Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού

4

Ο ορισμός του μεγάλου σινεμά: χορταστικό θέαμα, πλούσια δραματουργία, στιβαρή σκηνοθεσία, συναρπαστικοί χαρακτήρες και μια διεισδυτική ματιά στην αιματοβαμμένη αμερικανική ιστορία.

Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού»

Αν ο Τζον Φορντ είναι ο σκηνοθέτης που περιέγραψε με τον διαυγέστερο και θεαματικότερο τρόπο πώς κατακτήθηκε η Δύση και θεμελιώθηκε ο αμερικανικός μύθος, ο Μάρτιν Σκορσέζε είναι εκείνος που κινηματογράφησε συναρπαστικά την πορεία ανέγερσής του και επιβολής του ως κυρίαρχου ιστορικού και πολιτιστικού οικοδομήματος. Από το "Boxcar Bertha" έως τις "Συμμορίες της Νέας Υόρκης" και τον "Ιρλανδό", πατώντας σε αληθινές ή μυθοπλαστικές ιστορίες, πραγματεύτηκε πολυεπίπεδα την υπαρξιακή (αστική) μοναξιά και την "κληρονομική" βία της αμερικανικής κοινωνίας, επιμένοντας σε ένα σταθερό δραματικό μοτίβο ανόδου και πτώσης με θεολογικές αναφορές.


Οι "Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού" βασίζονται στο χρονικό "Killers of the Flower Moon: The Osage murders and the birth of the FBI" του δημοσιογράφου Ντέιβιντ Γκραν, διασκευασμένο σεναριακά από τον ίδιο τον Σκορσέζε και τον Έρικ Ροθ ("Φόρεστ Γκαμπ", "The Insider", "Μόναχο", "Dune"). Περισσότερο αστυνομικό δράμα παρά θρίλερ ή περιπέτεια εποχής, η ταινία εκτυλίσσεται στη δεκαετία του 1920, όταν ο νεαρός Έρνεστ Μπέρκχαρτ επιστρέφει από τον Μεγάλο Πόλεμο στην Οκλαχόμα και μπαίνει υπό την προστασία του θείου του Γουίλιαμ Χέιλ (ένας απολαυστικός Ρόμπερτ Ντε Νίρο), ενός πλούσιου κτηνοτρόφου τον οποίο όλοι αποκαλούν "Βασιλιά" και τον θεωρούν ατύπως επικεφαλής της κοινότητάς τους. Αυτή αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από Ινδιάνους αυτόχθονες, στους οποίους η κυβέρνηση παραχώρησε παρηγορητικά άγονες εκτάσεις στην κομητεία Όσατζ. Μόνο που εκείνες αποδείχτηκαν πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου, μετατρέποντας τους ιδιοκτήτες τους σε εύπορους εισοδηματίες, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να τους προστατεύσει από την απληστία των λευκών. Έτσι, ο παντρεμένος με Ινδιάνα (το οσκαρικό φαβορί Λίλι Γκλάντστοουν) Έρνεστ θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια σειρά δολοφονιών ανθρώπων της φυλής της, υπόθεση που θα φτάσει μέχρι την Ουάσιγκτον και θα προκαλέσει την ανάμειξη του νεοσύστατου FBI.


Ο Σκορσέζε ξέρει να κάνει "μεγάλο σινεμά", συνδυάζοντας την κλασική αφηγηματική παράδοση με στέρεα δραματουργία και δημιουργική, μοντέρνα σκηνοθετική ματιά. Επιλέγει ένα αργό τέμπο, χωρίς εξάρσεις, με σεκάνς μακράς διάρκειας. Περιγράφει εξαιρετικά μια ολόκληρη εποχή, κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά, αντιπαραβάλλει τις κυρίαρχες ιδεολογίες της και φυτεύει στο κέντρο του ιστορικού έπους του μια προσωπική τραγωδία, η οποία αντανακλά με κρυστάλλινη διαύγεια τα αιματοβαμμένα υλικά κατασκευής του καπιταλιστικού ονείρου. Για ακόμα μία φορά, η διαπλεκόμενη θεσμική Αμερική παραλληλίζεται με γκανγκστερική συμμορία, κινητήριες δυνάμεις της οποίας είναι η βία και το χρήμα. Παράλληλα, η πειστική ερμηνεία του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο προσθέτει "επίπεδα" σ’ έναν (παραδόξως) ελάχιστα περίπλοκο χαρακτήρα, του οποίου η συναρπαστική διαδρομή διανθίζεται με μερικές ιδιοφυείς, σκοτεινά ή διασκεδαστικά περίτεχνες ιδέες – ο επίλογος του φιλμ είναι ένα ευρηματικό σχόλιο πάνω στην ίδια την κινηματογραφική αφήγηση και τη μετατροπή της Ιστορίας σε ανώδυνο θέαμα.

ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 206΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού

Killers of the Flower Moon
4
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 206 '
  • Μάρτιν Σκορσέζε

Στη δεκαετία του 1920, ο νεαρός Έρνεστ Μπέρκχαρτ επιστρέφει από τον Μεγάλο Πόλεμο στην Οκλαχόμα, μπαίνει υπό την προστασία του θείου του Γουίλιαμ Χέιλ και εμπλέκεται σε μια σειρά δολοφονιών Ινδιάνων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.