Φρανσουά Οζόν, Λαμπέρ Γουιλσόν και πλήθος ταινιών στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Η ανοιξιάτικη σινε-διοργάνωση επιστρέφει διαδικτυακά με ένα δυνατό και πολύπλευρο πρόγραμμα προβολών.

Φρανσουά Οζόν, Λαμπέρ Γουιλσόν και πλήθος ταινιών στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Ένας χρόνος απουσίας ήταν αρκετός για το αγαπημένο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο επιστρέφει στις 6 με 14 Απριλίου για την 21η διοργάνωσή του μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του θεσμού (https://festivalfilmfrancophone.gr/) αλλά και του virtual κινηματογράφου του Γαλλικού Ινστιτούτου (https://cinema.ifg.gr/). Αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους θέασης των ταινιών θα βρείτε εδώ.

Φρανσουά Οζόν, Λαμπέρ Γουιλσόν και πλήθος ταινιών στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - εικόνα 1
«Ντε Γκωλ»

Η online διεξαγωγή δεν απέτρεψε τους ιθύνοντες του φεστιβάλ από το να στήσουν ένα πολύπλευρο και σινεφιλικά γοητευτικό πρόγραμμα. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο φέτος αποτελείται από τρεις ταινίες. Ξεχωρίζει η νέα ταινία του πολυβραβευμένου Φρανσουά Οζόν με τίτλο «Καλοκαίρι του '85». Πρόκειται για ένα νοσταλγικό και ταυτόχρονα σκοτεινό δράμα, με πρωταγωνιστή ένα 16χρονο ο οποίος ερωτεύεται ένα μεγαλύτερό του αγόρι κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά η σχέση τους θα πάρει μια απροσδόκητη επικίνδυνη τροπή. Έπειτα, ο διάσημος από τη συμμετοχή του στο «Matrix» Λαμπέρ Γουίλσον, ενσαρκώνει το στρατηγό Σαρλ ντε Γκωλ στο βιογραφικό φιλμ «Ντε Γκωλ» του Γκαμπριέλ λε Μπομάν, το οποίο αποτελεί και την ταινία έναρξης του φεστιβάλ. Την τριάδα συμπληρώνει το βραβευμένο με Σεζάρ καλύτερου ηθοποιού (Σαμί Μπουατζιλά) «Ένας Γιος» (Μεχντί Μπαρσαουί). Η υπόθεση αφορά μια οικογένεια από την Τυνησία που δίνει μια μάχη για να σώσει το παιδί της όταν γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Να σημειώσουμε εδώ πως όλοι οι σκηνοθέτες θα είναι διαθέσιμοι για συζήτηση με το κοινό, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες που θα βρείτε εδώ.

Φρανσουά Οζόν, Λαμπέρ Γουιλσόν και πλήθος ταινιών στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - εικόνα 2
«Ένας Γιος»

Όπως κάθε χρόνο, ξεχωριστό ενδιαφέρον συγκεντρώνει το Πανόραμα της διοργάνωσης, όπου βρίσκονται αυτήν τη φορά 18 ταινίες, μία μάλιστα με ελληνικό ενδιαφέρον. Στο κοινωνικό δράμα «Αύριο Περνάω Απέναντι» (Σεπιντέ Φαρσί), πρωταγωνιστεί η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, στο ρόλο μιας αστυνομικού που παλεύει να ανταπεξέλθει οικονομικά ενώ αναθρέφει μόνη την έφηβη κόρη της. Η ζωή της θα έρθει άνω-κάτω, όταν κληθεί να βοηθήσει ένα πρόσφυγα από τη Συρία. Ξεχωρίζουμε ακόμα τη νέα ταινία της ταλαντούχας Βαλερί Ντονζελί («Πολεμώντας για τη Νίκη») η οποία βρίσκεται μπροστά και πίσω από την κάμερα στην κωμωδία «Νοτρ Νταμ», υποδυόμενη μια αρχιτεκτόνισσα η οποία ύστερα από μια παρεξήγηση ανακηρύσσεται νικήτρια του διαγωνισμού για την αναμόρφωση της πλατείας όπου βρίσκεται η εμβληματική Παναγιά των Παρισίων. Θα προτείναμε, ακόμη, να μην προσπεράσετε τη βραβευμένη στην Μπερλινάλε αντισυμβατική κωμωδία «Effacer l'Historique» (Μπενουά Ντελεπίν & Γκουστάβ Κερβέρν), όπου το ίντερνετ γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός μιας παρέας από ονειροπόλους losers λίγο πριν τη μέση ηλικία.

