Η ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου είναι η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ

Το φιλμ με executive producer την Κέιτ Μπλάνσετ επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα επόμενα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Η ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου είναι η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ

Μια θέση στα επόμενα βραβεία Όσκαρ, στην κατηγορία καλύτερης διεθνούς ταινίας, διεκδικεί ο Χρήστος Νίκου με το φιλμ «Μήλα».

Ο σκηνοθέτης το περασμένο καλοκαίρι είδε την ταινία του να γίνεται η πρώτη που «ανοίγει» το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα Ορίζοντες στο Φεστιβάλ Βενετίας. Μια παγκόσμια πρεμιέρα που άνοιξε το δρόμο για μια πολύ καλή διεθνή πορεία, η οποία συνοδεύτηκε από πωλήσεις σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο. Λίγους μήνες μετά, τη στήριξη στην ταινία εξέφρασε έμπρακτα η διπλά οσκαρική ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία ανέλαβε προσωπικά την προώθηση της ταινίας στις ΗΠΑ ως executive producer. Ενδεικτικό του πόσο άρεσε στην ηθοποιό η ταινία το γεγονός πως τη χαρακτήρισε «μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία», προτού σχολιάσει τα «Μήλα» ως «μοναδικό όσο και πρωτότυπο ντεμπούτο» το οποίο είναι περήφανη να εκπροσωπήσει «βοηθώντας να μοιραστεί το χιούμορ, η ζεστασιά και η μοναδική αυτή ματιά για τον κόσμο εκεί έξω».

Τα «Μήλα» επικράτησαν κατά πλειοψηφία μετά από διεξοδική συζήτηση των μελών της αρμόδιας επιτροπής, σύμφωνα με το δελτίο τύπου όπου διευκρινίζεται πως η ταινία «επελέγη για την καλή φωτογραφία, την οικουμενικότητα και την επικαιρότητα του θέματος που τη διακρίνει».

Η ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου είναι η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ - εικόνα 1

Με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη και παρτενέρ του τη Σοφία Γεωργοβασίλη, η υπόθεση της ταινίας άθελά της ηχεί ανατριχιαστικά οικεία, καθώς περιστρέφεται γύρω από μια καθόλου συνηθισμένη επιδημία. Μόνο που εδώ αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους είναι πως προσβάλλονται από αιφνίδια αμνησία, θύμα της οποίας πέφτει και ο 40χρονος κεντρικός ήρωας. Για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του ξεκινά ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο βασίζεται στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων αποστολών. Αφού αρχίσει να τις διεκπεραιώνει, θα γνωρίσει μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα το παρελθόν του έρχεται να τον στοιχειώσει.

Τα «Μήλα» κάνουν τις επόμενες μέρες ελληνική πρεμιέρα στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου μάλιστα διεκδικούν το Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς η ταινία συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα.

Αυτή είναι η πρώτη ταινία του Χρήστου Νίκου, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθετών όπως ο Γιώργος Λάνθιμος («Κυνόδοντας», «Η Ευνοούμενη») και ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («Πριν τα Μεσάνυχτα», «Μεγαλώνοντας»).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.