Αλλού, Παντού

3,5

Αποσπασματικές διηγήσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις συνδυάζονται αντιστικτικά με εικόνες από κάμερες παρακολούθησης απ’ όλο τον κόσμο.

Αλλού, Παντού

Απευθυνόμενο σε υπομονετικούς κι εκπαιδευμένους σινεφίλ, το «Αλλού, Παντού» της Γαλλίδας Ιζαμπέλ Ινγκόλντ και της Γαλλοβραζιλιάνας Βιβιάν Περελμουτέ επιχειρεί μια διαφορετική ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση του μεταναστευτικού προβλήματος από αυτήν του καταγραφικού ρεπορτάζ. Κρατώντας ως αφηγηματικό άξονα το περιπετειώδες ταξίδι του Σαχίν (τον οποίο οι σκηνοθέτιδες πρωτοσυνάντησαν στην Αθήνα), ενός εικοσάχρονου Ιρανού που εγκατέλειψε την πατρίδα του για το Λονδίνο, δουλεύουν αντιστικτικά εικόνα και ήχο. Έτσι, αποσπασματικές διηγήσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις προσπαθούν να συνθέσουν, άτακτα και κομματιαστά, άλλη μία προσφυγική οδύσσεια, ενώ πλάνα από κάμερες παρακολούθησης απ’ όλο τον κόσμο εναλλάσσονται στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Αλλού, Παντού - εικόνα 1

Εικόνες που παρατηρούν από ψηλά ανθρώπους και (αστικά) τοπία την ώρα που σκέψεις και συναισθήματα προσπαθούν να εκφραστούν μέσα από μηχανήματα, ενώ σύνορα, θεσμοί και νόμοι υψώνουν εμπόδια. Καθώς μια συγκινητική ιστορία ξετυλίγεται (μέσα από τη διήγηση / αναπαράστασή της), μια καινούργια, αποκαλυπτική πραγματικότητα γεννιέται από μια ποιητική, τολμηρή και πολιτική κινηματογραφική πρόταση –χωρίς την παραμικρή ουμανιστική ρητορική– για τη μετανάστευση, την εξουσία και την ανθρώπινη επικοινωνία.

Βέλγιο. 2020. Διάρκεια: 63΄ Διανομή: ETHNOFEST.

Περισσότερες πληροφορίες

Αλλού, Παντού

Ailleurs, Partout
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2020
  • Διάρκεια: 62 '
  • Βίβιαν Πέρελμουτερ

Ένας νεαρός άνδρας σ’ ένα δωμάτιο κάπου στην Αγγλία. Σε μια οθόνη υπολογιστή, εικόνες απ’ όλο τον κόσμο. Παράλληλα, η αφήγηση του περιπετειώδους ταξιδιού του Σαχίν, ενός εικοσάχρονου Ιρανού που εγκατέλειψε την πατρίδα του μόνος, ξετυλίγεται σε κομμάτια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.