76ο Φεστιβάλ Καννών: η αφοπλιστική απλότητα του Άκι Καουρισμάκι

Αστείος, συγκινητικός και βαθιά ανθρώπινος, ο σπουδαίος Φινλανδός σκηνοθέτης έβαλε ισχυρή υποψηφιότητα για βραβείο με τα τρυφερά «Πεσμένα Φύλλα».

Fallen Leaves 3 «Πεσμένα Φύλλα»

Τακτικός θαμώνας του φεστιβάλ, αλλά χωρίς να έχει κερδίσει μέχρι τώρα τον Χρυσό Φοίνικα, ο 67χρονος Άκι Καουρισμάκι θα έχει μια ακόμα ευκαιρία με τα "Πεσμένα Φύλλα" ("Fallen Leaves"). Κέρδισε τις εντυπώσεις ήδη από το κόκινο χαλί της πρεμιέρας του, πειράζοντας τους φωτογράφους, χορεύοντας, γελώντας και κάνοντας... κεφαλοκλείδωμα στον διευθυντή του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό. Όσο εξωστρεφής είναι ο ίδιος όμως, τόσο μινιμαλιστικό είναι το σινεμά του. Δεν χρειάζεται παρά δυο μοναχικούς ανθρώπους, μερικές μικρές μελοδραματικές συνθήκες (ένα χαρτί με αριθμό τηλεφώνου που χάνεται, ένα ατύχημα που ακυρώνει μια συνάντηση), μια λιτή, μια πολύχρωμη εικονογραφία και πολλά πολά τραγούδια για να πει την πιο μελαγχολική μα και αισιόδοξη ιστορία αγάπης. Τα "Πεσμένα Φύλλα" του, μια χαμηλόφωνη σινε-μπαλάντα για τις φθινοπωρινές καρδιές, μοιάζουν σαν όαση μέσα σε ένα πανηγύρι ιλιγγιωδώς θορυβωδών εικόνων και έχουν ήδη κερδίσει το χειροκρότημα του κοινού και την καρδιά των κριτικών.

Club Zero 5
"Club Zero" της Τζέσικα Χάουσνερ

Τα συναισθηματικά και προλεταριακά προβλήματα των ηρώων του Καουρισμάκι μοιάζουν αφόρητα παλιομοδίτικα μπροστά σ' αυτά των εξεγερμένων εφήβων του "Club Zero" της Τζέσικα Χάουσνερ και του γυρισμένου στα Μάλια "How to Have Sex" (συμμετοχή στο τμήμα "Ένα Κάποιο Βλέμμα") της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ. Το άκρως ειρωνικό στιλιζάρισμα της ανοικονόμητα weird Χάουσνερ ("Προσκύνημα στη Λούρδη") και η αφηγηματική ενέργεια της πρωτοεμφανιζόμενης Μάνινγκ Γουόκερ συντονίζονται απόλυτα με τον πολύπλευρο αποπροσανατολισμό μιας γενιάς, ανακαλύπτοντας μια καλά κρυμμένη μελαγχολία πίσω από το ανεξέλεγκτα παθιασμένο ή προτεσταντικά ορθολογικό "όχι" της στην ενήλικη πραγματικότητα.

