Το "Πίσω από τις Θημωνιές" εκπροσωπεί την Ελλάδα στα Όσκαρ

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού επικυρώνει το ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου ως την ελληνική συμμετοχή για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων καλύτερης διεθνούς ταινίας.

piso_apo_tis_thimonies1 'Πίσω από τις θημωνιές'

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τον τίτλο της ελληνικής ταινίας που πρόκειται να εκπροσωπήσει τη χώρα στη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφιοτήτων στην κατηγορία Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας.

Ο λόγος για το κοινωνικό δράμα "Πίσω από τις Θημωνιές" της Ασημίνας Προέδρου, το οποίο τοποθετείται σε ένα χωριό κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας, όπου μια τριμελής λαϊκή οικογένεια βιώνει τη σύγκρουση, όταν διαδοχικά τραυματικά συμβάντα πληγώνουν τις σχέσεις τους, φτάνοντάς τις στα όριά τους. Μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν οι Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα και Χρήστος Κοντογεώργης.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Προέδρου έφτασε να παίζεται για πολλές εβδομάδες στους κινηματογράφους, ενώ απέσπασε 10 βραβεία Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Στην κριτική του "α" γράφαμε για το φιλμ: "Χωρίς μεγαλοστομίες και με στιβαρή αφήγηση, στα δεινά 'μικρών' καθημερινών ανθρώπων συνοψίζεται η ηθική και πολιτική παρακμή ενός έθνους, χάρη σε ένα ψυχωμένο φιλμ, που αποτελεί ταυτόχρονα ένα παλλόμενο κοινωνικό ψυχογράφημα και ένα άψογο δείγμα ελληνικού νεορεαλισμού".

Θυμίζουμε πως λίγες εβδομάδες νωρίτερα, την ταινία της Προέδρου είχε προτείνει στο Υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Πίσω από τις Θημωνιές

Ακολουθεί αναλυτικά το δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού:

"Με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/456718/27-09-2023 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, κυρίου Χρίστου Δήμα, επελέγη ως επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας), στο πλαίσιο της 96ης διοργάνωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η ταινία μυθοπλασίας Πίσω από τις θημωνιές της σκηνοθέτιδας Ασημίνας Προέδρου.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν. 3905/2010 και την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση, το κινηματογραφικό έργο με το οποίο εκπροσωπείται η Ελλάδα στις διαδικασίες των βραβείων OSCAR προτείνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνώμη επταμελούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Για το έτος 2023 η εν λόγω Επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/386397/10.08.2023 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού. H Επιτροπή συνήλθε σε συνεδρίαση και, μετά από διεξοδική συζήτηση, πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο Πίσω από τις θημωνιές, καθώς έκρινε ότι η συγκεκριμένη ταινία, με φόντο το δράμα των προσφύγων, εισάγει πρόταση δημιουργικής απόδοσης και καλλιτεχνικής κατάθεσης των αιτιών της ηθικής και οικονομικής κρίσης της χώρας με διαύγεια, ευθύτητα και ευαισθησία, συμβάλλοντας έτσι στην εκλογίκευση του πραγματικού και του αισθητικού χάους, προϋπόθεση για την αυτογνωσία και την απελευθέρωση από τη σύγχυση.
Ο Υφυπουργός έκανε αποδεκτή τη γνώμη της Επιτροπής και εξέδωσε τη σχετική απόφαση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 96η διοργάνωση των βραβείων OSCAR, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πίσω από τις Θημωνιές

3,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 118 '
  • Ασημίνα Προέδρου

Σε ένα χωριό κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας, μια τριμελής λαϊκή οικογένεια βιώνει τη σύγκρουση, όταν διαδοχικά τραυματικά συμβάντα πληγώνουν τις σχέσεις τους, φτάνοντάς τις στα όριά τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 10 καλύτεροι ρόλοι του Τζόνι Ντεπ

Με αφορμή τα γενέθλια του κορυφαίου ηθοποιού Τζόνι Ντεπ, ξεχωρίζουμε 10 ρόλους που σημάδεψαν την πορεία του και άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του σύγχρονου σινεμά.

Victorian Psycho: Mια νέα σκοτεινή ιστορία τρόμου έρχεται στις αίθουσες

Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Ζάκαρι Γουάιγκον έρχεται το φθινόπωρο στους κινηματογράφους, με πρωταγωνιστές τη Μάικα Μονρό, τον Τζέισον Άιζακς, τη Ρουθ Γουίλσον και την Τομασίν Μακένζι.

Τι θα δούμε στο 3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών "Στιγμές Αλήθειας" με ελεύθερη είσοδο;

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών "Στιγμές Αλήθειας" που πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 8-11 Ιουνίου.

Όσα αξίζουν στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου "Θόδωρος Αγγελόπουλος"

Με φετινό θέμα το "Φωτίζοντας τον Διάλογο", το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αιγίου περιλαμβάνει εκθέσεις, masterclasses, ειδικές προβολές, ημερίδες και εργαστήρια για παιδιά. Διαβάστε αναλυτικά!

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

Νέος Σπίλμπέργκ, παλιός Κιούμπρικ, ο Ξένος του Καμύ κι όλα όσα θα δούμε αυτή την εβδομάδα (11-17/06).

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 11/06

Νέος Σπίλμπέργκ, παλιός Κιούμπρικ, ο Ξένος του Καμύ κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (11-17/06)