"Επικίνδυνη Αποστολή": Να γιατί ο Τομ Κρουζ είναι ο απόλυτος κινηματογραφικός σταρ

Η δυναμική επιστροφή του Ίθαν Χαντ μάς συστήνεται με το πιο παράτολμο σταντ στην ιστορία του σινεμά και μας υπόσχεται πως θα ξεχάσουμε κάθε προηγούμενη «Αποστολή» τού hi-tech μυστικού πράκτορα.

Mission Imposible 7 d

Το 2008 ο Τομ Κρουζ γύρισε την ιστορική περιπέτεια "Επιχείρηση Βαλκυρία" του Μπράιαν Σίνγκερ, υποδυόμενος τον Γερμανό συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, έναν από τους πρωταίτιους της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ στις 20 Ιουλίου του 1944. Ήταν η πρώτη του γνωριμία με το σεναριογράφο Κρίστοφερ ΜακΚουόρι, βραβευμένο με Όσκαρ για τους "Συνήθεις Υπόπτους" (και πάλι του Σίνγκερ). Από τότε θα ξεκινήσει μαζί του μια γόνιμη συνεργασία, με τον Αμερικανό σούπερ σταρ, ο οποίος έχει βασικό λόγο σε όλες τις ταινίες στις οποίες συμμετέχει, να εμπιστεύεται στον ΜακΚουόρι σχεδόν όλα τα φιλόδοξα σχέδιά του. Από την κινηματογραφική μεταφορά των περιπετειών του "Jack Reacher" (2012), όπου ο ΜακΚουόρι είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια, ως το σενάριο της μελλοντολογικής φαντασίας "Στα Όρια του Αύριο" (2014), του τρομο-ριμέικ της "Μούμιας" (2017) και του σίκουελ "Top Gun: Maverick" (2022).

Αποστολή εξετελέσθη

Πριν και πάνω απ’ όλα, όμως, ο Κρίστοφερ ΜακΚουόρι ήταν αυτός ο οποίος άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο Κρουζ χειριζόταν το franchise των "Επικίνδυνων Αποστολών", στις ταινίες του οποίου είναι και παραγωγός. Στην πρώτη "…Αποστολή" του 1996, μάλιστα, ήταν και η παρθενική φορά στην καριέρα του που ο ίδιος ανέλαβε τέτοιο ρόλο. Έως και το "Πρωτόκολλο: Φάντασμα" (2011) λοιπόν, την τέταρτη ταινία των περιπετειών του Ίθαν Χαντ, ο Κρουζ επέλεγε διαφορετικούς κάθε φορά βασικούς συντελεστές – από σεναριογράφους και σκηνοθέτες έως συμπρωταγωνίστριες και συνθέτες – φρεσκάροντας διαρκώς το στιλ και τις ιδέες της σειράς. Τότε ήταν η σειρά του Μπράιαν Μπερντ να κάτσει πίσω από την κάμερα, με τον ΜακΚουόρι να επιστρατεύεται στη μέση των γυρισμάτων για αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο σενάριο των Τζος Άπλμπαουμ και Αντρέ Νέμετς. Η παρέμβασή του θεωρήθηκε καθοριστική, ενώ το φιλμ έκανε τις μεγαλύτερες εισπράξεις (695 εκατομμύρια δολάρια) σε σχέση με όλα τα προηγούμενα. Το "Μυστικό Έθνος" (2015) που ακολούθησε έγινε αποκλειστική υπόθεση του ΜακΚουόρι, πείθοντας τον Τομ Κρουζ να του αναθέσει όλη την εξέλιξη του franchise, με το "Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση" (2018) να γίνεται η μεγαλύτερη εμπορική (792 εκατ.) και καλλιτεχνική (85/100 στο Metascore) επιτυχία της σειράς, η οποία έχει φέρει συνολικά στα ταμεία 3,6 δις.

