Αντίστροφη μέτρηση για το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Τα highlights της διοργάνωσης με έδρα την Καλαμάτα η οποία παρουσιάζει αφιερώματα σε ξεχωριστούς και ανεξερεύνητους κινηματογραφιστές από την Αφρική και τον κόσμο.

o_pappous_mou_o_papaflessas «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας»

Μία από τις περιφερειακές κινηματογραφικές διοργανώσεις που χρόνο με το χρόνο εμπλουτίζει όλο και περισσότερο το πρόγραμμά του, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (8-17/4) με έδρα την Καλαμάτα, ανάβει φέτος τους προβολείς του για να παρουσιάσει ένα πραγματικά πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα το οποίο δίνει έμφαση σε ανεξερεύνητους κυρίως δημιουργούς.

Ξεχωρίζει, για παράδειγμα, το αφιέρωμα στη σκηνοθέτρια Νάταλι Χάλα από την Αυστρία, η οποία μάλιστα θα βρεθεί στην Καλαμάτα. Θα παρουσιαστούν συνολικά έξι ταινίες της, μεταξύ των οποίων και ο "Εφιάλτης των Σαμάνων". Ένα κινηματογραφικό ταξίδι σε τέσσερις αυτόχθονες λαούς και τους σαμάνους τους, το οποίο εξελίσσεται σε μια σημαντική καταγραφή της μάχης αυτών των πολιτισμών για επιβίωση. Από την άλλη, στο "Πουθενά", η Χάλα αφηγείται την ιστορία ενός μικρού αγοριού, ο οποίος επί τρεις εβδομάδες καταφέρνει να διαφεύγει των Ερυθρών Χμερ επιβιώνοντας μόνος σε μια βάρκα.

o_efialtis_ton_samanon
"Ο Εφιάλτης των Σαμάνων"

Η σκηνοθέτρια, επίσης, συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος ταινιών αφιερωμένων στην ισότητα. Εκεί, μεταξύ άλλων, βρίσκουμε την ελληνική μικρού μήκους "Girlhood" (Βάνια Τέρνερ & Μαρία Σιδηροπούλου). Σε αυτήν παρακολουθούμε τη ζωή τριών δεκαεπτάχρονων κοριτσιών όσο εκείνες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση ταυτόχρονα με την κοινωνική αποξένωση των lockdown και της καραντίνας.

girlhood_short_new
"Girlhood"

Έπειτα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε το αφιέρωμα στο σινεμά της υποσαχάριας Αφρικής, καθώς σπάνια προβάλλεται στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις ταινίες της ενότητας βρίσκουμε το ντοκιμαντέρ "I Am Samuel" (Πίτερ Μουρίμι), στο οποίο ένας άντρας στην Κένυα μετακομίζει από την επαρχία στο Ναϊρόμπι, όπου και καταφέρνει να εναρμονιστεί με τον πραγματικό εαυτό του. Ωστόσο, οι επιλογές του είναι βέβαιο πως δε θα αρέσουν στην αρτηριοσκληρωτικά οπισθοδρομική οικογένειά του. Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από έκθεση τελετουργικών μασκών, σε επιμέλεια του Φώτη Καγγελάρη.

i_am_samuel
"I Am Samuel"

Σημειώνουμε, επιπλέον, πως το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία με το ντοκιμαντέρ "Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας" της Κλεώνης Φλέσσα. Ένα υβριδικό φιλμ τεκμηρίωσης, το οποίο συνδυάζει αφήγηση σε animation, τα ιστορικά δεδομένα και τα προσωπικά βιώματα για να ψηλαφίσει την προσωπικότητα του ήρωα της Επανάστασης του ’21. Τέλος, μη ξεχνάτε πως μεγάλο μέρος του προγράμματος θα είναι διαθέσιμο ψηφιακά και δωρεάν στην πλατφόρμα peloponnisosdocfestival.com για τους θεατές εντός Ελλάδος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.