Στα φεστιβάλ Βερολίνου, Ρότερνταμ και Κλερμόν-Φεράν το ελληνικό σινεμά δίνει ηχηρό «παρών»

Ταλαντούχοι σκηνοθέτες μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών στην πρώτη γραμμή κορυφαίων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Στα φεστιβάλ Βερολίνου, Ρότερνταμ και Κλερμόν-Φεράν το ελληνικό σινεμά δίνει ηχηρό «παρών»

Ευχάριστα νέα για το ελληνικό σινεμά και (ακόμα) μία επιβεβαίωση της διεθνούς δυναμικής του, έρχονται τις τελευταίες μέρες μέσα από τις ανακοινώσεις των προγραμμάτων κορυφαίων ευρωπαϊκών φεστιβάλ.

Συνολικά στα φεστιβάλ των Βερολίνου, Ρότερνταμ και Κλερμόν-Φεράν θα βρεθούν 11 σκηνοθέτες με μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες οι οποίες διεκδικούν βραβεία, ενώ αρκετές από αυτές θα πραγματοποιήσουν παγκόσμια πρεμιέρα. Πιο συγκεκριμένα:

Στην Μπερλινάλε (20/2-1/3) στο τμήμα «Πανόραμα», αποκαλύπτονται δύο μεγάλου μήκους ντεμπούτα. Από τη μία το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, με υποκριτικά δυναμικό cast που περιλαμβάνει τους Βαγγέλη Μουρίκη, Αργύρη Πανταζάρα και Σοφία Κόκκαλη. Πρόκειται για ένα σύγχρονο γουέστερν γύρω από έναν άντρα ο οποίος ζει και δουλεύει μόνος σε ένα κτήμα στη μέση ενός ορεινού δάσους. Τα τελευταία χρόνια παλεύει με έναν εχθρό που διαταράσσει την πλούσια άγρια φύση στο βουνό, επεκτείνεται επιθετικά και απειλεί τον ίδιο και την περιουσία του. Η μεγαλύτερη απειλή όμως έρχεται με την ξαφνική επιστροφή του γιου του μετά από 20 χρόνια. Με φόντο μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, οι δύο άνδρες συγκρούονται μετωπικά, με τη φύση γύρω τους ως τον μόνο παρατηρητή, που τελικά δίνει την πιο απρόσμενη λύση.

Στα φεστιβάλ Βερολίνου, Ρότερνταμ και Κλερμόν-Φεράν το ελληνικό σινεμά δίνει ηχηρό «παρών» - εικόνα 1
«Digger»

Από την άλλη έχουμε το «Pari» του ελληνικής καταγωγής Ιρανού Σιαμάκ Ετεμάντι το οποίο γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Αθήνα. Βασικοί ήρωες της ταινίας ένα ζευγάρι Ιρανών που φτάνει στην πρωτεύουσα για να επισκεφτεί το γιο της, μόνο για να ανακαλύψει πως αγνοείται. Όταν η μητέρα αναγκαστεί να επιστρέψει στο Ιράν, αποφασίζει να μην τα παρατήσει και να συνεχίζει την αναζήτηση του γιου της.

Στα φεστιβάλ Βερολίνου, Ρότερνταμ και Κλερμόν-Φεράν το ελληνικό σινεμά δίνει ηχηρό «παρών» - εικόνα 2
«Pari»

Στην Ολλανδία τώρα και το φεστιβάλ του Ρότερνταμ (22/1-2/2) θα βρεθεί ο Μπάμπης Μακρίδης («Οίκτος», «L») με τη νέα του ταινία «The Birds or How to Be One», στην οποία συνδυάζει διαφορετικά είδη και στιλ. Ο Μακρίδης ταξίδεψε στον κόσμο με τον θεατρικό σκηνοθέτη Νίκο Καραθάνο και τους συντελεστές της παράστασης «Όρνιθες» του Αριστοφάνη για να κινηματογραφήσει την εμπειρία τους τόσο πάνω στο σανίδι όσο κι εκτός αυτού. Η κάμερά του τους ακολούθησε στα λιβάδια ηφαιστειακής λάβας στην Ισλανδία, στα υψίπεδα της Παταγονίας και στην Times Square, ακόμη και στις πυραμίδες της Αιγύπτου, με το αποτέλεσμα να μετουσιώνεται σε ένα υβριδικό φιλμ που υιοθετεί χαρακτηριστικά ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και πολιτικής φαντασίας. Μια προσέγγιση η οποία αντιλαμβάνεται πρωτότυπα και εικονοκλαστικά την έννοια μιας making of ταινίας.

Επίσης στο Ρότερνταμ θα βρίσκεται η πρωτοεμφανιζόμενη Τζάνις Ραφαηλίδου με το «Kala-a-zar». Ένα ζευγάρι, το οποίο ενσαρκώνουν οι Πηνελόπη Τσιλίκα και ο Δημήτρης Λάλος, βγάζει τα προς το ζην συλλέγοντας νεκρά κατοικίδια από τους ιδιοκτήτες τους. Η ψυχοφθόρα εργασία που τους φέρνει καθημερινά αντιμέτωπους με το θάνατο βαραίνει τη σχέση τους, ενώ παράλληλα ο χαρακτήρας της Τσιλίκα αποκτά μια ιδιαίτερη σχέση με ένα απομονωμένο μεσήλικο ζευγάρι που ζει με τα σκυλιά του.

Και τελειώνουμε με το φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν (31/1-8/2), τη σημαντικότερη διεθνή διοργάνωση για τις μικρού μήκους, όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότεροι Έλληνες δημιουργοί. Εκεί λοιπόν βρίσκουμε τον βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα Βασίλη Κεκάτο και το εξαιρετικό «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς», την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη με το «Electric Swan» / / , τον Ευθύμη Κόσεμουντ Σανίδη («Πρώτος Έρωτας»), τον Χάρη Ραφτόγιαννη («Πρώτος Έρωτας»), τον Θανάση Νεοφώτιστο («Route-3»), τον Κώστα Μπακούρη («Φθινοπωρινά Χριστούγεννα»), αλλά και την Αριάν Λαμπέντ («Olla»).

Όλα αυτά, ενώ αναμένουμε κι άλλες φεστιβαλικές ανακοινώσεις στο άμεσο μέλλον. Τα συγχαρητήρια στους δημιουργούς είναι δεδομένα, ευχόμαστε όμως η τόσο εμφατική εκπροσώπηση του ελληνικού σινεμά στο εξωτερικό να συνεχιστεί με έμπρακτη, οργανωμένη και σταθερή στήριξη από την Πολιτεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.