Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό

3,5

Όταν ένα ερωτικό βίντεό της διαρρέει στο διαδίκτυο, μια καθηγήτρια καλείται σε συνέλευση γονέων του σχολείου με την απειλή της απόλυσης.

Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό

Κάθε ταινία του Ράντου Ζούντε είναι και μια (ευχάριστη) έκπληξη. Παιδί κι αυτός της ρεαλιστικής σχολής, η οποία στα μέσα της δεκαετίας του ’00 έβαλε την Ρουμανία στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη, διαφοροποιήθηκε γρήγορα από την ντοκιμαντερίστικη αισθητική της. Υιοθέτησε διαφορετικά στιλ αφήγησης, ξεκινώντας από το ασπρόμαυρο… γουέστερν «Άφεριμ!» και φτάνοντας στην μπρεχτική αναπαράσταση της αληθινής ανάκρισης ενός μαθητή από την αστυνομία του Τσαουσέσκου στο «Uppercase Print», χωρίς όμως ποτέ να χάσει το σαρκαστικό χιούμορ και τη διεισδυτική κοινωνική ματιά του. Με διαφορετική κάθε φορά πρόφαση επιστρέφει στη βαλκανική πραγματικότητα μιας χώρας σε μετατραυματικό –και μετακομμουνιστικό– σοκ, συνδέοντας θεσμικές καταστάσεις, συλλογικές πεποιθήσεις και ατομικές συμπεριφορές με διαδρομές που έρχονται μέσα από την ιστορία, την ανθρωπογεωγραφία, ακόμα και τη γλώσσα.

Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό - εικόνα 1

Όπως προδιαθέτει ο αντισυμβατικός τίτλος της τελευταίας του ταινίας, ο οποίος στα ρουμάνικα κάνει και ρίμα, το βραβευμένο με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου «Ατυχές Πήδημα…» είναι μια σοβαρότατη, αλλά ελάχιστα σοβαροφανής προσπάθεια καταγραφής κι ανάλυσης της σύγχρονης ρουμανικής καθημερινότητας. Ως διηγηματική αφορμή στέκεται ένα οικιακό sex tape μιας καθηγήτριας, το οποίο διαρρέει στο διαδίκτυο, κινητοποιώντας άμεσα τη διευθύντρια του σχολείου και τους γονείς των μαθητών της, οι οποίοι κανονίζουν από κοινού έκτακτη συνέλευση. Ο Ράντου Ζούντε μάς προετοιμάζει γι’ αυτήν, αφιερώνοντας το πρώτο από τα τρία μέρη του φιλμ (το sex tape αποτελεί τον explicit πρόλογο), χωρισμένο σε αντίστοιχα κεφάλαια, παρακολουθώντας την αμήχανη, μα αποφασισμένη ηρωίδα μας να διασχίζει το Βουκουρέστι πηγαίνοντας στη συγκέντρωση.

Πρόκειται για μικρού μήκους σάτιρα της συλλογικής μισαλλοδοξίας, αδιαφορίας και απανθρωποποίησης που κυριαρχεί στους δρόμους της ρουμανικής πρωτεύουσας (η αθηναϊκή πραγματικότητα απέχει μόνο λίγους… πόντους), σκηνοθετημένη θαρρείς από τον Βαλκάνιο Ζακ Τατί. Η κάμερα του Ζούντε την αναδεικνύει με ξεκαρδιστικά πικρό τρόπο, άλλοτε υπογραμμίζοντάς την διπλά κι άλλοτε απλώς υπονοώντας την, καθώς η κάμερά του απομακρύνεται συχνά από τη «δράση» και καδράρει αδιάφορα(;) πινακίδες, οδικά σήματα, υπαίθριες διαφημίσεις, προσόψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων και μοδάτων μαγαζιών.

Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό - εικόνα 2

Όλα όσα όμως συμβαίνουν στους δρόμους του Βουκουρεστίου ωχριούν μπροστά στη φαρσική παράνοια που θα επικρατήσει στη συγκέντρωση, ένα μίνι θεατρικό του παραλόγου, για το οποίο ο Ζούντε μας έχει προετοιμάσει με ένα ιντερμέδιο-«εγκυκλοπαιδικό λεξικό» δοκιμιακού και ιστορικού χαρακτήρα, όπου κανένας εθνικός θεσμός δεν μένει όρθιος. Σπρώχνοντας τη θεόπικρη σάτιρά του στα άκρα, τσαλαβουτώντας με παιχνιδιάρικη αθωότητα και ιερόσυλη τόλμη στο γκροτέσκο, σαρκάζοντας κάθε ψευτομαρξιστική, ηρωικοπατριωτική και φιλελεύθερη αγκύλωση, δοκιμάζει στο τέλος ακόμα και τις αντοχές του ίδιου του θεατή, επιστρατεύοντας τρία(!) άκρως παρωδιακά φινάλε τα οποία αποδομούν και το έσχατο ιδεολογικό ή αφηγηματικό ταμπού.

Ρουμανία, Τσεχία, Λουξεμβούργο. 2021. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό

Babardeala cu Bucluc sau Porno Balamuc
3,5
  • Σινεφίλ
  • 2021
  • Διάρκεια: 106 '
  • Ράντου Ζούντε

Όταν ένα ερωτικό βίντεό της διαρρέει στο διαδίκτυο, μια καθηγήτρια καλείται σε συνέλευση γονέων του σχολείου με την απειλή της απόλυσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.