Οι τελευταίες ταινίες του Ζαν-Λικ Γκοντάρ στο θερινό σινεμά Στέλλα

Η απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη γίνεται αφορμή για την προβολή των δύο εξαιρετικών ύστατων φιλμ του.

Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα»

Ως το τέλος της ζωής του, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δεν έπαψε να αναζητά νέους τρόπους διεύρυνσης της κινηματογραφικής γλώσσας και να πειραματίζεται με διαφορετικές εκδοχές αφήγησης. Αυτό το αποδεικνύεται αβίαστα βλέποντας κανείς τις δύο τελευταίες ταινίες του, οι οποίες προβάλλονται ξανά στο θερινό σινεμά Στέλλα (19, 21/9) με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Τη Δευτέρα (19/9, 22.20) προβάλλεται ο "Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα" (2014), ένα "τρισδιάστατο, αποσπασματικό οπτικό δοκίμιο που τεστάρει τα όρια της αφηγηματικής γλώσσας με τολμηρό, βαθιά φιλοσοφικό και πολιτικό τρόπο", όπως γράφαμε στην αναλυτική κριτική του "α" την οποία διαβάζετε εδώ. Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από έναν άντρα και μια παντρεμένη γυναίκα σε σχέση. Χωρίζουν και ξαναβρίσκονται, αυτήν τη φορά έχοντας μαζί τους κι έναν αδέσποτο σκύλο.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη (21/9, 22.20), ακολουθεί το "Βιβλίο της Εικόνας" (2018), ακόμα ένα σινε-δοκίμιο του 91χρονου Πάπα της νουβέλ βαγκ, αποτελούμενο από μονταρισμένο υλικό αρχείου, επικαίρων, τσιτάτων και κινηματογραφικών αποσπασμάτων σχολιασμένων με φωνή off. Αντιφατικό, προκλητικό, απαιτητικά σινεφίλ, βαθιά πολιτικό και βαθύτερα ρομαντικό. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα

Adieu au Langage
3,5
  • Σινεφίλ
  • 2014
  • Διάρκεια: 70 '
  • Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ένας άντρας και μια παντρεμένη γυναίκα έχουν σχέση. Χωρίζουν και ξαναβρίσκονται, αυτήν τη φορά έχοντας μαζί τους κι έναν αδέσποτο σκύλο.

Το Βιβλίο της Εικόνας

Le Livre d'Image / The Image Book
3,5
  • Σινεφίλ
  • 2018
  • Διάρκεια: 88 '
  • Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ σχολιάζει τα αδιέξοδα του σύγχρονου πολιτισμού, εστιάζοντας στην παντοδυναμία της εικόνας και τη σχέση του δυτικού με τον αραβικό κόσμο.

Στέλλα (Δημ. Κιν/φος)

Τενέδου 34 (Φωκίωνος Νέγρη), Κυψέλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
06/10/2022

Η Πρόσκληση

Κωμικά γραφικοί και ελάχιστα τρομακτικοί βρικόλακες προσπαθούν αδέξια να κρυφτούν πίσω από ένα love story βγαλμένο από Βίπερ Νόρα.

Ο Κοτολαγός και το Χάμστερ του Σκότους

Το πιο αγαπημένο θέμα των σύγχρονων animations είναι η κινητήριος δύναμη μιας καλοστημένης και διασκεδαστικής εξωτικής περιπέτειας αλά Ιντιάνα Τζόουνς… τζούνιορ.

Πνεύμα Από Σπίτι

Πολύ φασαρία για το τίποτα άνω των δέκα ετών, σε ένα ρώσικο animation ανεκμετάλλευτων ιδεών και χιλιοχρησιμοποιημένων τρικ.

Ένας Μεταφραστής

Ελάχιστα πρωτότυπη, αλλά διεκπεραιωτικά έντιμη μετατροπή αληθινών γεγονότων σε μυθοπλαστικό δράμα, το οποίο ηρωοποιεί μια συγκινητική ουμανιστική χειρονομία.

Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα

Θεαματικότατη κινηματογραφική βερσιόν μιας τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε 12 χώρες με συμμετοχή 50 επιστημόνων και κόστος έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Υποβολή αιτήσεων για τα Επαγγελματικά Σεμινάρια Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Oxbelly

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να έχουν καλή γνώση αγγλικών, καθώς όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.