Στεφανή, Ευαγγελίδης και "Orfeas 2021" στο πρόγραμμα του Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση της πόλης παρουσιάζει το αφιερωμένο στο ελληνικό σινεμά πρόγραμμά της.

kala_azar_new1 «Kala azar»

Το πλήρες πρόγραμμά του ανακοίνωσε η νέα κινηματογραφική διοργάνωση της πόλης με τίτλο Untold Φιλμ Φεστιβαλ, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο ελληνικό σινεμά και διεξάγεται στον κινηματογράφο Τριανόν (26/1-1/2).

Με την αθηναϊκή πρεμιέρα του φεστιβάλ, την ταινία "Τα Άνθη στα Άνθη" (Γιώργος Αθανασίου), να έχει ήδη ανακοινωθεί, οι διοργανωτές ξεδίπλωσαν το πλήρες πρόγραμμα. Συνολικά αποτελείται από 8 μεγάλου μήκους και τις 5 μικρού μήκους του Κωστή Χαραμουντάνη, εν είδη μιας άτυπης ρετροσπεκτίβας στον ταλαντούχο ανερχόμενο σκηνοθέτη. Στο κυρίως πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν το βραβευμένο στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ "Kala azar" της Τζάνις Ραφαηλίδου, η queer όπερα "Orfeas 2021" από τα ΦΥΤΑ και η προβολή του πειραματικού "Higuita" (The Boy) δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Όλες οι μεγάλου μήκους διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού με έπαθλο την προβολή τους στον κινηματογράφο Τριανόν για μία εβδομάδα. Όλες οι προβολές γίνονται παρουσία των συντελεστών. Παράλληλα, την Κυριακή 29/1 (17.00) πρόκειται να διεξαχθεί πάνελ - ανοιχτή συζήτηση με επαγγελματίες του κινηματογράφου γύρω από τη σχέση της εγχώριας διανομής με την ελληνική ταινία, με τους συμμετέχοντες να ανακοινώνονται σύντομα. Περισσότερες πληροφορίες γύρω από το σκεπτικό του προγράμματος του Untold μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το πρόγραμμα του Untold Φιλμ Φέστιβαλ:

Πέμπτη 26/01, 20:30
Kala azar, 2020, Τζάνις Ραφαηλίδου, 85’

kala_azar_new2

Στο περιθώριο μιας πόλης κάπου στη νότια Ευρώπη, ένα νεαρό ζευγάρι ξεκινά τη μέρα του με τη ρουτίνα της δουλειάς του: μαζεύει νεκρά κατοικίδια από τους ιδιοκτήτες τους για να τα αποτεφρώσει και να επιστρέψει τις στάχτες τους. Πέρα από αυτή τη δουλειά από την οποία αμείβονται, συλλέγουν και αποτεφρώνουν ζώα σκοτωμένα από διερχόμενα οχήματα τα οποία βρίσκουν περιφερόμενοι με το αυτοκίνητό τους, το οποίο φαίνεται να είναι και το σπίτι τους. Σε αυτόν τον ατελείωτο κύκλο ζωής, άνθρωποι και ζώα συνυπάρχουν αρμονικά, ώσπου το ίδιο το ζευγάρι προκαλεί ένα οδικό δυστύχημα με θύμα ένα ζώο. Με φόντο ένα οπτικά εκπληκτικό και έρημο τοπίο με έναν απόκοσμο αισθησιασμό, το "Kala azar" είναι μια ταινία για τον ίδιο το θάνατο και τη ζωή.

Παρασκευή 27/01, 20:30
Τα Άνθη στα Άνθη, 2022, Γιώργος Αθανασίου, 76’

anthi_sta_anthi2

Την τελευταία του μέρα στην Αθήνα προτού μετακομίσει στο εξωτερικό, ο Κωνσταντίνος συναντά τη Σοφία στο πάρκο. Υπό από την πίεση του χρόνου, οι δύο (όχι και τόσο στενοί) φίλοι συμφωνούν να παίξουν ένα παιχνίδι για να μοιραστούν αυτά που δεν γνωρίζει ακόμη ο ένας για τον άλλον.

Σάββατο 28/01, 20:30
The Ox, 2017, Γιώργος Νικόπουλος, 67’

the_ox_animation

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι ενός φανταστικού τόπου περνάνε μια σκληρή δοκιμασία: Καλούνται να μετατρέψουν τη γη τους σε "χρυσό βασίλειο" ρίχνοντας ένα μαγικό λίπασμα στα σπαρτά τους. Όντας υποδουλωμένοι, δεν μπορούν παρά να υποταχθούν στις εντολές της εξουσίας. Ένα άφοβο κορίτσι όμως δείχνει πως η ανατροπή είναι κοντά…

Σάββατο 28/1 στις 22:00
Higuita, 2012, The Boy, 67’

higuita_the_boy

Μια ομάδα ανθρώπων αυτοεξορίζεται στο Μακρύ Νησί, για να προστατευτεί από τους Μολυσμένους. Έπειτα από 37 χρόνια περιφέρονται περικυκλωμένοι από υπολείμματα πολιτισμού και προσπαθούν να διατηρήσουν τους ρόλους τους.

