Jurassic World: Κυριαρχία

2

Οι έννοιες της συνύπαρξης και της κυριαρχίας συγκρούονται μέσα από την επανάληψη της περιπετειώδους ιουρασικής συνταγής, η οποία κλείνει εδώ χωρίς κραδασμούς μια ακόμα τριλογία της κινηματογραφικής δεινοσαυρικής μυθολογίας.

Jurassic-World-Kiriarxia

Η κολοσσιαία επιτυχία του "Jurassic World" (2015), reboot της "Jurassic Park" τριλογίας, οδήγησε τους παραγωγούς στη δημιουργία ενός καινούριου σετ τριών ταινιών σε σεναριακή επιμέλεια Κόλιν Τρέβοροου και Ντέρεκ Κόνολι. Εναλλάσσοντας συνσεναριογράφους, οι δυο τους έφτιαξαν ένα κόσμο προβληματικής συνύπαρξης ανθρώπων και δεινοσαύρων, ο οποίος στην "Κυριαρχία" μετρά τέσσερα χρόνια από την καταστροφή του πάρκου Jurassic World στο νησί Νούμπλαρ. Οι προϊστορικοί γίγαντες αποτελούν πλέον κομμάτι της γήινης καθημερινότητας, η οποία προσπαθεί να αναπτύξει νέες συνήθειες "καλής γειτονίας", με την πολυεθνική Biosyn να πειραματίζεται πάνω στο γονιδίωμα των δεινοσαύρων που μαζεύει σε ένα τεράστιο, προστατευμένο πάρκο στις Άλπεις. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν ένα είδος γιγαντιαίων, μεταλλαγμένων ακριδών κάνει την καταστροφική εμφάνισή του στον αμερικανικό νότο και ταυτόχρονα η μικρή Μέισι Λόκγουντ, την οποία ο Όουεν και η Κλερ έχουν υπό την προστασία τους, απαχθεί. Όλοι οι ύποπτοι δρόμοι οδηγούν στην Biosyn, φέρνοντας ως τις καλά φρουρούμενες εγκαταστάσεις της την Κλερ, τον Όουεν, αλλά και τους επιστήμονες Έλι Σάτλερ, Άλαν Γκραντ και Ίαν Μάλκολμ του πρώτου "Jurassic Park".


Μετά το σκηνοθετικό διάλειμμα του "Jurassic World: Το Βασίλειο Έπεσε", στο οποίο τον αντικατέστησε ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, ο Κόλιν Τρέβοροου αναλαμβάνει να ολοκληρώσει την τριλογία με επική (146΄ διάρκεια) και συνάμα νοσταλγική διάθεση. Τονίζει έντονα τις έννοιες της συνύπαρξης και της κυριαρχίας – μια πολιτική νύξη που γίνεται εντονότερη στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής δεινοσαυρικής μυθολογίας – και φέρνει σε πρώτο πλάνο τις προμηθεϊκές διαστάσεις μιας ηθικά ανεξέλεγκτης τεχνολογίας. Από εκεί και πέρα εμπιστεύεται τυφλά την περιπετειώδη ιουρασική φόρμουλα, όπου στοιχεία θρίλερ (δεινόσαυροι εναντίον ανθρώπων) ενσωματώνονται σε μια πλοκή καταιγιστικής δράσης. Με αποκορύφωμα τη σεκάνς της Μάλτας, όπου η Βαλέτα προσφέρει το γραφικό σκηνικό, και με το τελευταίο κεφάλαιο να τραβάει και να τραβάει σε μάκρος επαναλαμβάνοντας τον εαυτό του, ο δεύτερος "Jurassic" κύκλος ολοκληρώνεται εδώ χωρίς απρόσμενες ανορθογραφίες, αναμένοντας την ταμειακή ετυμηγορία για μια ακόμα πιθανή σινε-επιστροφή στο Μεσοζωϊκό αιώνα.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 146΄. Διανομή: TULIP

Περισσότερες πληροφορίες

Jurassic World: Κυριαρχία

Jurassic World: Dominion
2
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 146 '
  • Κόλιν Τρέβοροου

Άνθρωποι και δεινόσαυροι συνυπάρχουν σε μια εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων, η οποία κινδυνεύει να χαθεί όταν ένα είδος γιγαντιαίων, μεταλλαγμένων ακριδών κάνει την καταστροφική εμφάνισή του στον αμερικανικό Νότο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.