Η νέα ταινία του Χαγιάο Μιγιαζάκι θα βγει χωρίς τρέιλερ και καθόλου προώθηση

Σε μια αν μη τι άλλο πρωτοποριακή στρατηγική προχωρά το Studio Ghibli ενόψει του νέου animation του σπουδαίου Ιάπωνα δημιουργού.

How Do You Live poster cropped

Στην εποχή της υπερπληροφόρησης και των επιθετικών επικοινωνιακών μοντέλων, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μη, το θρυλικό ιαπωνικό Studio Ghibli υιοθετεί μια ομολογουμένως τολμηρή στρατηγική προώθησης για το πολυαναμενόμενο νέο animation του Χαγιάο Μιγιαζάκι ("Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων", "Το Κινούμενο Κάστρο").

Δέκα χρόνια μετά το "Wind Rises", ο αγαπημένος σκηνοθέτης ετοιμάζει το "How Do You Live?", μια ταινία κινουμένων σχεδίων εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκενζαμπούρο Γιοσίνο του 1937. Το φιλμ αφηγείται την ιστορία απότομης ενηλικίωσης ενός αγοριού που έχει μόλις χάσει τον πατέρα του, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο κυκλοφόρησε και η αφίσα του animation. Ωστόσο, μέχρι την πρεμιέρα στην Ιαπωνία στις 14/7, το Studio Ghibli ανακοίνωσε δεν πρόκειται να δώσει καμία άλλη πληροφορία γύρω από την παραγωγή. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως, για παράδειγμα, δε θα κυκλοφορήσει επίσημη σύνοψη ή τρέιλερ, ούτε θα δημοσιευθούν πληροφορίες για τους χαρακτήρες και τους ηθοποιούς.

Το σκεπτικό γύρω από αυτήν την ασυνήθιστη κίνηση εξήγησε ένας εκ των παραγωγών του στούντιο, ο Τόσιο Σουζούκι, στο περιοδικό Μπουνκέι Σούνζι (Bungei Shunji). Μεταξύ άλλων, δήλωσε: "Εάν επαναλαμβάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, για χρόνια, κάποια στιγμή το κουράζεσαι. Για αυτό, λοιπόν, θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Επιπλέον, η ταινία μας κυκλοφορεί την ίδια περίοδο με μία χολιγουντιανή, για την οποία έχουν κυκλοφορήσει τρία διαφορετικά τρέιλερ στα οποία απεικονίζονται όλα όσα πρόκειται να συμβούν. Αναρωτιέμαι, πώς νιώθουν οι θεατές βλέποντάς τα; Αναμφίβολα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αφού τα είδαν σκέφτηκαν πως δεν αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουν αυτήν την ταινία. Έτσι, εμείς επιδιώκουμε να πετύχουμε την αντίθετη αντίδραση.

Αν και τολμηρή, η λογική του Σουζούκι ταυτίζεται με τη συνολική στάση που διαχρονικά διατηρεί το Studio Ghibli απέναντι στα animation του. Ήτοι, δίνοντας έμφαση στη φροντίδα κάθε ταινίας και όχι στην αλόγιστη προώθησή του, η οποία αγνοεί πως πάνω από όλα αυτά τα κινούμενα σχέδια ψυχαγωγούν τους θεατές τους.

How Do You Live poster

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.