"Άχαστο" arthouse σινεμά δωρεάν στο Kino Athens

Η νέα δραστήρια κινηματογραφική ομάδα με έδρα το Bios παρουσιάζει ταινίες που έχουν συζητηθεί αλλά δεν πήραν διανομή στην Ελλάδα.

Ο Ράντου Ζούντε γράφει ξανά τη ρουμάνικη ιστορία με «Κεφαλαία Γράμματα»

Ταινίες που δεν έχουν προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα, άλλες που προκάλεσαν φεστιβαλικό σούσουρο και μετά δεν πήραν ποτέ διανομή, αλλά και αφιερωμάτα σε ενδιαφέροντες δημιουργούς προσφέρει η νέα κινηματογραφική πρωτοβουλία της πόλης Kino Athens.

Η δραστήρια ομάδα με έδρα το Bios εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβρη, όταν μια φορά την εβδομάδα για ένα μήνα παρουσίασε φρέσκα ταλένα του πορτογαλικού σινεμά. Ακολούθησε, το Δεκέμβρη, η Γαλλία με σπουδαία φιλμ όπως τα "Άγρια Αγόρια" (2017) του Μπερτράν Μαντικό, για να πάρει μπρος ξανά ο προβολέας του Kino Athens το Φεβρουάριο.

bait_movie
"Δόλωμα"

Αυτόν το μήνα, λοιπόν, παρουσιάζονται συνολικά τέσσερεις ταινίες, εκ των οποίων κάποιες ίσως είναι γνώριμες στους σινεφίλ. Αρχής γενομένης απόψε (3/2) με το ασπρόμαυρο "Δόλωμα" (2019). Το γυρισμένο σε φιλμ 16mm δράμα του Μαρκ Τζένκιν, εκτός του ότι φιγούραρε σε πολλές λίστες έγκριτων περιοδικών με τα καλύτερα εκείνης της χρονιάς, απέσπασε επιπλέον βραβείο BAFTA καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Καθόλου αμελητέο επίτευγμα...

Τη σκυτάλη παίρνει στις 10/2 ο αγαπημένος του "α" Ράντου Ζούντε, με την ταινία που γύρισε πριν από το βραβευμένο με Χρυσή Άρκτο "Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό" (2021). Το "Με Κεφαλαία Γράμματα" (2020) τοποθετείται στη Ρουμανία των αρχών της δεκαετίας του '80, όταν τέθηκαν τα θεμέλια της εξέγερσης ενάντια στον παντοδύναμο ακόμα Τσαουσέσκου. Συγκεκριμένα η υπόθεση αφορά την περίπτωση του έφηβου Μούγκου Καλινέσκου, ο οποίος έγραψε πάνω από 20 συνθήματα με κιμωλία προκαλώντας την οργή της μυστικής αστυνομίας (της διαβόητης Σεκουριτάτε), η οποία όταν τελικά τον συνέλαβε φρόντισε να τσακίσει τη ψυχολογία του και να "καταδικάσει" σε περιθωριοποίηση την οικογένειά του. Είχαμε παρακολουθήσει την ταινία στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και είχαμε αναφερθεί διεξοδικά σε αυτήν, εδώ.

los_conductos
"Οι Αρωγοί"

Έπειτα, στις 17/2, προβάλλονται οι "Αρωγοί" (Καμίλο Ρεστρέπο, 2020). Το φιλμ περιστρέφεται γύρω από τον Πίνκι, έναν εργαζόμενο σε εργοστάσιο παραγωγής T-shirt του Μεντεγίν, ο οποίος έχει μόλις ξεφύγει από τα δεσμά μιας παράξενης θρησκευτικής αίρεσης. Παρά τις προσπάθειές του να βάλει σε μια τάξη τη ζωή του, οι έντονες και βίαιες αναμνήσεις από το παρελθόν το στοιχειώνουν, οδηγώντας τον στο μονοπάτι της εκδίκησης.

maria_kourkouta
Η Μαρία Κουρκούτα

Τέλος, στις 24/2, θα έχει την τιμητική της η καλλιτέχνιδα Μαρία Κουρκούτα. Το Kino Athens παρουσιάζει μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους της σκηνοθέτριας, στις οποίες βασικό υλικό είναι το φιλμ 16 χιλιοστών. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Υπενθυμίζουμε πως η είσοδος στο Bios είναι ελεύθερη, υπάρχει όμως και μια γευστική εναλλακτική. Όσοι το επιθυμούν, με μια προκράτηση και 12.50€ μπορούν να απολαύσουν το μπέργκερ μενού του Chez Bios

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.