
Ως το τέλος της ζωής του, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δεν έπαψε να αναζητά νέους τρόπους διεύρυνσης της κινηματογραφικής γλώσσας και να πειραματίζεται με διαφορετικές εκδοχές αφήγησης. Αυτό το αποδεικνύεται αβίαστα βλέποντας κανείς τις δύο τελευταίες ταινίες του, οι οποίες προβάλλονται ξανά στο θερινό σινεμά Στέλλα (19, 21/9) με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη.
Τη Δευτέρα (19/9, 22.20) προβάλλεται ο "Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα" (2014), ένα "τρισδιάστατο, αποσπασματικό οπτικό δοκίμιο που τεστάρει τα όρια της αφηγηματικής γλώσσας με τολμηρό, βαθιά φιλοσοφικό και πολιτικό τρόπο", όπως γράφαμε στην αναλυτική κριτική του "α" την οποία διαβάζετε εδώ. Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από έναν άντρα και μια παντρεμένη γυναίκα σε σχέση. Χωρίζουν και ξαναβρίσκονται, αυτήν τη φορά έχοντας μαζί τους κι έναν αδέσποτο σκύλο.
Στη συνέχεια, την Τετάρτη (21/9, 22.20), ακολουθεί το "Βιβλίο της Εικόνας" (2018), ακόμα ένα σινε-δοκίμιο του 91χρονου Πάπα της νουβέλ βαγκ, αποτελούμενο από μονταρισμένο υλικό αρχείου, επικαίρων, τσιτάτων και κινηματογραφικών αποσπασμάτων σχολιασμένων με φωνή off. Αντιφατικό, προκλητικό, απαιτητικά σινεφίλ, βαθιά πολιτικό και βαθύτερα ρομαντικό. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες
Το Βιβλίο της Εικόνας
Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ σχολιάζει τα αδιέξοδα του σύγχρονου πολιτισμού, εστιάζοντας στην παντοδυναμία της εικόνας και τη σχέση του δυτικού με τον αραβικό κόσμο.
Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα
Ένας άντρας και μια παντρεμένη γυναίκα έχουν σχέση. Χωρίζουν και ξαναβρίσκονται, αυτήν τη φορά έχοντας μαζί τους κι έναν αδέσποτο σκύλο.