«Girlhood»: η αντιμετώπιση της εφηβείας μέσα από τα μάτια τριών κοριτσιών

Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από το Onassis Culture με θέμα την ενηλικίωση και επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.

«Girlhood»: η αντιμετώπιση της εφηβείας μέσα από τα μάτια τριών κοριτσιών

Το Onassis Culture παρουσιάζει το «Girlhood», ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από την Βάνια Τέρνερ και την Μαρία Σιδηροπούλου. Στόχος αυτών των νέων παραγωγών από το Ίδρυμα Ωνάση είναι η εξοικείωση του κοινού με τη πραγματικότητα, η γνωριμία με ιδιαίτερες προσωπικότητες και η εμβάθυνση σε αληθινά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας μέσω της παρατήρησης απλών, καθημερινών ανθρώπων. Το «Girlhood» επιχειρεί να προβάλει μία πτυχή αυτής της καθημερινότητας, συνδέοντας τους χαρακτήρες με ευρύτερα κοινωνικά θέματα.

Με φόντο το κέντρο της Αθήνας, παρακολουθούμε τη ζωή τριών δεκαεπτάχρονων κοριτσιών όσο εκείνες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση ταυτόχρονα με την κοινωνική αποξένωση των lockdown και της καραντίνας. Οι νεαρές πρωταγωνίστριες αρχίζουν να κατανοούν τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες και στερεότυπα που επικρατούν απέναντι στο γυναικείο φύλο μέσα σε μία πατριαρχικά διαμορφωμένη κοινωνία και προσπαθούν να βρουν στήριγμα η μία στην άλλη, κάνοντας όνειρα για το μέλλον και γνωρίζοντας καλύτερα τους εαυτούς τους.

«Girlhood»: η αντιμετώπιση της εφηβείας μέσα από τα μάτια τριών κοριτσιών - εικόνα 1

Οι Βάνια Τέρνερ και Μαρία Σιδηροπούλου τόνισαν ότι ήθελαν να προβάλλουν τις ανησυχίες και δυσκολίες με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπο ένα έφηβο κορίτσι στην τωρινή εποχή, ειδικά στην πανδημική περίοδο που διανύουμε: «Με την κάμερα να είναι ένας απλός παρατηρητής, στόχος μας ήταν να κινηματογραφήσουμε την καθημερινότητά τους χωρίς να παρεμβαίνουμε, να τις ακούμε χωρίς να τις κρίνουμε, με την πρόθεση να δείξουμε το πώς ο σεξισμός διεισδύει σε κάθε πτυχή της ζωής τους και να πυροδοτήσουμε ειλικρινείς συζητήσεις για το πώς μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα αγόρια σήμερα. Τα ζητήματα που θίγει η ταινία, όπως η ενηλικίωση, η σχέση με τα social media, οι διατροφικές διαταραχές, ο ρόλος και το performativity των φύλων κ.ο.κ., φανερώθηκαν οργανικά μέσα από τον χρόνο και τις συζητήσεις που κάναμε μαζί τους μπροστά στην κάμερα, τις περισσότερες φορές σαν έκπληξη. Αυτή είναι η μαγεία του ντοκιμαντέρ εξάλλου, αυτό είναι που σε κάνει να κολλάς».

Το 30λεπτο φιλμ έχει προβληθεί σε φεστιβάλ του εξωτερικού ενώ σύντομα κάνει πρεμιέρα στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Δείτε το τρέιλερ εδώ:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.