Ο Ατόμ Εγκογιάν έχει κάτι να πει για τον «Απόστρατο»

Κολακευτικά λόγια για το φιλμ του Ζαχαρία Μαυροειδή που διεκδικεί την Ίριδα καλύτερης ταινίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ο Ατόμ Εγκογιάν έχει κάτι να πει για τον «Απόστρατο»

Τα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου βρίσκονται στην τελική ευθεία, για αυτό και εμείς ζητήσαμε από ανθρώπους που αγαπούν το σινεμά να μας μιλήσουν για τα φιλμ που διεκδικούν την Ίριδα καλύτερης ταινίας, λίγο πριν την απονομή μέσω live streaming στις 14/4.

Υποψήφιος για δύο Όσκαρ με το «Γλυκό Πεπρωμένο», βραβευμένος στις Κάνες με τις ταινίες «Εξότικα» και «Adoration», ο Ατόμ Εγκογιάν ανήκει στους καλύτερους σκηνοθέτες της δεκαετίας του '90 τουλάχιστον. Έτσι αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τα κολακευτικά λόγια με τα οποία εκφράστηκε για τον «Απόστρατο» του Ζαχαρία Μαυροειδή.

Η ταινία αφορά τον τριαντάρη εισαγωγέα μηχανών εσπρέσο και εργένη Άρη (Μιχάλης Σαράντης), ο οποίος μετακομίζει στο σπίτι του παππού του Αριστείδη στου Παπάγου μέχρι να ορθοποδήσει οικονομικά. Ξανασμίγει με παιδικούς φίλους αλλά και με έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, την ιστορία του οποίου αρχίζει να ανακαλύπτει με περιέργεια και απανωτές εκπλήξεις.

Ο Ατόμ Εγκογιάν έχει κάτι να πει για τον «Απόστρατο» - εικόνα 1

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης παρακολούθησε τον «Απόστρατο» στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βελιγραδίου και είχε αυτά να πει για την ταινία του Μαυροειδή:

«Μία ταινία για τη σχέση μας με την οικογένεια, την ιστορία, την πολιτική. Συγκινητική, γεμάτη χιούμορ. Η υποκριτική της είναι δουλεμένη στη λεπτομέρεια, οι προσωπικές αποκαλύψεις των χαρακτήρων αναδύονται αβίαστα, συγκινούν. Ταινία υπέροχα γυρισμένη με ματιά καθαρή, γεμάτη δύναμη. Η αισθητική των χώρων εξαίσια, όπως κι η δουλειά στο σχεδιασμό του ήχου».

Για τους αγγλόφωνους, παραθέτουμε και στα αγγλικά τα λόγια του Εγκογιάν:

«A very touching and humorous film about our relationship to family, history and politics. The acting is beautifully detailed and the personal revelations are moving and well-earned. It is wonderfully shot with clean and impactful compositions and all elements of the art and sound design are exquisite».

Θυμίζουμε πως ο «Απόστρατος» διεκδικεί πέντε Ίριδες στα 11α βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων εκείνη της καλύτερης ταινίας. Τα βραβεία της Ακαδημίας θα απονεμηθούν μέσω live streaming στις 14/4.

Διαβάστε ακόμα τα σχόλια του Ευθύμη Φιλίππου για τη «Winona» και του Δημοσθένη Παπαμάρκου για το «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.