Κυριακή 29/01, 20:30
Orfeas 2021, 2021, ΦΥΤΑ, 111’

orfeas2021_new

Οι αγώνες του Ορφέα, του πρώτου γκέι πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενάντια στην πατροπαράδοτη Ιστορία καταπίεσης "Live Your Myth in Greece". Η πρώτη ελληνόφωνη queer όπερα, ένα µεταµοντέρνο πειραµατικό έργο, µε στοιχεία µπαρόκ µελοδράµατος, DIY κολάζ, ποστ-ίντερνετ αισθητικής, εικονικής πραγµατικότητας. Αφιερωµένη στη µνήµη της ακτιβίστριας Zackie Oh.

Δευτέρα 30/01, 20:30
Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ., 2021, Εύα Στεφανή, 72’

meres_kai_nixtes_tis_dimitrask1

Η Δήμητρα είναι εργαζόμενη στο χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας. Αγαπάει τη δουλειά της και υπήρξε ιδιοκτήτρια σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο της Δήμητρας στη διάρκεια δώδεκα χρόνων. Ταυτόχρονα, η κάμερα καταγράφει όψεις της πόλης που αλλάζει, σημαδεμένη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζοντας τη Δήμητρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στερεότυπα μας για το σεξ, την γυναικεία επιθυμία, την ατομική ελευθερία, αλλά και τον τρόπο που μας αλλάζουν οι δοκιμασίες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Τρίτη 31/01, 20:30
Ο Πύραυλος, 2019, Στέφανος Σιταράς, 105’

piravlos_movie

Ο Στάθης, χρόνια γνωστός για τη μυθομανία του, αναγκάζεται να αποδείξει στους φίλους του την ύπαρξη ενός "απόρρητου πυραύλου" (που μόνο εκείνος ξέρει), προκειμένου να μην τους χάσει. Γυρισμένος αποκλειστικά με μη-ηθοποιούς στην πορεία 5 ετών, ο Πύραυλος αφηγείται την απίστευτη περιπέτεια μιας παρέας, την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού. Η ιστορία είναι αληθινή.

Τετάρτη 1/02, 18:30
Αναδρομική προβολή των ταινιών μικρού μήκους του Κωστή Χαραμουντάνη. Ακολουθούν παρακάτω οι αναλυτικές συνόψεις όλων των φιλμ.

Τετάρτη 01/02, 20:30
Ίρβινγκ Παρκ, 2019, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, 117’

irving_park_doc_new

Το Irving Park είναι η ιστορία τεσσάρων ομοφυλόφιλων ανδρών στα 60 τους, που ζουν μαζί στο Σικάγο και εξερευνούν έναν ασυνήθιστο τρόπο ζωής μέσα από σχέσεις αφέντη/σκλάβου. Μια οικογένεια που βασίζεται στην ελεύθερη επιλογή και τη συναίνεση να χάσει κανείς την προσωπική του ελευθερία για χάρη της επιθυμίας του Άλλου.

Οι ταινίες του Κωστή Χαραμουντάνη:

Το Μάτι και το Φρύδι, 2016, 17’

to_mati_kai_to_frydi

Οι συνειρμικές σκέψεις ενός μοναχικού άνδρα που αυτοκτόνησε από αγάπη. Μια ποπ σουρεαλιστική κωμωδία εμπνευσμένη από την απρόβλεπτη φύση του ανθρώπινου υποσυνείδητου.

ΤΟ ΤΕΡΑΣ κοιμάται, 2017, 31’

to_teras_koimatai

Μια ρομαντική ιστορία αγάπης του Βαρσανούφιου και της Πλουμής, που διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου η αγάπη είναι μια έννοια που ξεθωριάζει.

Κιόκου Πριν Eρθει το Kαλοκαίρι, 2018, 18'

kiokou_prin_erthei_to_kalokairi1

Ένα καθημερινό κολάζ αναμνήσεων από δυο αδέρφια που αδημονούν για το καλοκαίρι.

Ο Σκύλος του Χαμομήλι, 2019, 10'

o_skilos_tou_xamomili

Ο σκύλος του Χαμομήλι πηγαίνει σε καλλιστεία ομορφιάς μόνο και μόνο για να τον απορρίψουν επειδή η ουρά του θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Ανθολόγιο μιας Πεταλούδας, 2020, 12'

to_anthologio_mias_petaloudas

Τα φυτά είναι βυθισμένα σε έναν κόσμο ατέρμονης σιωπής. Κάμπιες πέφτουν από τα σύννεφα σε αλάτι και τι προσελκύει τις πεταλούδες, αυτές που πετούν στο στομάχι;

Πληροφορίες

Χώρος διεξαγωγής: Κινηματογράφος Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21, Βικτώρια, 2108215469
Ημερομηνία διεξαγωγής: 26 Ιανουαρίου 2023 – 1 Φεβρουαρίου 2023
Το Φεστιβάλ θα έχει τις εξής τιμές:
- Εισιτήριο για μία προβολή 5€
- Κάρτα δύο προβολών 8€
- Κάρτα ελευθέρας για όλο το φεστιβάλ 15€
- Άνεργοι – ΑμεΑ – Νέοι κάτω των 24 ετών, Δωρεάν.
Περισσότερα:
Untold επίσημο site: http://untold.gr/
Τριανόν: http://www.trianon.gr/
FB event: https://www.facebook.com/events/471480425192365

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.