"Untold": Ένα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ αφιερωμένο στο ελληνικό σινεμά

Η φρέσκια διοργάνωση παρουσιάζει ελληνικές ταινίες χωρίς διανομή και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την εγχώρια παραγωγή.

anthi_sta_anthi1 «Άνθη στα Άνθη»

Με τίτλο Untold Φιλμ Φέστιβαλ και γενικό σύνθημα το μότο "ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί", μία νέα κινηματογραφική διοργάνωση έρχεται το 2023 στην Αθήνα με έδρα το σινεμά Τριανόν από τις 26/1 έως 1/2.

Το πρόγραμμα του Untold αποτελείται αποκλειστικά από αμιγώς σύγχρονες ελληνικές ταινίες οι οποίες δεν έχουν βρει διανομή, δηλαδή δεν κυκλοφόρησαν συμβατικά στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά περιοριστικάν σε συμμετοχές σε φεστιβάλ ή σε περιστασιακές εναλλακτικές μορφές προβολής. Όπως σημειώνεται στο σκεπτικό της διοργάνωσης:

"Την τελευταία δεκαετία κυκλοφορούν κατά μέσο όρο στους κινηματογράφους, ανά σεζόν, περίπου 30 ταινίες ελληνικής παραγωγής. Πολλαπλάσιες είναι εκείνες οι οποίες δε συναντιούνται ποτέ με το κοινό, ολοκληρώνοντας μια πορεία που ξεκινά και τελειώνει στα εγχώρια ή και διεθνή φεστιβάλ. Σε μια χρονική συγκυρία στην οποία οι θεατές δείχνουν να εμπιστεύονται ξανά τα ελληνόφωνα φιλμ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η πανδημία βρίσκεται ακόμα στο φόντο, δοκιμάζουμε κάτι καινούριο με το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Untold.

Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα με κύρια πηγή την πρόσφατη παραγωγή του ελληνικού σινεμά, συγκεκριμένα αυτήν της τελευταίας πενταετίας και ανεξαρτήτως είδους, έχοντας ως γνώμονα τίτλους οι οποίοι δε βρήκαν μέχρι σήμερα διανομή ή αναζήτησαν προσωρινούς εναλλακτικούς τρόπους προβολής. Κύριο μέλημα του φεστιβάλ δεν είναι μόνο η υπογράμμιση του ταλέντου των εγχώριων σκηνοθετών, αλλά και η ανάδειξη προτάσεων με ξεχωριστή αισθητική και δυνάμει ρηξικέλευθη κινηματογραφική ματιά. Ευελπιστούμε μελλοντικά η βεντάλια του Untold να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, στην προσπάθειά μας να φέρουμε το κοντινό και μη παρελθόν του ελληνικού σινεμά στο παρόν.

Διότι στόχος του φεστιβάλ είναι να εξελιχθεί σε μια ιδανική αφορμή για να συναναστραφούμε εκ νέου με το ελληνικό σινεμά, να γίνει ένας κόμβος από τον οποίο θα περνούν κινηματογραφικοί δημιουργοί φιλμ που ενδεχομένως χάνονται από το ραντάρ της αγοράς, αλλά συναντιούνται και πάλι με το κοινό στη θαλπωρή της σκοτεινής αίθουσας".

anthi_sta_anthi2
"Άνθη στα Άνθη"

Μέχρις ότους ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του Untold, γίνεται γνωστή η πρώτη ταινία που θα προβληθεί στο event παρουσία του δημιουργού της. Ο λόγος για την αθηναϊκή πρεμιέρα του φιλμ "Τα Άνθη στα Άνθη", του χειροποίητου σκηνοθετικού ντεμπούτου του Γιώργου Αθανασίου, το οποίο παρουσιάστηκε στο πρόσφατο 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση της ασπρόμαυρης ρομαντικής κομεντί αφορά δύο όχι-τόσο-καλούς φίλους, οι οποίοι συμφωνούν να παίξουν ένα παιχνίδι και να πουν όσα δεν έχουν πει τόσο καιρό, ενώ ο χρόνος τελειώνει καθώς ένας από αυτούς πρόκειται να φύγει στο εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες για το Untold Φιλμ Φέστιβαλ θα ανακοινωθούν σύντομα.

untold_festival_poster

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.