76ο Φεστιβάλ Καννών: η αφοπλιστική απλότητα του Άκι Καουρισμάκι

Αστείος, συγκινητικός και βαθιά ανθρώπινος, ο σπουδαίος Φινλανδός σκηνοθέτης έβαλε ισχυρή υποψηφιότητα για βραβείο με τα τρυφερά «Πεσμένα Φύλλα».

Fallen Leaves 3 «Πεσμένα Φύλλα»

Τακτικός θαμώνας του φεστιβάλ, αλλά χωρίς να έχει κερδίσει μέχρι τώρα τον Χρυσό Φοίνικα, ο 67χρονος Άκι Καουρισμάκι θα έχει μια ακόμα ευκαιρία με τα "Πεσμένα Φύλλα" ("Fallen Leaves"). Κέρδισε τις εντυπώσεις ήδη από το κόκινο χαλί της πρεμιέρας του, πειράζοντας τους φωτογράφους, χορεύοντας, γελώντας και κάνοντας... κεφαλοκλείδωμα στον διευθυντή του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό. Όσο εξωστρεφής είναι ο ίδιος όμως, τόσο μινιμαλιστικό είναι το σινεμά του. Δεν χρειάζεται παρά δυο μοναχικούς ανθρώπους, μερικές μικρές μελοδραματικές συνθήκες (ένα χαρτί με αριθμό τηλεφώνου που χάνεται, ένα ατύχημα που ακυρώνει μια συνάντηση), μια λιτή, μια πολύχρωμη εικονογραφία και πολλά πολά τραγούδια για να πει την πιο μελαγχολική μα και αισιόδοξη ιστορία αγάπης. Τα "Πεσμένα Φύλλα" του, μια χαμηλόφωνη σινε-μπαλάντα για τις φθινοπωρινές καρδιές, μοιάζουν σαν όαση μέσα σε ένα πανηγύρι ιλιγγιωδώς θορυβωδών εικόνων και έχουν ήδη κερδίσει το χειροκρότημα του κοινού και την καρδιά των κριτικών.

Club Zero 5
"Club Zero" της Τζέσικα Χάουσνερ

Τα συναισθηματικά και προλεταριακά προβλήματα των ηρώων του Καουρισμάκι μοιάζουν αφόρητα παλιομοδίτικα μπροστά σ' αυτά των εξεγερμένων εφήβων του "Club Zero" της Τζέσικα Χάουσνερ και του γυρισμένου στα Μάλια "How to Have Sex" (συμμετοχή στο τμήμα "Ένα Κάποιο Βλέμμα") της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ. Το άκρως ειρωνικό στιλιζάρισμα της ανοικονόμητα weird Χάουσνερ ("Προσκύνημα στη Λούρδη") και η αφηγηματική ενέργεια της πρωτοεμφανιζόμενης Μάνινγκ Γουόκερ συντονίζονται απόλυτα με τον πολύπλευρο αποπροσανατολισμό μιας γενιάς, ανακαλύπτοντας μια καλά κρυμμένη μελαγχολία πίσω από το ανεξέλεγκτα παθιασμένο ή προτεσταντικά ορθολογικό "όχι" της στην ενήλικη πραγματικότητα.

Four Daughters
"Four Daughters" ("Les Filles d'Olfa") της Κάουθερ Μπεν Χανία

Στις θηλυκές εξεγέρσεις απέναντι σε κάθε μορφή (αντρικής) εξουσίας οι οποίες κυριαρχούν σ' αυτό το φεστιβάλ – γι' αυτό και οι αξιοσημείωτες γυναικείες ερμηνείες είναι πολλές, σε αντίθεση με τις αντρικές – προστίθενται και αυτές των θυγατέρων της Όλφα στο "Four Daughters" ("Les Filles d'Olfa") της Κάουθερ Μπεν Χανία ("Ο Άνθρωπος που Πούλησε το Δέρμα του"). Μια κινηματογραφικά απλή, αλλά σεναριακά ευρηματική αναπαράσταση μιας αληθινής ιστορίας προσηλυτισμού δυο Τυνήσιων κοριτσιών στον εξτρεμιστικό θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Με θερμή κριτική υποδοχή, η ταινία δεν αποκλείεται να δώσει το "παρών" στα σαββατιάτικα βραβεία, εκπροσωπώντας το αφρικανικό σινεμά, το οποίο φέτος βλέπει δυο σκηνοθέτιδές του (η άλλη είναι η πρωτοεμφανιζόμενη Σενεγαλέζα Ραματά–Τουλαγέ Σι του "Banel e Adama") να συμμετέχουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Με πιο εστέτ και διασκεδαστικούς προβληματισμούς τέλος, ο Μισέλ Γκοντρί ("Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού") αφηγείται στο "The Book of Solutions" (συμμετοχή στο τμήμα "Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών") τις παλαβές περιπέτειες ενός κινηματογραφικού σκηνοθέτη (Πιέρ Νινέ) που κλέβει την ταινία του από τους παραγωγούς οι οποίοι θέλουν να τον απολύσουν και προσπαθεί να την ολοκληρώσειι σύμφωνα με το όραμά του. Μια ξέφρενη σινεφίλ σάτιρα με απανωτές ιδέες, ίσως όχι απόλυτα πετυχημένη, αλλά καλόκαρδα εύστοχη και ειλικρινά αυτοσαρκαστική, ιδανική για μερικές ξεκαρδιστικές φεστιβαλικές προβολές.

Διαβάστε όλες τις ανταποκρίσεις μας από το φεστιβάλ Καννών 2023 εδώ.

Ευχαριστούμε την  Aegean Airlines  για την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.