Four Daughters
"Four Daughters" ("Les Filles d'Olfa") της Κάουθερ Μπεν Χανία

Στις θηλυκές εξεγέρσεις απέναντι σε κάθε μορφή (αντρικής) εξουσίας οι οποίες κυριαρχούν σ' αυτό το φεστιβάλ – γι' αυτό και οι αξιοσημείωτες γυναικείες ερμηνείες είναι πολλές, σε αντίθεση με τις αντρικές – προστίθενται και αυτές των θυγατέρων της Όλφα στο "Four Daughters" ("Les Filles d'Olfa") της Κάουθερ Μπεν Χανία ("Ο Άνθρωπος που Πούλησε το Δέρμα του"). Μια κινηματογραφικά απλή, αλλά σεναριακά ευρηματική αναπαράσταση μιας αληθινής ιστορίας προσηλυτισμού δυο Τυνήσιων κοριτσιών στον εξτρεμιστικό θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Με θερμή κριτική υποδοχή, η ταινία δεν αποκλείεται να δώσει το "παρών" στα σαββατιάτικα βραβεία, εκπροσωπώντας το αφρικανικό σινεμά, το οποίο φέτος βλέπει δυο σκηνοθέτιδές του (η άλλη είναι η πρωτοεμφανιζόμενη Σενεγαλέζα Ραματά–Τουλαγέ Σι του "Banel e Adama") να συμμετέχουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Με πιο εστέτ και διασκεδαστικούς προβληματισμούς τέλος, ο Μισέλ Γκοντρί ("Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού") αφηγείται στο "The Book of Solutions" (συμμετοχή στο τμήμα "Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών") τις παλαβές περιπέτειες ενός κινηματογραφικού σκηνοθέτη (Πιέρ Νινέ) που κλέβει την ταινία του από τους παραγωγούς οι οποίοι θέλουν να τον απολύσουν και προσπαθεί να την ολοκληρώσειι σύμφωνα με το όραμά του. Μια ξέφρενη σινεφίλ σάτιρα με απανωτές ιδέες, ίσως όχι απόλυτα πετυχημένη, αλλά καλόκαρδα εύστοχη και ειλικρινά αυτοσαρκαστική, ιδανική για μερικές ξεκαρδιστικές φεστιβαλικές προβολές.

Διαβάστε όλες τις ανταποκρίσεις μας από το φεστιβάλ Καννών 2023 εδώ.

Ευχαριστούμε την  Aegean Airlines  για την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Τζέιμς Χέτφιλντ των Metallica είναι οργισμένος σερίφης στο γουέστερν Thicket

Σε ρόλο που δεν τον έχουμε συνηθίσει, αλλά δείχνει να του πηγαίνει, εμφανίζεται ο frontman του σπουδαίου thrash συγκροτήματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/07/2024

Πήγαμε στα γυρίσματα του Υπάρχω, της βιογραφίας του Στέλιου Καζαντζίδη και πιο αναμενόμενης ελληνικής ταινίας της χρονιάς

Παρακολουθήσαμε την προετοιμασία της ταινίας του Γιώργου Τσεμπερόπουλου με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Μάστορα στο ρόλο του Στέλιου Καζαντζίδη.

Για καλό σινεμά, κρασί και πίτσα στην ανανεωμένη Αίγλη Ζαππείου

Με νέο πρόσωπο συστήνεται το ιστορικό θερινό σινεμά στην καρδιά του κέντρου, το οποίο έχει αναβαθμιστεί σε όλα του.

Η επανέκδοση του "Όλα για τη Μητέρα μου" του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι ίσως η σημαντικότερη του καλοκαιριού

Το οσκαρικό μελόδραμα "Όλα για τη Μητέρα μου" του Πέδρο Αλμοδόβαρ άλλαξε άρδην το κινηματογραφικό τοπίο πριν 25 χρόνια και τώρα επιστρέφει σε ένα κόσμο πιο κοντά σε εκείνον που οραματίστηκε ο Ισπανός auteur.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής των Όσκαρ

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου καλεί τους Έλληνες και τις Ελληνίδες παραγωγούς ταινιών να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τα βραβεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Παγκόσμια πρεμιέρα στο Τορόντο για το "Κρέας" του Δημήτρη Νάκου

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ταξιδεύει στο κορυφαίο φεστιβάλ του Καναδά για την παγκόσμια πρεμιέρα του μεγάλου μήκους ντεμπούτου του.

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Μπομπ Ντίλαν στο teaser του A Complete Unknown

Τραγουδώντας το "A Hard Rain's A-Gonna Fall" συστήνεται στο ρόλο του θρυλικού τραγουδοποιού ο διάσημος ηθοποιός.