Έρχεται το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Προβολές από κοντά καθώς και online, αφιερώματα, εκθέσεις και σεμινάρια θα περιλαμβάνει και φέτος το πρόγραμμα του φεστιβάλ, όλα με ελεύθερη είσοδο.

Writing With Fire

Η όγδοη διοργάνωση του Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει αυτόν τον Απρίλιο (8-17) με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων, αφιερώματα, διαδικτυακές προβολές διαθέσιμες σε όλη την Ελλάδα, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συμπαραγωγές αλλά και "Ντοκιμαντέρ για όλους" με καθολικά προσβάσιμες προβολές! 

Το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας (Αριστομένους 33) καθώς και χώροι σε άλλες 11 πόλεις (Πάτρα, Αμαλιάδα, Άργος, Τρίπολη, Ναύπλιο, Σπάρτη, Φιλιατρά, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Δημητσάνα) ετοιμάζονται για να υποδεχτούν τις προβολές και δράσεις του Φεστιβάλ, οι οποίες και φέτος θα προσφέρονται δωρεάν, ακολουθόντας πάντα τις με τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19.

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ (8/4) θα προβληθεί, μεταξύ άλλων, το νέο ντοκιμαντέρ "Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας" (2022) σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κλεώνης Φλέσσα, μία παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, φορέα και διοργανωτή του Φεστιβάλ. Με γυρίσματα σε Τουρκία, Ρουμανία και Ουκρανία, αλλά και με τα κινούμενα σχέδια του Μπάμπη Αλεξιάδη να αποδίδουν όλα τα ιστορικά γεγονότα, το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τη διεύθυνση φωτογραφίας επιμελήθηκε η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ενώ την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Αρίων Γυφτάκης, ο οποίος και μαζί με τον Gabriele Milozzi, θα κλείσουν μουσικά την έναρξη του Φεστιβάλ, με μια συναυλία τζαζ και συνθέσεις εμπνευσμένες από τη μουσική και την ατμόσφαιρα του ντοκιμαντέρ. Ακολουθεί μια πρώτη ματιά στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας
"Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας"

Διεθνείς και Εγχώριοι Προσκεκλημένοι 

H Νάταλι Χάλα (Αυστρία) ανεξάρτητη παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτις σε διάφορες βραβευμένες παραγωγές, με θεματολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά θέματα. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα προβληθούν 5 ταινίες της, ενώ παράλληλα η δημιουργός θα παραδώσει masterclass στο Ναύπλιο, και θα επισκεφθεί και θα συνομιλήσει με τους μαθητές στα μουσικά σχολεία Άργους και Kαλαμάτας με αφορμή το ντοκιμαντέρ της  "Ο Διάδοχος του Λιστ" (The Heir of Lizst).

Ο Έρικ Κνούσντεν (Ηνωμένο Βασίλειο) Καθηγητής Μεθοδολογίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ο Ρόμπερτ Ρόμπαουτ (Ολλανδία), σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ για περισσότερα από 30 χρόνια, καταξιωμένος ομιλητής, συνιδρυτής και στέλεχος του προγράμματος DocNomads. 

Ο Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος, σκηνοθέτης ("Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς", "Allimonò") και διδάσκων στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας. 

Η Καλλιόπη Λεγάκη, σεναριογράφος και σκηνοθέτις στον χώρο του ντοκιμαντέρ και της μικρού μήκους ταινίας, με συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αποδέκτης πολλών βραβείων και διακρίσεων.

I Am Belmaya
"I Am Belmaya"

Αφιερώματα


10 ταινίες ντοκιμαντέρ συνθέτουν το αφιέρωμα "Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής", με θέματα όπως η αποικιοκρατία και οι επιπτώσεις της, ο υποσιτισμός, οι Τέχνες, ο εθελοντισμός, οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Κονγκό, ο Καναδάς, η Κένυα, η Μπουργκίνα Φάσο και οι ΗΠΑ. Επιπλέον, το καθιερωμένο αφιέρωμα του Φεστιβάλ στην Ισότητα περιλαμβάνει φέτος 11 ταινίες από όλο τον κόσμο, που θα αξιολογηθούν από Διεθνή Κριτική Επιτροπή, την οποία απαρτίζουν η Νάταλι Χάλα, ο Ρόμπερτ Ρόμπαουτ και η Καλλιόπη Λεγάκη. 

