Avatar: The Way of Water

2,5

Η ιστορία του «Avatar» επαναλαμβάνεται θεαματικότερη, καθώς για ακόμα μία φορά τα εκθαμβωτικά (υποβρύχια) εφέ και η ευφάνταστη σκηνογραφία προσπαθούν να προσδώσουν ενδιαφέρον σε μια αφόρητα απλοϊκή, επαναλαμβανόμενη πλοκή.

Avatar_the_way_of_water

Ό,τι και να προσάψει κανείς στον Τζέιμς Κάμερον, δεν μπορεί επ’ ουδενί να προσπεράσει την απόλυτη προσήλωσή του στη θεαματική λεπτομέρεια και στο hi-tech όραμά του, μια τελειομανία η οποία μετατρέπει κάθε ταινία του σε οπτική πανδαισία και γνήσια κινηματογραφική εμπειρία. Από την άλλη, όσα αξιοθαύμαστα κι αν του αναγνωρίσουν οι φαν του, η σεναριακή απλοϊκότητά του βγάζει μάτι και θα μπαίνει μόνιμα ως φραγμός ανάμεσα στις επικές περιπέτειές του και έναν "Λόρενς της Αραβίας" ή έναν "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών".

Ο Καναδός δημιουργός του "Εξολοθρευτή", του "Τιτανικού" και του "Avatar" τα γνωρίζει κι ο ίδιος πολύ καλά όλα αυτά, αφήνοντας στον Κρίστοφερ Νόλαν τις sci-fi σπαζοκεφαλιές. Με ιλιγγιώδεις προϋπολογισμούς που μπορεί να ρίξουν έξω ακόμα και την… αμερικανική οικονομία, επιλέγει να πατά σε γερά καλουπωμένα, χιλιοϊδωμένα και χολιγουντιανώς σχηματικά σεναριακά θεμέλια, στρέφοντας τη δημιουργική προσοχή του στη δύναμη της εικόνας. Μιας εικόνας που κάθε φορά εκπλήσσει με τις καινούργιες εκφραστικές δυνατότητές της, αλλά και τις εμπορικές επιδόσεις της – ανάσες σε μια γιγαντιαία βιομηχανία η οποία ασφυκτιά.

Με αυτές τις προκλήσεις μπροστά του, ο Κάμερον περίμενε 13 ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει στην Πανδώρα, όπου ο πρώην πεζοναύτης και νυν ιθαγενής Νάβι Τζακ Σάλι ζει ευτυχισμένος με τη Νεϊτίρι και τα τέσσερα παιδιά τους. Όλα θα αλλάξουν δραματικά, όμως, όταν εν μία νυκτί οι Άνθρωποι του Ουρανού επιστρέψουν στην Πανδώρα πάνοπλοι. Ένα χρόνο αργότερα οι προσπάθειές τους για εκμετάλλευση των πόρων του πλανήτη προχωρούν περιπετειωδώς, μιας και οι κάτοικοι αντιστέκονται με διαρκή σαμποτάζ και αρχηγό τους τον ατρόμητο Τζακ Σάλι. Αποφασισμένοι να τον εξοντώσουν, οι Γήινοι "ανασταίνουν" ("φυτεύοντας" τις αναμνήσεις του σ’ ένα άβαταρ) τον διψασμένο για εκδίκηση ταγματάρχη Κουάριτς και τη σκληροτράχηλη ομάδα του.

Η ιστορία του "Avatar" επαναλαμβάνεται θεαματικότερη, καθώς για ακόμα μία φορά τα εκθαμβωτικά (κυρίως υποβρύχια) οπτικά εφέ, το "χειροπιαστό" 3D και η ευφάνταστη σκηνογραφία προσπαθούν να δώσουν ενδιαφέρον σε μια αφόρητα απλοϊκή, επαναλαμβανόμενη πλοκή. Η αφορμή της είναι ξεδιάντροπα προσχηματική και η εξέλιξή της στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε απερίσκεπτες σκανταλιές των παιδιών, τα οποία το ένα μετά το άλλο εκτίθενται σε κάθε λογής κίνδυνο. Το τίμημα δεν μπορεί να είναι εντελώς αναίμακτο, η συμπαντική δικαιοσύνη πρέπει νομοτελειακά να αποδοθεί, οι οικογενειακοί δεσμοί οφείλουν να παραμείνουν άρρηκτοι και τα παράθυρα (μάλλον μπαλκονόπορτες) για το –ή τα– σίκουελ υποχρεούνται να παραμείνουν ορθάνοιχτα. Ακολουθούν μια χούφτα τεχνικά Όσκαρ και δυο-τρία δισ. δολάρια στα ταμεία, έτοιμα να ξυπνήσουν την αστείρευτη απληστία των Ανθρώπων του Ουρανού για άλλη μία φορά.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 192΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Avatar: The Way of Water

2,5
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 192 '
  • Τζέιμς Κάμερον

Ο Τζέικ Σάλι ζει μια ήσυχη ζωή στην Πανδώρα με τη Νεϊτίρι και τα τέσσερα παιδιά τους. Μέχρι που οι Άνθρωποι του Ουρανού επιστρέφουν για να πάρουν εκδίκηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.