Φεστιβάλ Τορόντο χωρίς σταρ, γίνεται;

Η τεράστια κινηματογραφική διοργάνωση κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς πρωτοκλασάτους καλεσμένους ελέω της απεργίας των Αμερικανών σεναριογράφων και ηθοποιών.

The Dead Don't Hurt «The Dead Don't Hurt»

Τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ του Τορόντο έχει ξεχωρίσει ως ο θεσμός από τον οποίο ξεπηδούν οι ταινίες τις οποίες μερικούς μήνες αργότερα βλέπουμε να πρωτοστατούν στα βραβεία Όσκαρ, μάλιστα κάποιες κερδίζοντας κιόλας. Φέτος, βέβαια, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα απαιτητικές για την 48η βερσιόν της καναδικής διοργάνωσης, καθώς καλείται να μανουβράρει γύρω από τις απεργίες των ενώσεων Αμερικανών σεναριογράφων και ηθοποιών, με το σωματείο των τελευταίων να απαγορεύει ρητά στα μέλη του την προώθηση των παραγωγών που συμμετέχουν, όσο διαρκεί η απεργία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αρκετά πολυαναμενόμενα φιλμ είτε δεν επιλέγουν το Τορόντο για την πρεμιέρα τους είτε αναβάλλουν εξ ολοκλήρου την κυκλοφορία τους. Κάπως έτσι, για παράδειγμα, κινήθηκαν οι ιθύνοντες του "Challengers" (Λούκα Γκουαντανίνο), οι οποίοι απέσυραν την ταινία από το προσεχές Φεστιβάλ Βενετίας (30/8-9/9). Υπάρχει ένα μικρό χρονικό περίθωριο να βρεθεί μια έστω προσωρινή λύση μέχρι την έναρξη στο Τορόντο (7-17/9), το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν παύει να προσφέρει μια πληθώρα σημαντικών τίτλων που ξεπερνούν συνολικά τους 200.

The Holdovers1
"The Holdovers"

Η αγαπημένη του λαού

Θυμίζουμε πως το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ του Τορόντο απονέμεται από το κοινό, το οποίο ψηφίζει την αγαπημένη ταινία του, καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης (πέρσι κέρδισε το σπιλμπεργκικό "Fabelmans"). Φέτος, μεταξύ των διεκδικητών της προτίμησης του κοινού είναι το "Holdovers" του οσκαρικού Αλεξάντερ Πέιν ("Πλαγίως", "Οι Απόγονοι"). Ο ελληνικής καταγωγής δημιουργός επιστρέφει σε κάτι πιο μίνιμαλ μετά το sui generis sci-fi "Μικρόκοσμος", σκηνοθετώντας το βετεράνο Πολ Τζιαμάτι στο ρόλο ενός αχώνευτου καθηγητή, ο οποίος βρίσκει τον εαυτό του να περνά τα Χριστούγεννα με μοναδική παρέα ένα φοιτητή.

Next Goal Wins
"Next Goal Wins"

Έπειτα, ο πάντα feelgood Τάικα Γουαϊτίτι ("Thor: Ragnarok") στο "Next Goal Wins" εμπνέεται από μια απίστευτη ποδοσφαιρική ιστορία. Το 2001, η Εθνική της Αμερικανικής Σαμόας βρέθηκε να χάνει ματς με το ασύλληπτο σκορ 31-0. Δέκα χρόνια μετά, ο προπονητής Τόμας Ρόνγκεν επιλέχθηκε για να τη μάθει, επιτέλους, να κερδίζει (στο ρόλο ο Μάικλ Φασμπέντερ). Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως ο Γουαϊτίτι είχε κερδίσει στο Φεστιβάλ το 2019 με το οσκαρικό "Τζότζο". Μία ακόμα απίθανη πλην αληθινή ιστορία αφηγείται το "Dumb Money" (Κρεγκ Γκιλέσπι) με πρωταγωνιστή τον Πολ Ντάνο, στο οποίο παίρνει σάρκα και οστά το επενδυτικό σκάνδαλο του GameStop. Όταν, δηλαδή, το 2021 μια ομάδα του Reddit αποφάσισε να επενδύσει μαζικά σε μια χρεοκοπημένη αλυσίδα βιντεοπαιχνιδιών για πλάκα, αλλά καταλήγοντας να απειλεί την ισορροπία της Γουόλ Στριτ.

North Star
"North Star"

Ηθοποιοί-σκηνοθέτες

Απροσδόκητα μαζική είναι η παρουσία γνωστών ηθοποιών οι οποίοι περνούν πίσω από την κάμερα, ορισμένοι για πρώτη φορά. Ο Βίγκο Μόρτενσεν δοκιμάζεται στο γουέστερν ("The Dead Don’t Hurt") έχοντας στο κεντρικό ρόλο τη Βίκι Κριπς, η πολύπειρη Κρίστιν Σκοτ Τόμας υπογράφει το οικογενειακό δράμα "North Star" με τις Σκάρλετ Γιόχανσον και Σιένα Μίλερ, ο Μάικλ Κίτον σκηνοθετεί το γκανγκστερικό θρίλερ "Knox Goes Away" συμπρωταγωνιστώντας με τον Αλ Πατσίνο, ενώ ο Ίθαν Χοκ αφηγείται τη βιογραφία της συγγραφέως Φλάνερι Ο’Κόνορ ("Wildcat").

Fingernails
"Fingernails"

Δύο αινίγματα

Μεταξύ των τίτλων που κρύβουν γρίφους βρίσκονται ένα anime και ένα φιλμ με ελληνικό ενδιαφέρον. Από τη μία το "The Boy and the Heron" του αγαπημένου Χαγιάο Μιγιαζάκι, που κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία έχοντας μηδενική προώθηση, και από την άλλη το "Fingernails" του Χρήστου Νίκου ("Μήλα"). Το πολλά υποσχόμενο αγγλόφωνο ντεμπούτο του Έλληνα σκηνοθέτη θέλει τους ταλαντούχους Ριζ Άχμεντ και Τζέσι Μπάκλι να υποδύονται ένα ερωτευμένο ζευγάρι που τεστάρει τα όρια της αγάπης του.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.