Mission Imposible 7 ab

Fast & furious

Υπάρχουν πολλών ειδών σταρ. Ο Ρότζερ Μουρ έλεγε πως χρειαζόταν κασκαντέρ για να πάει από τον έναν καναπέ στον άλλον ως Τζέιμς Μποντ, ενώ ο Τομ Κρουζ γυρίζει ο ίδιος τις περισσότερες από τις παράτολμες σκηνές των ταινιών του - κρεμάστηκε στο εξωτερικό του ψηλότερου κτηρίου του κόσμου στο Ντουμπάι για το "Πρωτόκολλο Φάντασμα" και στο πλάι ενός Airbus A400M εν πτήσει για το "Μυστικό Έθνος", ενώ έπεσε από ύψος 8.000 μέτρων, ανοίγοντας το αερόστατό του μόλις 700 μέτρα από το έδαφος, ως ο πρώτος άνθρωπος που εκτέλεσε ποτέ ένα Χαμηλό Άνοιγμα από Υψηλό Υψόμετρο, ή HALO, σε κινηματογραφική ταινία, για την "Πτώση". Κι όταν τον ρωτάνε γιατί το κάνει, όπως κατά τη διάρκεια του masterclass που έδωσε στο περσινό φεστιβάλ Καννών, απαντάει: "Κανείς δεν ρώτησε ποτέ τον Τζιν Κέλι γιατί έκανε το δικό του χορό".

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2020, όμως, ο Κρουζ ξεπέρασε τον εαυτό του. Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων του "Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση - Μέρος Πρώτο" οδήγησε με ταχύτητα μια Honda CRF 250 σε μια ειδικά κατασκευασμένη ράμπα στην άκρη ενός γκρεμού στο βουνό Χελσετκόπεν  της Νορβηγίας και βούτηξε στο κενό. Μετά από πτώση 800 μέτρων, άνοιξε το αλεξίπτωτό του 170 μέτρα από το έδαφος και προσγειώθηκε με ασφάλεια. Όλα ΟΚ; Όχι ακριβώς. Ο Κρουζ επιχείρησε το άλμα άλλες εφτά φορές, μέχρι να βεβαιωθούν όλοι ότι είχαν το τέλειο πλάνο. Ήταν "το πιο παράτολμο σταντ στην ιστορία του σινεμά", το οποίο σχεδιαζόταν για έναν ολόκληρο χρόνο κατά τη διάρκεια του preproduction, με τον Κρουζ να επιχειρεί στη διάρκειά του πάνω από 500 πτώσεις με αλεξίπτωτο και 13.000 άλματα μότοκρος!

Mission Impossible 7 f

Citius, altius, fortius

Η "Θανάσιμη Εκδίκηση" σχεδιάστηκε αρχικά ως η αποχαιρετιστήρια ταινία του Ίθαν Χαντ και της ομάδας του από την IMF (Impossible Mission Force). Έπρεπε λοιπόν να είναι η θεαματικότερη και "μεγαλύτερη" από κάθε άποψη ταινία του franchise, η οποία θα έκλεινε έναν κύκλο και φυσικά όλους τους λογαριασμούς με το παρελθόν. ΜακΚουόρι και Κρουζ σχεδίασαν λοιπόν μια υπερπεριπέτεια με περίπλοκη πλοκή, η οποία δεν χωράει στη συσκευασία της μιας και μόνης ταινίας, αν και η διάρκεια του "Μέρος Πρώτο" φτάνει τις δυο ώρες και 43 λεπτά. "Είναι η πρώτη φορά που χωρίζουμε μια ιστορία των "Επικίνδυνων Αποστολών" στα δυο, λόγω της πολυπλοκότητας των ιστοριών οι οποίες συνδυάζονται σε μια περιπέτεια με απανωτές ανατροπές", λέει ο Κρουζ. "Η κλίμακα αυτών των δυο ταινιών είναι επική από κάθε άποψη, γιατί τώρα νιώσαμε πως μπορούμε να ανέβουμε επίπεδο".

