Έρχεται με οσκαρικό αέρα το 7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ένας από τους αγαπημένους θεσμούς των Αθηναίων επιστρέφει σύντομα έχοντας ως σημείο αναφοράς δύο κεντρικά σινεμά.

Argentina, 1985 «Αργεντινή, 1985»

Ένας από τους πιο δημοφιλείς κινηματογραφικούς θεσμούς της πόλης, το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου, ανάβει για έβδομη φορά τους προβολείς του στις 25-31/5 στα θερινά σινεμά Ελληνίς Cinemax και Αελλώ Cinemax. Παράλληλες εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο Ινστιτούτο Θερβάντες, την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Exile Room και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι το υποψήφιο για Όσκαρ και βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα "Αργεντινή, 1985" του Σαντιάγκο Μίτρε, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ρικάρντο Νταρίν και Πίτερ Λανσάνι. Το φιλμ ξετυλίγει το κουβάρι της πραγματικής ιστορίας του δικαστικού αγώνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της χούντας της Αργεντινής και να καταλογιστούν ευθύνες στους στρατηγούς της δικτατορίας. Έπειτα, την αυλαία ρίχνει η ταινία "75 Μέρες" (Μαρκ Ρομέρο), η οποία βασίζεται σε μια αληθινή εγκληματική υπόθεση που έμεινε στην ιστορία ως "Οι Φόνοι της Αλκάσερ".

Historias Para No Contar
"Αυτά που δε Λέγονται"

Στο ενδιάμεσο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη νέα κωμωδία του Σεσκ Γκάι με τίτλο "Αυτά που δε Λέγονται", παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος το 2016 είχε προβάλει στο φεστιβάλ το απολαυστικό "Truman". Επίσης στην Αθήνα θα βρεθεί ο Φέλιξ Βισκαρέτ με αφορμή την προβολή του "Μέσα από τις Σκιές", ενώ παράλληλα ο δημιουργός θα παραδώσει δωρεάν masterclass στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (26/5) με θέμα τη συγγραφή σεναρίου που βασίζεται σε λογοτεχνικό έργο. Ο Βισκαρέτ έχει βραβευθεί με Γκόγκια προσαρμοσμένου σεναρίου ("Bajo Las Estrellas"), ενώ έχει υπογράψει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της μίνι σειράς του Netflix "Cuatros Estaciones en Habana", η οποία βασίζεται στα αστυνομικά μυθιστορήματα του Κουβανού συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Ισπανόφωνου πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η φετινή αφίσα του φεστιβάλ αποτίει φόρο τιμής στον Ισπανό καλλιτέχνη Joan Miró, με αφορμή τα 130 χρόνια από τη γέννησή του.

fecha_poster2023

Περισσότερες πληροφορίες

Αελλώ Cinemax

Πατησίων 140

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.