Παράλληλα, από φέτος το Φεστιβάλ προσφέρει "Ντοκιμαντέρ για Όλους". Ο νέος θεσμός επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική αναπηρία, να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH. 

Διαδικτυακές Προβολές


25 επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος θα προβληθούν δωρεάν στην πλατφόρμα peloponnisosdocfestival.com από τις 8/4 στις 10π.μ., μέχρι τις 18/4 στις 12μ.μ. Ισχύει περιορισμένος αριθμός θεάσεων και απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέαση είναι να βρίσκεστε εντός Ελλάδας.

Παράλληλες Δράσεις

Εκθεση Τελετουργικών Μασκών 
Στο πλαίσιο του φετινού ειδικού αφιερώματος "Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής", θα λειτουργεί από τις 3 έως τις 13 Απριλίου έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και Ψυχοπαθολόγου/καθηγητή, Φώτη Καγγελάρη, που διαθέτει, ίσως, τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο. Ο ίδιος, μάλιστα, θα βρεθεί στην Καλαμάτα και θα δώσει διάλεξη με θέμα "Τελετουργικές Μάσκες, Ψυχαναλυτικές και Καλλιτεχνικές Επισημάνσεις". 

Σεμινάριο "Δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ" από τον Ρόμπερτ Ρόμπαουτ
Το θέμα της Αφρικής θα απασχολήσει και το σεμινάριο του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρόμπαουτ, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Σωματείο Ελλήνων Διευθυντών Φωτογραφίας. Δώδεκα μεταπτυχιακοί φοιτητές θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ με πορτραίτα καλλιτεχνών αφρικανικής καταγωγής, που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.

Κινηματογραφικό Εργαστήρι "StoryLab” 
Φοιτητές από τρία διαφορετικά πανεπιστήμια της Ελλάδας θα κληθούν να φτιάξουν ταινίες μικρού μήκους, υπό την καθοδήγηση του Βρετανού σκηνοθέτη Έρικ Κνάσντεν και του καθηγητή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιάκωβου Παναγόπουλου. Το εργαστήριο υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 
Τις παράλληλες δράσεις ολοκληρώνουν: 

●    το Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας, (απευθύνεται στο ευρύ κοινό) με την Αρχαιολόγο, Δέσποινα Ευγενίδου, 

●    το Masterclass "Το Φως στις Παραστατικές Τέχνες" (απευθύνεται στους φοιτητές Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο) με την διακεκριμένη σχεδιάστρια Φωτισμού Θεάτρου και Κινηματογράφου, Κατερίνα Μαραγκουδάκη, και

●    το Εργαστήριο του ΕΚΟΜΕ, "Το Ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση" που απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Για τους μικρούς σινεφίλ


Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν  24 νέα ντοκιμαντέρ και 2 εκπαιδευτικά σεμινάρια για το περιβάλλον, την Ιστορία, την κοινωνία και πολλά ακόμη εκπαιδευτικά θέματα, από 9 έως 17 Απριλίου. Η πρωινή ζώνη 9π.μ. με 1μ.μ. θα λειτουργεί αποκλειστικά για σχολεία και θα λάβει χώρα στην Καλαμάτα αλλά και σε Πάτρα, Τρίπολη, Ακράτα, Αμαλιάδα, Άργος, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Σπάρτη και Φιλιατρά. Επιπλέον, σεμινάρια υπό τη μορφή περιπάτου στη Φύση, με εισηγήτρια τη Στεφανία Χαρίτου (Διδάκτωρ ΜΜΕ) για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου και άτομα με μέτρια νοητική υστέρηση, θα πραγματοποιηθούν σε Καλαμάτα, Τρίπολη και Ξυλόκαστρο, ενώ σεμινάριο animation με φιγούρες από πλαστελίνη, υπό την επίβλεψη του Ιταλού σκηνοθέτη, Τόμας Κάνστλερ, θα πραγματοποιηθεί ειδικά για παιδιά Δημοτικού και άτομα με μέτρια νοητική αναπηρία, σε Καλαμάτα και Ξυλόκαστρο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.