κριθούν το βράδυ της 10ης Μαρτίου, όταν η Ακαδημία θα ανοίξει τα χαρτιά της και θα μάθουμε τους οριστικούς νικητές των 96ων Όσκαρ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.