Κυκλοφορεί online παγκοσμίως ο βραβευμένος «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή

Η τρίτη ταινία του ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη φτάνει σε όλες τις οθόνες του κόσμου.

Κυκλοφορεί online παγκοσμίως ο βραβευμένος «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτη πορεία στους κινηματογράφους, η οποία ωστόσο ανατράπηκε από την έλευση της πανδημίας που οδήγησε στο κλείσιμο των σινεμά.

Από τις 19 έως τις 31/3 όμως, η τρίτη ταινία του ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη επιστρέφει διαδικτυακά, καθώς κυκλοφορεί online μέσω του viva.gr χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Ο «Απόστρατος» αποτελεί μία από τις σπάνιες φορές που το ελληνικό σινεμά καταφέρνει να ισορροπήσει ιδανικά την arthouse αισθητική με το άνοιγμα σε ένα μαζικό κοινό. Μάλιστα, η ταινία είναι φτιαγμένη για να συγκινήσει όσο και να οδηγήσει σε ζωηρές συζητήσεις. Και αυτό επειδή ο κεντρικός ήρωας Άρης (Μιχάλης Σαράντης) είναι ένας τριαντάρης ο οποίος, βλέποντας τις επιχειρηματικές απόπειρές του να καταρρέουν, αναγκάζεται να επιστρέψει στο σπίτι του πεθαμένου στρατιω­τικού παππού του. Αποκτά εμμονή μαζί του, με τις στολές και τα παράσημά του, αρχίζοντας σταδιακά να υιοθετεί το στιλ και τη συμπεριφορά του. Όλα αυτά μέχρι να ανακαλύψει το καλά κρυμμένο μυστικό του.

Κυκλοφορεί online παγκοσμίως ο βραβευμένος «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή - εικόνα 1

Στην κριτική του για την ταινία, ο Χρήστος Μήτσης έγραφε μεταξύ άλλων: «Αναγνωρίσιμες καταστάσεις, ρεαλιστικοί διάλογοι και ζωντανοί χαρακτήρες μετατρέπουν τις περιπέτειες του Άρη σε ένα κινηματογραφικά ορθογραφημένο σχόλιο πάνω στην καθημερινότητα της κρίσης, το οποίο είναι φιλικό προς το μεγάλο κοινό και ταυτόχρονα πρωτότυπο ως προς το πολιτικο-ιστορικό σχόλιό του. Διότι όλα όσα περιτριγυρίζουν τον ήρωα (η συνοικία του Παπάγου, ο στρατιωτικός παππούς, ο κομμουνιστής φίλος του) φέρνουν στο προσκήνιο μια αόρατη αντιπαράθεση που βιώνει, λόγω των πρόσφατων κοινωνικών αναταραχών, η Ελλάδα: τη σχέση της με το παρελθόν – ο Εμφύλιος, η Μεταπολίτευση, οι πασοκικές παχιές αγελάδες και η σύνδεσή τους με το χρεοκοπημένο παρόν».

Ασυγκίνητος από τον «Απόστρατο» δεν έμεινε ούτε ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν («Γλυκό Πεπρωμένο»), ο οποίος έχει δηλώσει σχετικά:: «Μία ταινία για τη σχέση μας με την οικογένεια, την ιστορία, την πολιτική. Συγκινητική, γεμάτη χιούμορ. Η υποκριτική της είναι δουλεμένη στη λεπτομέρεια, οι προσωπικές αποκαλύψεις των χαρακτήρων αναδύονται αβίαστα, συγκινούν. Ταινία υπέροχα γυρισμένη με ματιά καθαρή, γεμάτη δύναμη. Η αισθητική των χώρων εξαίσια, όπως κι η δουλειά στο σχεδιασμό του ήχου».

Κυκλοφορεί online παγκοσμίως ο βραβευμένος «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή - εικόνα 2

Ο ίδιος ο Μαυροειδής, ο οποίος για το σενάριό του απέσπασε βραβείο Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, στη συνέντευξή του στο «α», μοιράστηκε τις σκέψεις του για το πολιτικό κομμάτι της ταινίας: «Όταν κοιτάμε τις ιδεολογίες από απόσταση παραβλέπουμε τη βιωματική διάστασή τους και τα συναισθήματα που εμπλέκονται. Εάν όμως επικεντρωθεί κάποιος σε μεμονωμένες περιπτώσεις, του εμφυλίου για παράδειγμα, τις περισσότερες φορές προηγείται μια σειρά από εμπειρίες που ωθούν έναν άνθρωπο προς μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Υπάρχουν φορές που προσωπικά και συναισθηματικά κίνητρα προηγούνται μιας ιδεολογικής "πανοπλίας"».

Το κόστος θέασης της ταινίας είναι €5,5 και οδηγίες για την αγορά εισιτηρίων μπορείτε να βρείτε στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Ο «Απόστρατος» προβάλλεται συγκεκριμένες ώρες, τις εξής:
00.00 / 03.00 / 06.00 / 08.00 / 11.00 / 18.00 / 21.00

Μετά την ώρα έναρξης της ταινίας, ο θεατής έχει περιθώριο να την παρακολουθήσει για ακόμα 4 ώρες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.