
Με το ραντεβού να έχει ήδη ανανεωθεί για το 2020 και το 33ο φεστιβάλ, προτού προβληθεί η ταινία λήξης «The Perfect Candidate», το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου απένειμε τις δάφνες του στο Τριανόν (4/12) με παρουσιαστή της τελετής απονομής τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεσμού Νίνο Φένεκ Μικελίδη.
Αρχικά διανεμήθηκαν τα τιμητικά βραβεία της διοργάνωσης σε σημαντικούς ανθρώπους του ελληνικού σινεμά. Ο λόγος για το σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου, την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη, τον σκηνοθέτη Χρίστο Σιόπαχα και τον επίσης σκηνοθέτη Βασίλη Μαζωμένο, ο οποίος μάλιστα στη συνέχεια της βραδιάς απέσπασε εύφημο μνεία για τη νέα ταινία του «Εξορία». Ας δούμε όμως αναλυτικά τις απονομές.

Η κριτική επιτροπή του «α», η οποία αποτελούνταν από τους Ιωσηφίνα Κοντέση, Στέλιο Πετρουλάκη και Σπύρο Χειμωνάκη, επέλεξε τη Σέρβικη ταινία «Ράμματα» («Stitches», Μίροσλαβ Τέρζιτς) για το βραβείο κοινού με το εξής σκεπτικό:
«Εμείς, ως η κριτική επιτροπή των αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα», επιλέξαμε τη σερβική ταινία “Ράμματα”, του Μίροσλαβ Τέρζιτς, η οποία θίγει το ζήτημα της εμπορίας βρεφών, που μάστιζε τη χώρα τη δεκαετία του ’90, αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο και το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Πέρα από το σενάριο και τον σκηνοθετικό χειρισμό, μας εντυπωσίασε η έξοχη ερμηνεία της πρωταγωνίστριας και η φωτογραφία, η οποία προβάλλει με εξαιρετικό τρόπο τα «ράμματα» στις πληγές του μετεμφυλιακού Βελιγραδίου, που δεν έχουν επουλωθεί 20 χρόνια μετά».
Η ταινία του Τέρζιτς απέσπασπε ακόμα εύφημο μνεία από την κριτική επιτροπή του Πανοράματος, με μέλη της τους Στάθη Βαλούκο (συγγραφέας – σεναριογράφος), Αντώνη Μποσκοΐτη (κινηματογραφιστής – δημοσιογράφος) και Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτης, συγγραφέας, σεναριογράφος).

Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) και το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας, απονεμήθηκαν στην ταινία του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη «Η Ανάκριση». Τα μέλη της επιτροπής της ΠΕΚΚ (Γεράσιμος Βάκρος, Δημήτρης Κολιοδήμος και Θόδωρος Σούμας) επέλεξαν την ταινία «για την εύστοχη και πειστική αναμόχλευση του κοντινού παρελθόντος της χώρας μας, που αποδίδεται με επαγγελματική επιδεξιότητα, αφηγηματική οικονομία και σκηνοθετική άνεση, μέσω δύο καλά σκιαγραφημένων σημερινών χαρακτήρων – μιας οργισμένης νεαρής αντιεξουσιάστριας και του συμβιβασμένου αριστερού, βασανισμένου από τη χούντα πατέρα της».

Τέλος, στη συμπαραγωγή Τουρκίας, Γερμανίας και Γαλλίας με τίτλο «Passed by Censor» του Σερχάτ Καραασλάν δόθηκε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), όπως επίσης το βραβείο ξένης ταινίας από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ.