Αυτές ήταν οι εμπορικότερες ταινίες της χρονιάς στην Ελλάδα

Ένα animation αποδείχτηκε υπερηχητικότερο από τον Τομ Κρουζ, σε μια χρονιά που ξεχώρισαν οι υπερηρωικές περιπέτειες, τα καρτούν και οι ταινίες τρόμου. Μεγάλη η υποχώρηση του καλλιτεχνικού σινεμά, μόνη ελληνική αναλαμπή τα χειροποίητα "Μαγνητικά Πεδία".

Minions_2

Το 2022 προβλήθηκαν στη χώρα μας 338 ταινίες (πέρυσι 245), εκ των οποίων 42 ταινίες ήταν ελληνικές, 44 επανεκδόσεις και 31 ντοκιμαντέρ. Τα συνολικά εισιτήρια έφτασαν τα 5.400.000, ανεβασμένα κατά 75% σε σχέση με τα 3.180.000 του 2021, το οποίο είδε ανοικτούς τους κινηματογράφους για ένα εφτάμηνο. Τη συγκεκριμένη αυτή περίοδο (Ιούνιος - Δεκέμβριος) η φετινή επίδοση ήταν μόλις 22% υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή. Από την άλλη, οι συγκρίσεις με την προπανδημική περίδο των εννέα εκατομμυρίων εισιτηρίων ανά έτος μας φέρνει λίγο πάνω από τα μισά, ποσοστά που δεν απέχουν πολύ, αλλά βρίσκονται χαμηλότερα από εκείνα των ΗΠΑ και των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Όπως πάντα και παντού, το χολιγουντιανό υπερθέαμα κυριάρχησε, με αιχμή του δόρατος τις υπερηρωικές περιπέτειες. Από τον περσινό "Spider-Man" (το οποίο έβγαλε πολλά εισιτήρια το 2022) ως το "Top Gun: Maverick" και έτσι όπως προχωράει το "Avatar: The Way of Water", οι 400.000 θεατές μοιάζουν να είναι το ταβάνι ενός μπλοκμπάστερ, με τα animation να αποδεικνύονται διαχρονική αξία και τις ταινίες τρόμου να πιστώνονται μια εξαιρετική για το είδος σεζόν. Δεν ισχύει το ίδιο για το καλλιτεχνικό κύκλωμα, το ταβάνι του οποίου έχει κατέβει στα 50.000 εισιτήρια, αν και ελάχιστες ήταν οι arty ταινίες που ξεπέρασαν τις 20.000 (55.094 για το "Τέλειο Αφεντικό", 36.470 για το "Τρίγωνο της Θλίψης", 26.270 για τη "Χαμένη Κόρη"). Επίσης, παρά τα γεμάτα θερινά, οι φετινές επανεκδόσεις κινήθηκαν σε ρηχά νερά, με κορυφαία εξ αυτών το... "Avatar", το οποίο είδαν 11.400 θεατές.

Magnitika_pedia
"Μαγνητικά Πεδία": η ελληνική έκπληξη

Την τιμή του ελληνικού σινεμά διέσωσε το "Σμύρνη Μου Αγαπημένη", το οποίο αν και έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2021, έκοψε στη φετινή χρονιά σχεδόν 200.000 εισιτήρια. Πίσω του η ευχάριστη έκπληξη που ακούει στον τίτλο "Μαγνητικά Πεδία" με 27.590 θεατές και μετά το... τετραψήφιο χάος.

Ελληνικό top 10 (σε εισιτήρια)

1. Minions 2: Η Άνοδος του Γκρου   339.988
2. Top Gun: Maverick   282.985
3. The Batman   263.293 
4. Doctor Strange in the Multiverse of Madness   233.539
5. Avatar: The Way of Water   229.853
6. Thor: Love and Thunder   172.836
7. Χαμογέλα   188.897
8. Black Panther: Wakanda Forever  
129.120
9. Εισιτήριο για τον Παράδεισο   116.335
10. Black Adam   107.083

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γιατί το κοινό λατρεύει ταινίες σαν τον "Καποδίστρια";

Η μυθοπλαστική βιογραφία του Γιάννη Σμαραγδή αναδεικνύεται σε εμπορική επιτυχία, πλησιάζοντας τα πιο υψηλά ρεκόρ προσέλευσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
31/12/2025

Οι 50 καλύτερες ταινίες του 2025 σύμφωνα με τον Guardian

Οι δύο λίστες, που αξιολογούν τις κυκλοφορίες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Η.Π.Α., κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα.

Ελληνικό box office: Ατέλειωτες ουρές για τον "Καποδίστρια"

Σε ένα γιορτινό τετραήμερο με γεμάτες αίθουσες, το βιογραφικό δράμα του Γιάννη Σμαραγδή αναδείχθηκε σε εθνική κινηματογραφική υπόθεση και έσπασε κάθε ρεκόρ προσέλευσης.

Πόσα εισιτήρια έκοψε μέσα σε 4 ημέρες ο 'Καποδίστριας'

Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή έκανε πρεμιέρα ανήμερα των Χριστουγέννων και έσπασε ρεκόρ εισιτηρίων.

Αυτές είναι οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά την Πρωτοχρονιά

Τζόντι Φόστερ α λα γαλλικά, μία επίθεση ζόμπι και ένα μουσικό ντοκιμαντέρ έρχονται στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

O Barack Obama αποκαλύπτει τις αγαπημένες του ταινίες για το 2025

"Μία μάχη μετά την άλλη", "Συναισθηματική Αξία" και "Τύχη Βουνό" φιγουράρουν στη φετινή κινηματογραφική λίστα του Barack Obama.

Οι 5 πιο εμβληματικοί ρόλοι της Μπριτζίτ Μπαρντό

Κάνουμε μία κινηματογραφική αναδρομή στην πλούσια φιλμογραφία της Γαλλίδας ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή εχθές.