Οι τελευταίες ταινίες του Ζαν-Λικ Γκοντάρ στο θερινό σινεμά Στέλλα

Η απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη γίνεται αφορμή για την προβολή των δύο εξαιρετικών ύστατων φιλμ του.

Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα»

Ως το τέλος της ζωής του, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δεν έπαψε να αναζητά νέους τρόπους διεύρυνσης της κινηματογραφικής γλώσσας και να πειραματίζεται με διαφορετικές εκδοχές αφήγησης. Αυτό το αποδεικνύεται αβίαστα βλέποντας κανείς τις δύο τελευταίες ταινίες του, οι οποίες προβάλλονται ξανά στο θερινό σινεμά Στέλλα (19, 21/9) με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Τη Δευτέρα (19/9, 22.20) προβάλλεται ο "Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα" (2014), ένα "τρισδιάστατο, αποσπασματικό οπτικό δοκίμιο που τεστάρει τα όρια της αφηγηματικής γλώσσας με τολμηρό, βαθιά φιλοσοφικό και πολιτικό τρόπο", όπως γράφαμε στην αναλυτική κριτική του "α" την οποία διαβάζετε εδώ. Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από έναν άντρα και μια παντρεμένη γυναίκα σε σχέση. Χωρίζουν και ξαναβρίσκονται, αυτήν τη φορά έχοντας μαζί τους κι έναν αδέσποτο σκύλο.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη (21/9, 22.20), ακολουθεί το "Βιβλίο της Εικόνας" (2018), ακόμα ένα σινε-δοκίμιο του 91χρονου Πάπα της νουβέλ βαγκ, αποτελούμενο από μονταρισμένο υλικό αρχείου, επικαίρων, τσιτάτων και κινηματογραφικών αποσπασμάτων σχολιασμένων με φωνή off. Αντιφατικό, προκλητικό, απαιτητικά σινεφίλ, βαθιά πολιτικό και βαθύτερα ρομαντικό. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Βιβλίο της Εικόνας

Le Livre d'Image / The Image Book
3,5
  • Σινεφίλ
  • 2018
  • Διάρκεια: 88 '
  • Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ σχολιάζει τα αδιέξοδα του σύγχρονου πολιτισμού, εστιάζοντας στην παντοδυναμία της εικόνας και τη σχέση του δυτικού με τον αραβικό κόσμο.

Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα

Adieu au Langage
3,5
  • Σινεφίλ
  • 2014
  • Διάρκεια: 70 '
  • Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ένας άντρας και μια παντρεμένη γυναίκα έχουν σχέση. Χωρίζουν και ξαναβρίσκονται, αυτήν τη φορά έχοντας μαζί τους κι έναν αδέσποτο σκύλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.