Φρανσουά Οζόν, Λαμπέρ Γουιλσόν και πλήθος ταινιών στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - εικόνα 3
«Αύριο Περνάω Απέναντι»

Από το Πανόραμα δε λείπουν οι ταινίες με πρωταγωνιστές καταξιωμένους Γάλλους σταρ. Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ συναντιέται ξανά με το γνωστό προβοκατόρικο συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ στη «Θαλασσοθεραπεία» (Γκιγιόμ Νικλού), οκτώ χρόνια μετά την πρώτη συνύπαρξή τους επί της οθόνης στην «Απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ» - επίσης σε σκηνοθεσία του Νικλού. Εν συνεχεία, η Ντελφίν Λερισέι κινηματογραφεί τις Κλεμάνς Ποεζί και Λετίσια Κάστα στο οικογενειακό δράμα «Πέρα απ' τον Ορίζοντα», ενώ η Εμανουέλ Ντεβός πρωταγωνιστεί στην κωμωδία «Τα Αρώματα» (Γκρεγκορι Μαν) ως μία ντίβα και πανίσχυρη προσωπικότητα του κόσμου της αρωματοποιίας. Εδώ ίσως κάποιοι θυμηθούν το αφιέρωμα «Άρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα» που είχε οργανώσει το φεστιβάλ πριν από δύο χρόνια.

Φρανσουά Οζόν, Λαμπέρ Γουιλσόν και πλήθος ταινιών στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - εικόνα 4
«Effacer l'Historique»

Η λευκή κάρτα του Γαλλόφωνου για αυτήν τη χρονιά δίνεται στο παριζιάνικο φεστιβάλ Champs-Élysées, που γιορτάζει δέκα χρόνια κινηματογραφικής παρουσίας. Τέσσερις είναι οι ταινίες που προβάλλει στο πρόγραμμα, όλες τους ανεξάρτητες και σκηνοθετημένες από δημιουργούς που αξίζει να ανακαλύψετε. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής: «Ντάνιελ, το Ξύπνημα της Άνοιξης» (Μαρίν Ατλάν), «Παραμύθια του Ιούλη» (Γκιγιόμ Μπρακ), «Ετών Δεκατεσσάρων» (Μπάρμπαρα Καρλότι) και «Η Ακαδημία της Ευτυχίας» (Καόρι Κινοσίτα & Αλέν Ντελά Νέγκρα).

Φρανσουά Οζόν, Λαμπέρ Γουιλσόν και πλήθος ταινιών στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - εικόνα 5
«Οι Εραστές της Γέφυρας»

Το κεντρικό αφιέρωμα της 21ης διοργάνωσης έχει τίτλο «Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις» και δίνει έμφαση στις γαλλικές ταινίες που επέλεξαν γνωστοί Έλληνες σκηνοθέτες. Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη («Attenberg») διαλέγει το «Στους Έρωτές μας» (Μορίς Πιαλά), ο Γιάννης Οικονομίδης («Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς») το «Δε Φιλώ... Στο Στόμα» (Αντρέ Τεσινέ), ο Πάνος Χ. Κούτρας («Xenia») το «Mouchette» (Ρομπέρ Μπρεσόν), ο Σύλλας Τζουμέρκας («Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών») τον «Άγνωστο της Λίμνης» (Αλέν Ζουιροντί), ο Χρήστος Νίκου («Μήλα») τους «Εραστές της Γέφυρας» (Λεός Καράξ), η Στέλλα Θεοδωράκη («Ελεύθερο Θέμα») την «Περιφρόνηση» (Ζαν-Λικ Γκοντάρ), η Ευαγγελία Κρανιώτη («Obscuro Barroco») το «Σταθμό Αποχαιρετισμού» (Κρις Μαρκέρ) και η Εύα Στεφανή («Μέρες και νύχτες με τη Δήμητρα Κ.») το «Στην Τύχη ο Μπαλταζάρ» (Ρομπέρ Μπρεσόν).

Φρανσουά Οζόν, Λαμπέρ Γουιλσόν και πλήθος ταινιών στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - εικόνα 6
«Καλάμιτι, το Κορίτσι Συμφορά»

Τέλος, το φεστιβάλ δεν ξεχνά τους νεαρούς σινεφίλ, για τους οποίους υπάρχει το ειδικό τμήμα Νεανικές Προβολές. Εκεί θα βρείτε φιλμ όλων των ειδών, αν και την προσοχή «κλέβει» το animation «Καλάμιτι, το Κορίτσι Συμφορά» (Ρεμί Σαϊέ). Το φιλμ βραβεύτηκε στο σημαντικότερο φεστιβάλ για ταινίες κινουμένων σχεδίων, στο Ανεσί, και αφορά μια κοπέλα που καλείται να προστατέψει την οικογένειά της, όταν το ταξίδι τους στη Δύση για ένα καλύτερο μέλλον ανατρέπεται εξαιτίας του τραυματισμού του πατέρα της.

Το εισιτήριο για ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος κοστίζουν €4 και είναι διαθέσιμες μόνο συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Όλες οι υπόλοιπες ταινίες κοστίζουν €3 και είναι διαθέσιμες καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων. Όταν πατήσετε «play» για να ξεκινήσετε τη θέαση μιας ταινίας, έχετε 48 ώρες για να την ολοκληρώσετε. Τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου σταματούν αυτόματα όλες οι θεάσεις. Σε περιορισμένο αριθμό διατίθενται πακέτα εισιτηρίων σε προνομιακή τιμή για ενότητες του φεστιβάλ. Η προπώληση ξεκινά Δευτέρα 5 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Πρόθεση του φεστιβάλ είναι οι δράσεις του να μην περιοριστούν online, αλλά μόλις ανοίξουν οι κινηματογράφοι να επιστρέψει στην πόλη με δια ζώσης προβολές. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης και καλές ταινίες!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.