Πέθανε ο πολυσχιδής Βρετανός ηθοποιός Ίαν Χολμ

Ήταν διάσημος για τους ρόλους του σε ταινίες – ορόσημα όπως «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» ενώ άφησε το στίγμα του και στο θεατρικό σανίδι.

Πέθανε ο πολυσχιδής Βρετανός ηθοποιός Ίαν Χολμ

Ένας από τους πλέον χαρισματικούς Βρετανούς ηθοποιούς της γενιάς του, ο Ίαν Χολμ πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Γεννήθηκε το 1931 στο Έσεξ και η επιθυμία του να ασχοληθεί με την υποκριτική γεννήθηκε σε νεαρή ηλικία, ενώ αργότερα υπήρξε ένα από ιδρυτικά μέλη του Royal Shakespeare Company το 1960. Το θέατρο έγινε το πρώτο πάθος του, διαπρέποντας για χρόνια σε πολλές παραστάσεις, μέχρι τη στιγμή που μια έντονη κρίση πανικού κατά τη διάρκεια της ερμηνείας του τον οδήγησε να εγκαταλείψει το σανίδι. Αυτό συνέβη το 1976 και μέχρι τότε ο Χολμ είχε κάνει ελάχιστες σποραδικές εμφανίσεις στο σινεμά, το οποίο όμως πλέον ήταν μονόδρομος.

Πέθανε ο πολυσχιδής Βρετανός ηθοποιός Ίαν Χολμ - εικόνα 1
«Alien: Ο Επιβάτης του Διαστήματος»

Οι κινηματογραφικές συμμετοχές του εκείνη την περίοδο σημειώθηκαν στα φιλμ «Robin and Marian» (Ρίτσαρντ Λέστερ, 1976) και «Shout at the Devil» (Πίτερ Ρ. Χαντ, 1976), στα οποία βρέθηκε να εμφανίζεται πλάι σε ονόματα όπως οι Σον Κόνερ, Όντρεϊ Χέπμορν, Ρότζερ Μουρ και Λι Μάρβιν. Λίγο μετά τον είδαμε στη διάσημη θρησκευτική σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι, ενώ δύο χρόνια αργότερα έπαιξε στην πρώτη από τις πολλές ταινίες που θα άφηναν εποχή. Αυτή ήταν το horror sci-fi «Alien: Ο Επιβάτης του Διαστήματος» του Ρίντλεϊ Σκοτ, όπου ο Χολμ ευθύνεται για μερικές από τις πιο ανατριχιαστικές στιγμές της ταινίας. Το 1981 ακολούθησε ακόμα μία εμβληματική στιγμή για την καριέρα του με τους οσκαρικούς «Δρόμους της Φωτιάς» (Χιού Χάντσον, 1981), για τους οποίους υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ β’ αντρικού ρόλου.

Την ίδια χρονιά ερμήνευσε τον Ναπολέοντα στο «Υπέροχοι Ληστές και τα Κουλουβάχατα της Ιστορίας» του Τέρι Γκίλιαμ. Ο σκηνοθέτης και πρώην μέλος των Monty Python θα προσλάμβανε τον Χολμ σε μια ακόμα ταινία του, το αριστουργηματικό «Brazil» (1985), όπου κράτησε έναν δευτερεύοντα αλλά χαρακτηριστικό ρόλο. Στα ‘90s ο Χολμ συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Σίντεϊ Λιούμετ («Βρόμικες Υποθέσεις στο Μανχάταν», 1996), τον Λικ Μπεσόν («Πέμπτο Στοιχείο», 1997) και τον Ατόμ Εγκογιάν («Γλυκό Πεπρωμένο», 1997).

Πέθανε ο πολυσχιδής Βρετανός ηθοποιός Ίαν Χολμ - εικόνα 2
«Γλυκό Πεπρωμένο»

Βέβαια, στο μυαλό πολλών θα είναι για πάντα συνυφασμένος με το ρόλο του ως Μπίλμπο Μπάγκινς στην τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Πίτερ Τζάκσον, αλλά και στις δύο πρώτες ταινίες «Χόμπιτ», οι οποίες συνολικά ανανέωσαν τρομερά τη δημοφιλία του και κατοχύρωσαν τη θέση του στην κινηματογραφική ιστορία για τα καλά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".