Το σενάριο των Κρίστοφερ ΜακΚουόρι και Έρικ Γιέντερσεν φέρνει τον Ίθαν Χαντ αντιμέτωπο με τον Γκάμπριελ, έναν παλιό του γνώριμο πριν την εποχή της IMF, ο οποίος ζητά "θανάσιμη εκδίκηση", ανταγωνιστή του στο κυνήγι ενός κλειδιού το οποίο θα δώσει στον κάτοχο τον έλεγχο ενός παντοδύναμου όπλου. Τον υποδύεται ο Εσάι Μοράλες, αντικαθιστώντας τον Νίκολας Χουλτ, ο οποίος αποχώρησε από το σχέδιο όταν τα γυρίσματα της ταινίας αναβλήθηκαν λόγω covid – ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η πρεμιέρα της πρώτης ταινίας να γίνει στις 23/7/2021 και της δεύτερης στις 5/8/2022. "Κάθε μεγάλη κατασκοπική ταινία χρειάζεται έναν μεγάλο κακό. Στον Γκάμπριελ έχουμε βρει τον πιο συναρπαστικό και πολύπλοκο όλων των "…Αποστολών", δηλώνει ο ΜακΚουόρι.

Mission Impossible 7 c

Δίπλα του, επιστρέφουν ο Σάιμον Πεγκ και ο Βιγκ Ρέιμς, ο μόνος ηθοποιός εκτός του Κρουζ ο οποίος έχει εμφανιστεί και στις εφτά ταινίες, η Ρεμπέκα Φέργκιουσον ως Ίλσα Φάουστ, η Βανέσα Κίρμπι στο ρόλο της απρόβλεπτης, διφορούμενων διαθέσεων εμπόρου όπλων Αλάνα Μιτσόπολις, ή Λευκή Χήρα, και ο Χένρι Τσέρνι ως Γιουτζίν Κίτριτζ, ο οποίος  είχε κατηγορήσει άδικα τον Ίθαν στην πρώτη ταινία του 1996. Στο ενδιάμεσο έγινε διευθυντής της CIA, εμφανιζόμενος ξανά για να παροτρύνει τον παλιό του αντίπαλο να "διαλέξει πλευρά" στον επικείμενο παγκόσμιο πόλεμο. Στις καινούριες ερμηνευτικές προσθήκες τώρα, ο Κάρι Έλγουις είναι επικεφαλής των "αόρατων" κυβερνητικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην υπόθεση, η Πομ Κλεμεντίεφ (η Μάντις από τους "Φύλακες του Γαλαξία") ο αδίστακτος και μυστηριώδης συνεργός του Γκάμπριελ Πάρις, ενώ η Χάιλι Άτγουελ κρατάει το ρόλο της Γκρέις, της γυναίκας που κλέβει το κλειδί από τον Ίθαν στην αρχή της ταινίας και στέλνει τη CIA στο κατόπι τους, βάζοντας μπροστά ένα ασταμάτητο κυνηγητό ανά την υδρόγειο. Αυτό εξελίσσεται στις ερήμους του Άμπου Ντάμπι, στα κανάλια της Βενετίας, στους δρόμους της Ρώμης και στα βουνά της Νορβηγίας (που αντικαθιστούν τις Αυστριακές Άλπεις).

Από εκεί θα μας αποχαιρετήσουν τον Ιούνιο του 2024 ο Ίθαν και η παρέα του; Ο ΜακΚουόρι δήλωσε πρόσφατα πως δεν θέλει η "Θανάσιμη Εκδίκηση" να ολοκληρώσει τη σειρά της "Επικίνδυνης Αποστολής" και πως αναπτύσσει ιδέες για το μέλλον, ενώ ο Τομ Κρουζ εξέφρασε κι αυτός ενδιαφέρον να συνεχίσει να υποδύεται τον Χαντ. Όταν μιλήσει το ταμείο, το οποίο μάλλον θα ακουστεί ηχηρά, τότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.